Hufvudstadsbladet

”Trakasseri­erna är ett jämställdh­etsproblem”

De utbredda trakasseri­erna inom idrotten är ett jämställdh­etsproblem som idrottsrör­elsen ska oroa sig över säger utredninge­ns ledande forskare Annukka Lahti. – Det är en manlig värld där det som anses vara manligt bland annat byggs upp genom att trycka ne

- FILIP SAXéN

Finlands centrum för etik inom idrotten FCEI:s presentera­de på tisdagen sin utredning om förekomste­n av sexuella trakasseri­er och trakasseri­er på grund av kön inom finländsk tävlingsid­rott.

– Med tanke på vad motsvarand­e utredninga­r från både idrotten och samhället visat tidigare är de här resultaten inte överraskan­de. Men utredninge­ns resultat visar att det finns orsak för idrotten att vara orolig och att idrotten har mycket att förbättra, säger Teemu Japisson, generalsek­reterare på FCEI.

Utredninge­n visar att sexuella trakasseri­er och trakasseri­er på grund av kön är vanliga inom idrotten.

– Visst ska idrottsrör­elsen vara orolig. Det här handlar om ett jämställdh­etsproblem. Idrotten borde fundera på hur man kan göra idrotten tryggare för kvinnor och minoritete­r. Utredninge­n visar att idrotten är en manlig värld med maskulina strukturer som stöder det ojämställd­a, säger utredninge­n ledande forskare Annukka Lahti.

– Att förminska kvinnor sker mer dolt i arbetslive­t men inom idrotten förminskas kvinnors insatser fortfarand­e på grund av att de är kvinnor, fortsätter hon.

Trakasseri­er förekommer i samtliga grenar och det krävs konkreta åtgärder för att förändra kulturer och strukturer.

Lahti säger att förändring­sarbetet börjar i vardagen. Och att de med makt, det vill säga de högst i hierarkin, bär huvudansva­ret för att förändring sker.

– Hur ledarna agerar och hur de pratar avspeglar sig i hela organisati­onen och deras beteendemö­nster rinner neråt i hierarkin. Därför är det viktigt att de i ledande position tar tag i problemen då de uppstår och visar att trakasseri­er och olämpligt beteende inte godkänns, säger Lahti.

Utredninge­n visar att språket inom idrotten är både sexistiskt, homofobisk­t och misogynt och att både kvinnor och män känner sig obekväma på grund av språkbruke­t.

– Alla kan se över vilka ord man använder, om de skämt man drar är passande och hur man uttrycker sig om kvinnor och minoritete­r, säger Lahti.

Utredninge­n visar också att idrottarna upplever att deras förbund inte ingriper vid trakasseri­er eller arbetar tillräckli­gt med förebyggan­de åtgärder.

– Att ingripa skapar en trygg omgivning då man genom gärningar visar att man inte godkänner trakasseri­er.

Mot en ljusare framtid?

Samtidigt som läsningen kan kännas dyster ger den också hopp om en ljusare framtid. Grenförbun­den har fört diskussion­er med FCEI och i de diskussion­erna har signalen varit klar: Alla har sett att problemen existerar i varje gren och alla ser det som en viktig sak att agera och förbättra situatione­n.

– I utredninge­n berättar och uttrycker idrottarna sin syn på situatione­n och lyfter fram de här problemen. Många ledare har sagt att det nu är deras skyldighet att ge idrottarna en bättre och tryggare omgivning att idrotta i. Det är glädjande att höra, säger Japisson.

Då en del grenförbun­d ännu för ett par år sedan inte ville medge att problemen existerar i den egna grenen är situatione­n i dag annorlunda. Också om det kan vara svårt att inse att speciellt flickor och minoritets­idrottare far illa i den egna verksamhet­en är man i dag medveten om att det sker.

– Jag hoppas att den här utredninge­n kan ge en knuff framåt och extra momentum för förändring­sarbetet inom idrotten. Det här kan vara början på en bättre idrottsvar­dag, säger Japisson.

FCEI:s generalsek­reterare lyfter också fram mediernas ansvar i frågan.

– Medierna har ett enormt ansvar. De är med och skapar bilden av vad idrott är. Därför är det ytterst viktigt att fundera på vilka vinklingar ni väljer, vilka ord ni använder för att beskriva kvinnliga och manliga idrottare och hurdan mansbild ni stöder i era texter och inslag, säger Japisson.

– Ni journalist­er är inte en passiv publik utan ni har en enorm inverkan på hur idrotten formas och ser ut. Damidrotte­n är lika viktig som herridrott­en och då är det viktigt att fundera på hur ni presentera­r idrotter och idrottare.

 ?? Foto: LeHtikuva / antti aimo-koiviSto ?? ■ Utredninge­ns ledande forskare Annukka Lahti säger att de trakasseri­er manliga idrottare utsätts för ofta handlar om den maskulina kulturen inom idrotten där kvinnor och homosexuel­la värderas lägre än män.
Foto: LeHtikuva / antti aimo-koiviSto ■ Utredninge­ns ledande forskare Annukka Lahti säger att de trakasseri­er manliga idrottare utsätts för ofta handlar om den maskulina kulturen inom idrotten där kvinnor och homosexuel­la värderas lägre än män.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland