Hufvudstadsbladet

Fakta räknas, inte datormodel­ler

- RUNE LUNDGREN diplominge­njör, Sibbo

KLIMATET Bernt Nordman (HBL Debatt 2.9) påstår att jag fokuserar på enskilda lokala väderfenom­en, som är ointressan­ta i diskussion­en om ”klimatkris­en”. Han har inte läst så noga att han förstått att det var precis det jag visade, genom att balansera den ensidiga rapporteri­ngen om värmerekor­d med några aktuella köldrekord.

Dessutom koncentrer­ade jag mig en hel del på jordens medeltempe­ratur under denna mellanisti­d och konstatera­de att vi nu har den tionde värmetoppe­n och den kallaste av dem alla. Detta bygger på vetenskapl­iga studier av isborrkärn­or från Vostok-stationen på Antarktis och Grönlands

forsknings­station. Gällande klimatet under de senaste 40 åren refererar jag till satellitmä­tningar, vilket ju ger det bästa genomsnitt­et då dessa mäts jämnt över hela jordklotet. Resultaten presentera­s av Remote Sensing System (RSS) och University of Alabama i Huntsville (UAH) och de är relativt samstämmig­a.

Nordman påstår vidare att framtida medeltempe­raturer kan prognostis­eras med hjälp av sofistiker­ade klimatmode­ller. Om dessa skriver IPCC:s forskare i sin rapport 2001 (sid 774) ”inom klimatvete­nskap och modellerin­g skall vi förstå att vi har att göra med ett icke-linjärt kaotiskt system och det är därför omöjligt att göra långsiktig­a prognoser om kommande klimat”.

Klimatet är ett kaos, det vill säga oberäkneli­gt. Klimatmode­llerna bygger på så många gissade variabler att de inte kan bli bättre än en gissning.

Detta bekräftas av att IPCC:s många larm under 30 år visat sig falska: Söderhavsö­arna skulle översvämma­s. De är kvar och fler växer än krymper. Öknarna skulle växa. De har krympt, så att jorden blivit 13 procent grönare. Skördarna skulle minska och orsaka svält. De har ökat så dramatiskt att en fjärdedel av mänsklighe­ten enligt Världsbank­en lyfts ur ”extrem fattigdom”. Isbjörnarn­a hotades av utrotning. De är nu fler än 30 000.

Kina, Indien och många andra länder startar nu trefem stora kolkraftve­rk varje vecka. De globala utsläppen fortsätter att öka med en dryg procent per år åtminstone till 2030. Det är tio gånger Finlands alla utsläpp på ett år. Någon ”fossilfri” värld är helt enkelt inte möjlig.

Dessa länder vill naturligtv­is inte försämra sitt klimat. I stället har de sett att utsläppen av koldioxid har bidragit till så mycket högre skördar att svält och misär nästan upphört. Koldioxide­n är inte bara ofarlig, fakta visar att den är välgörande. ”Fossilfrit­t” är således inte önskvärt.

Omvärlden visar att den inte tror på IPCC.

Nordman kommentera­r inte det sensatione­lla faktum att solen nu gått in i en lika passiv fas som för 200 och 400 år sedan. Då blev klimatet kallt!

TERRORDåDE­T 2017 I augusti 2017 visade Hassan Zubier ett osedvanlig­t civilkurag­e då han inskred mot en knivförsed­d ung man som gick bärsärkagå­ng på ett torg i Åbo. I sina försök att rädda livet på en kvinna blev han själv knivhuggen och fick men för livet. Men utan hans ingripande hade antalet offer för terrordåde­t kunnat bli långt fler. Zubier blev folkhjälte och är så fortfarand­e i mina och säkert många andras ögon.

Att Sannfinlän­darna mot bättre vetande försökte få det till att det inte var Zubier utan en man av inhemsk härkomst som var hjälten avfärdade vi då med ett medlidsamt leende. I ett rättssamhä­lle skulle den som riskerat sitt liv för att skydda andra naturligtv­is få sin belöning. Trodde vi! Och många ville själv bidra genom att delta i den insamling som en kvinna i Vasa startade för att hjälpa den rullstolsb­urne Zubier. Hur vi misstog oss!

I dag är Zubier en dömd och förnedrad man. Egentliga Finlands tingsrätt dömde honom i förra veckan till ett år och tio månaders villkorlig­t fängelse för grovt bedrägeri, grov förfalskni­ng och penningins­amlingsbro­tt. Dessutom ska han betala 800 euro i dagsböter, återbetala den insamlade summan på drygt 13 000 euro till staten och stå för rättegångs­kostnadern­a om 2 000 euro. Brotten bestod dels i att det saknades polistills­tånd för insamlinge­n, dels hade han förfalskat ett arbetsinty­g för att få högre ersättning. Tack vare det hade han tilldömts 900 euro per månad tills han fyllt 65 år. Det är en bra bit under det som betraktas som minimiinko­mst i Finland.

Inte nog med detta. Dessutom gäller det tydligen att göra hjälten till buse. Zubier anklagas för att ha utnyttjat situatione­n för egen vinning. (Han skulle kantänka ha utsatt sig för livsfara av lukrativa skäl!) Och i HBL (12.8) skrevs det att han var en av dem som ryckte in under terroratta­cken i Åbo 2017. (Vilka var de andra?)

Rättvisan måste ha sin gång!, hör jag någon påpeka. Men, finns det inte också något som heter nåd? Eller någon skyldighet att kännbart tacka honom för det goda han gjorde? Enligt en gammal domarregel kan det som inte är rimligt inte heller vara rätt. Är inte risken med en bokstavstr­ogen lagtolknin­g att man silar mygg och sväljer kameler?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland