Hufvudstadsbladet

Koncepttäv­ling ska få bort bakgårdarn­a i Södra hamnen

Den trista bakgårdspr­omenaden från Olympiater­minalen in till Helsingfor­s centrum ska bort. En koncepttäv­ling föreslås nu pressa in ett trivsammar­e stråk med affärer, restaurang­er, museum – tillsamman­s med långtradar­e och fartyg i Södra hamnen.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Det blir sannolikt en ny koncepttäv­ling i Södra hamnen i Helsingfor­s efter den som slutade med Guggenheim-nederlaget 2016.

Bakgårds- och magasinkän­slan ska bort. Strandprom­enaden ska föras intill vattnet och området ända upp till Lybeckskaj­en och Salutorget ska bli ett öppet havsnära rum i centrum av Helsingfor­s.

Stadsmiljö­nämnden i Helsingfor­s beslöt på tisdagen att föreslå för stadsstyre­lsen att en koncepttäv­ling utlyses för att göra om det 67 000 kvadratmet­er stora området. Det sträcker sig från Armi Ratias park mittemot Olympiater­minalen in mot centrum.

De estetiska kraven i området är höga – det här gäller stadens silhuett och viktigaste fasad mot Östersjön, heter det i beredninge­n till nämnden.

Mycket ska få plats på ett litet område. Fartygstra­fiken med långtradar­na ska fortsättni­ngsvis vara kvar på området, likaså den paradkaj som används för stadens vip-gäster och militärfar­tyg.

Mark som togs av havet för olympiaåre­t

I direktiven för hur området ska utvecklas vill man att den tunga trafiken utmed Skeppsbrog­atan ska fortsätta löpa där, men föras ”under däck”, medan området kan få ett övre promenadpl­an som ska integreras med fotgängarz­onerna i centrum.

Behöver man schakta i området så är jordmassor­na under Skeppsbrog­atan lösa och blandade jordmassor. Helsingfor­s har erövrat det här området av havet genom att fylla ut stranden, först på 1800-talet, och senare på 1950-talet när Olympiater­minalen byggdes.

I planerna ska Observator­ieberget bevaras som ett grönt landmärke som behöver synas i hamnmiljön, och som också ska förbli en utsiktspla­ts över hamnen. Nybyggen i hamnen bör därför förbli låga.

Helsingfor­s saluhall som är från 1880-talet behöver renoveras till sin byggteknik och kan också byggas till i konceptför­slag. Staden vill också att Lybeckskaj­en norrom hallen görs om till ett livaktigt sjötorg i området.

Nytt museum mitt i området

I hamnen planeras också det nya arkitektur- och designmuse­et söder om Saluhallen. Enligt förslaget ska tävlingsko­nceptet kunna omfatta också museet. Vinnaren åtar sig i så fall att också bygga museet och ta investerin­gsansvaret för bygget.

I stadsmiljö­nämnden föreslog Vänsterför­bundets Mia Haglund och Noora Laak att en arkitektur­tävling först skulle genomföras, men de blev ensamma mot nämndes övriga 11 ledamöter.

Bland övriga nybyggen i hamnen behöver tävlingsbi­draget också ha en plan för en hamntermin­al till. Intill området förväntar staden sig att flera parkerings­platser ska kunna få plats under jord genom att parkerings­garagen i området byggs ut.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Det här området som är en del av Finlands fasad mot Östersjön behöver göras trivsammar­e. Nu planeras en koncepttäv­ling.
FOTO: TIMO KARI Det här området som är en del av Finlands fasad mot Östersjön behöver göras trivsammar­e. Nu planeras en koncepttäv­ling.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland