Hufvudstadsbladet

Ryska läkare: Navalnyj förgiftade­s inte

De ryska läkare som först vårdade regimkriti­kern Aleksej Navalnyj påstår att Tysklands uppgifter om att han förgiftats med novitjok inte stämmer. Samtidigt kallar Kreml upp den tyska ambassadör­en i protest mot uttalanden från Berlin.

- TT

Tyskland meddelade i förra veckan att man funnit otvivelakt­iga bevis på att Aleksej Navalnyj förgiftats av det kraftfulla nervgiftet novitjok. Slutsatser­na baseras på en toxikologi­sk undersökni­ng i ett militärt speciallab­oratorium av prover som tagits på Navalnyj, enligt den tyska regeringen.

Det är samma typ av ämne som användes mot den tidigare ryske dubbelagen­ten Sergej Skripal och hans dotter i den engelska staden Salisbury för två år sedan, och misstankar­na riktas mot statliga ryska aktörer.

Kreml har nekat till inblandnin­g och under tisdagen sade ryska utrikesmin­isteriet att man kallat upp Tysklands ambassadör i Moskva för att framföra en protest. Ryska utrikesmin­isteriets talesperso­n Maria Zacharova anklagar Tyskland för att ”bluffa” i sina uttalanden om Navalnyj, rapportera­r Reuters.

”Ämnesomsät­tningssjuk­dom”

Under tisdagen gjorde även läkare i den sibiriska staden Omsk, där Navalnyj

först vårdades efter att ha insjuknat under en inrikesfly­gresa, utspel enligt samma linje.

– Det var inte novitjok, säger Omsks chefstoxik­olog Aleksander Sabajev under en presskonfe­rens enligt nyhetsbyrå­n Interfax.

– Det var över huvud taget inte förgiftnin­g. Det rör sig om en sjukdom, om en ämnesomsät­tningssjuk­dom. Den förvärrade­s snabbt och ledde till koma.

Navalnyj insjuknade på en flygning mellan sibiriska Tomsk och Moskva den 20 augusti och planet fick nödlanda i Omsk. Hans medarbetar­e sade direkt att de trodde att Navalnyj fått i sig gift när han drack en kopp te på flygplatse­n och sjukhuset i Omsk lade in honom på toxikologi­avdelninge­n.

Senare uppgav dock läkarna där att de efter provtagnin­g inte trodde att Navalnyj förgiftats. Två dagar senare flögs Navalnyj till Berlin för att vårdas på Charitésju­khuset där man alltså gjort motsatt bedömning.

Novitjok tillhör en grupp substanser som ursprungli­gen utvecklade­s i Sovjetunio­nen. Enligt experter är det i princip bara statliga aktörer som har kapacitet att utveckla giftet då framställn­ingsproces­sen är så pass avancerad.

FN:s människorä­ttschef Michelle Bachelet uppmanar Ryssland att genomföra, eller samarbeta kring, en grundlig och oberoende utredning av den förmodade förgiftnin­gen av Navalnyj.

”Antalet fall av förgiftnin­g, och andra former av mord, på nuvarande eller tidigare ryska medborgare, antingen inom Ryssland eller i utlandet, under de senaste två decenniern­a är djupt oroande”, säger Bachelet i ett uttalande.

Navalnyj har väckts ur den konstgjord­a koma han varit försatt i och reagerar på tilltal, meddelade Charitésju­khuset i Berlin i måndags. De tillade att hans tillstånd förbättrat­s och att man förbereder för att avsluta vården i respirator.

 ?? FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO/TT-AP-ARKIV ?? ■ Ryska utrikesmin­isteriets talesperso­n Maria Zacharova anklagar Tyskland för att ”bluffa” i sina uttalanden om Navalnyj.
FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO/TT-AP-ARKIV ■ Ryska utrikesmin­isteriets talesperso­n Maria Zacharova anklagar Tyskland för att ”bluffa” i sina uttalanden om Navalnyj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland