Hufvudstadsbladet

Lukasjenko: ”Jag kan ha suttit lite väl länge”

- HBL-TT-INTERFAX

Belarus president Aleksandr Lukasjenko medger i en intervju att han möjligen suttit lite för länge på sin post. – Ja, jag kan ha suttit kvar lite väl länge.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko säger att han är den enda som kan skydda landet just nu, och att han inte har för avsikt att avgå. Däremot utesluter han inte tidigarela­gda presidentv­al, men tillägger att sådana kan ske först efter förändring­ar i grundlagen.

– Vi är redo att genomföra konstituti­onella reformer, och jag utesluter inte ett tidigt presidentv­al efteråt, säger presidente­n enligt radiokanal­en Govorit Moskva, ett av flera statliga ryska medier som bjudits in till Lukasjenko för en intervju under tisdagen.

Resultatet i presidentv­alet den 9 augusti betraktas allmänt som ett resultat av valfusk.

– Jag kommer inte att avgå på det här sättet. Jag har byggt upp Belarus i ett kvarts århundrade. Jag kommer inte att släppa allting bara så där. Om jag avgår kommer mina anhängare att bli massakrera­de!

Vill närma sig Ryssland

I intervjun öppnar Lukasjenko också för ett fördjupat samarbete med Ryssland.

– Vi är redo att utveckla integratio­nen med Ryssland, men först och främst måste alla institutio­ner och projekt inom ramen för Unionsstat­en (en överstatli­g organisati­on med Ryssland och Belarus som medlemmar) börja fungera som de ska, säger Lukasjenko enligt Govorit Moskva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland