Hufvudstadsbladet

Brandkaos i Kalifornie­n: ”Allt brinner ned”

Tre stora bränder rasar i Kalifornie­n i USA. Den så kallade Creekbrand­en är fortfarand­e helt utom kontroll. – Vårt samhälle håller på att brinna ned, säger Chris Donnelly, brandchef vid Huntington Lake. Har du varit med om något liknande?

- GUSTAV SJöHOLM/TT

Creekbrand­en i centrala Kalifornie­n, nordöst om Fresno, har hittills slukat 32 000 hektar. I området ligger samhället Huntington Lake, med några hundra bostäder, främst sommarhus.

Chris Donnelly är brandchef för samhällets frivilligb­randkår.

– Branden är väldigt svår. Vi är på östra fronten, säger han.

Donnelly och hans frivilligb­randmän har bekämpat lågorna under helgen.

– De har kämpat heroiskt, och vi trodde att vi hade klarat det. Men måndagen var en dålig dag. Vi har mycket punktbränd­er, och branden är så stor, och det finns inte tillräckli­gt med resurser tillgängli­ga, säger han.

Alla de omkring 650 boende har evakuerats från Huntington Lake och närliggand­e samhällen, och enligt Donnelly är det svårt att veta om några av husen står kvar. Även frivilligb­randmännen har kallats tillbaka.

– Nej. Det bildades ett moln som steg minst 15 000 meter till stratosfär­en, där det bildades ett åskväder med många blixtnedsl­ag. Det var helt svart över sjön. Lågorna som folk bekämpade var 18 meter höga. Det gör en ödmjuk, säger Chris Donnelly.

Branden rasar helt utom kontroll och fortsätter enligt delstatens brandmyndi­ghet Calfire att växa till följd av blåsigt väder och höga temperatur­er.

I skogen är många av träden döda till följd av barkborrsa­ngrepp, vilket gör att det finns gott om lättantänd­ligt bränsle.

Firande orsakade brand

I San Bernardino, sydost om Los Angeles, rasar en brand som orsakats av en pyroteknis­k rökanordni­ng som användes vid ett kalas för att avslöja ett ofött barns kön, enligt brandmyndi­gheten.

Öster om San Diego i södra Kalifornie­n brinner det i en nationalpa­rk, där närmare 400 brandmän bekämpar en brand på 4 000 hektar.

På söndagen förklarade delstatens guvernör Gavin Newsom nödläge i Fresno, Madera, Mariposa, San Bernardino och San Diego till följd av bränderna.

Årets brandsäson­g i Kalifornie­n har hittills svept över 800 000 hektar, vilket enligt Calfire inte hänt under ett enskilt år de senaste 33 åren.

– Det slår definitivt rekord och vi är inte ens nära slutet av brandsäson­gen än, säger talesperso­nen Lynne Tolmachoff till AFP.

 ?? FOTO: NOAH BERGER/AP/TT ?? ■ En brandman bekämpar Creekbrand­en i närheten av Madera, norr om Fresno i Kalifornie­n.
FOTO: NOAH BERGER/AP/TT ■ En brandman bekämpar Creekbrand­en i närheten av Madera, norr om Fresno i Kalifornie­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland