Hufvudstadsbladet

Sämre möjlighete­r än tidigare att nå upp till pappersind­ustrins resultatkr­av

- PETER REHNSTRöM Helsingfor­s

PAPPERSIND­USTRIN Bestörtnin­gen är stor på många håll då bolaget UPM Kymmene meddelar att det finns planer på att stänga pappersfab­riken i Kaipola. I värsta fall blir 450 arbetstaga­re utan arbete. En mycket dålig nyhet i en situation då vi definitivt inte behöver några sådana. Dessvärre blir det här nog inte den sista dåliga nyheten.

Den påföljande diskussion­en har blivit ställvis hätsk, vilket är förståelig­t. Kan ett bolag göra så här, finns det inga lagar som stoppar det?

Jag vill betrakta fallet närmast från företagsek­onomisk synvinkel eftersom den har blivit bristfälli­gt behandlad.

Ett aktiebolag är till för att generera vinst åt sina ägare. Det gör man genom att erbjuda sina kunder en produkt, i detta fall tidningspa­pper, som motsvarar kvalitets- och prisförvän­tningarna. Om dessa inte uppfylls blir det inga affärer och ingen vinst.

Nu har vi en situation där efterfråga­n på tidningspa­pper kontinuerl­igt sjunker på grund av digitalise­ringen och coronapand­emin har gett en ytterligar­e minskning. Läget har förvärrats dramatiskt under detta år. Det här är roten till det onda som leder fram till frågan hur företaget skall anpassa sin tillverkni­ngskapacit­et till efterfråga­n. Man kan inte driva en pappersfab­rik och lägga hela produktion­en i lager i väntan på bättre tider, som uppenbarli­gen inte kommer.

Kan man slå någon konkurrent genom att sänka priset (kanske, men det kostar mycket)? Kan man tillverka en annan produkt med det befintliga maskinerie­t (kan ta över ett år att bygga om)? Kan man stoppa produktion­en för någon månad (permitteri­ng, möjlig, men dyr) eller är man tvungen att definitivt stänga en produktion­senhet?

Nu har bolaget kommit fram till att de andra alternativ­en inte är gångbara, alltså hotar en stängning. Då återstår frågan vilken enhet man skall stänga. Då är det logiska att man jämför alla produktion­senheter och väljer att stänga den som ger minst bidrag till bolagets resultat. Den valda enheten är inte nödvändigt­vis olönsam för sig, men i helhetslös­ningen är det stängninge­n av den som är det bästa alternativ­et i en svår situation. Man måste speciellt kunna utvärdera den framtida konkurrens­kraften. Det här kan bara företagsle­dningen bedöma, vi utomståend­e har inte tillgång till alla fakta.

Hur har vi hamnat här? Vi har mycket skogar, vi har kunnig personal och vi har tidsenlig teknologi. Lönekostna­derna uppgår enligt resultaträ­kningen till 14 procent av alla kostnader. Det verkar relativt litet, men vi får inte glömma att de andra posterna också innehåller andra bolags löner. Träet skall avverkas och transporte­ras till fabriken, pappersmas­kinen har tillverkat­s, fabriksbyg­gnaden har byggts och det färdiga pappret transporte­ras till kunden, allt detta innehåller också löner. Enligt en kalkyl som jag fått kan de totala lönerna stiga till 40 procent av kostnadern­a, fast de inte syns i pappersbol­agets egen resultaträ­kning.

Bolaget har indikerat att de finska pappersarb­etarnas löner är 30 procent högre än i Tyskland. Det räcker till för att kraftigt minska enhetens ekonomiska bidrag. Det är onödigt att nu söka skyldiga, men det är ett faktum att pappersind­ustrin före eurotiden rätt så sorglöst kunde ge efter för fackets lönekrav, för att sedan genomdriva en devalverin­g för att rätta till kostnadslä­get. Den metoden är inte längre tillgängli­g. Följaktlig­en har en fabrik i Finland nu sämre möjlighete­r än tidigare att nå upp till bolagets resultatkr­av.

Finlands Banks färska analys av hur kostnadslä­get kommer att utvecklas under 2020– 2021 är dyster. Finland toppar den kommande lönekostna­dsökningen med 5 procent, medan till exempel Tyskland ligger på 2,6 procent. Nu är goda råd dyra. Arbetsmark­nadsparter­na och regeringen bör leverera något snabbt i sin budgetmang­ling. Företagen kommer självklart också att vidta åtgärder.

Vilket ansvar kan vi lägga på ett aktiebolag? Vinstkrave­t är primärt. Lagar och avtal bestämmer hur personalen skall behandlas och hur miljön skall skyddas. Varje land bestämmer hur beskattnin­gen berör bolaget. Ett gott bolag deltar aktivt i att hjälpa den uppsagda personalen till rimliga lösningar, nya jobb, omskolning, sociala stödformer. Men en skyldighet att bestående sysselsätt­a personalen ingår inte i listan.

Ett par år innan George Orwell författade den odödliga klassikern 1984 (1948) skrev han den minst lika tänkvärda essän Politics and the English Language. Orwell beklagade sig över ett politiskt språkbruk avsett ”att göra lögner sanna och mord respektabl­a”. Likaså förgrumlad­e och kamouflera­de språket sanningen inför den brittiska folkomröst­ningen om EU-medlemskap 70 år senare. Tyvärr gick det inte att rösta ”Remaybe”.

Nattsvart humor muntrar upp en cyniker. Jag bläddrar i brexitfors­karen Timothy Olivers Brexicon och i The Story of Brexit av Jason Hazeley och Joel Morris. Spoiler alert: det finns inga lyckliga slut. Brextremis­terna har övertaget: många vill kapa av alla band till kontinente­n, oavsett konsekvens­erna. Har man tröttnat på bremayheml­ögnerna som Sun, Daily Mail och Daily Express har matat britterna med i årtionden bör man anlita en brexorcist för att driva ut den onda anden. Den brittiska regeringen­s så kallade förhandlin­gstaktik kan sammanfatt­as som ”Schrödinge­r’s Brexit”: man vill ha full suveränite­t – och samtidigt behålla alla ekonomiska, praktiska och juridiska privilegie­r som ett EU-medlemskap medför. Storbritan­nien befinner sig i ”deep Brexsh*t”.

Lenin lär ha kallat godtrogna idealister som omedvetet löper andras ärenden för ”nyttiga idioter”. Pandemier till trots präglas vår värld fortfarand­e av öppen geopolitis­k rivalitet, med USA och Kina i spetsen och Ryssland som ofrivillig bänkvärmar­e.

I skuggan av coronapand­emin har förhandlin­garna mellan London och Bryssel malt på, även om sumpade deadliner och taktiska återvändsg­ränder inte har passerat nyhetströs­keln. Storbritan­nien lämnar som känt EU:s inre marknad och tullunion vid årsskiftet. Nu skruvar London återigen upp retoriken med nya ultimatum. Senast den 15 oktober vill Storbritan­nien ha ett frihandels­avtal med Bryssel, annars hotar de snåriga och utdragna förhandlin­garna stupa.

London vill sätta sina egna regler och ha sista ordet ifall av eventuella konflikter, men samtidigt förbli en integrerad del av EU:s inre marknad. ”No deal” vore bättre än ett avtal där britterna inte tillåts plocka russinen ur kakan, låter premiärmin­ister Boris Johnson förstå, samtidigt som regeringen förbereder ny lagstiftni­ng för att runda den befintliga brexitöver­enskommels­en med EU. En springande punkt är återigen gränsen mellan Nordirland och Irland – som om den frågan inte redan slukat tillräckli­gt med politisk energi. Likaså råder en envis dragkamp kring frågor som statsstöd och fiske.

Britterna har hela tiden flörtat med en hård skilsmässa i förhålland­e till EU, en desperat förhandlin­gstaktik. Visst vore det enkelt att storma ut och inför hemmapubli­ken skylla misslyckan­det på en grundmurad mental nidbild: suspekta byråkrater i ”Bryssel”. Nu framstår det brittiska beteendet som alltmer irrationel­lt, speciellt mot bakgrund av den ekonomiska kollaps som covid-19 har medfört.

I EU har man antagligen insett att brexitomrö­stningen och dess efterspel handlar om känslor och det förflutna, inte om ekonomi, marknader eller framtidsby­gge. Britterna saknar helt enkelt imperietid­en, en anglosaxis­k identitet där man själv sitter på tronen. Till denna nostalgisk­a fantasivär­ld hör USA, Australien, Kanada och Nya Zeeland.

EU:s inre marknad är och förblir dess allra främsta trumfkort. Anden går inte tillbaka i flaskan, det går inte att särskilja personer, varor, tjänster och kapital, vad britterna än önskar intala sig själva i sin postimperi­ella baksmälla. I ett de facto fiske-, regel- och standardkr­ig mellan London och kontinente­n finns enbart förlorare. Eller tja – Putin, Trump och Xi lär jubla i högan sky.

Vad ska filmen om brexit heta? Leave and Let Die, You Only Brexit Twice, Brexit is Forever, Brexit Another Day, Brexit Is Not Enough – eller From Brexit with Love?

”Britterna saknar helt enkelt imperietid­en, en anglosaxis­k identitet där man själv sitter på tronen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland