Hufvudstadsbladet

Richard Jensen fortsätter i Roda och siktar på landslaget

Borgåbördi­ge Richard Jensen var på jakt efter en ny klubb under sommaren. En fortsättni­ng i Roda JC var osannolik. Men nu står det klart att det blir en fortsättni­ng av modell 1+1 år i just Roda på den näst högsta serienivån i Nederlände­rna.

- Var har fokus legat?

– Vi har nog hållit kontakten under sommaren men vi var i ett skede rätt långt från varandra i förhandlin­garna. Men förra veckan tog klubben kontakt och så kom vi rätt snabbt överens om villkoren. Så det känns bra, säger Jensen per telefon från Kerkrade.

24-åringen har hållit till i Roda ända sedan flytten från Eredivisie­klubben Twente sommaren 2018, samma år som lillbrorsa­n Fredrik flyttade till Bundesliga­klubben Augsburg. I Nederlände­rna är Richard inne på sitt nionde år.

– Man börjar ju så småningom känna sig rätt holländsk.

Åren i Roda har kantats av en del skador och den reslige mittbacken har stundtals haft det tungt. Men efter en lång semester på hemmaplan i Borgå känner han sig bättre än någonsin i kroppen. Han och brorsan

Fredrik tränade tillsamman­s då den sistnämnde var i Finland.

– Det gällde att se coronaläge­t som en möjlighet. Jag har tränat oerhört bra med en fystränare. En fysioterap­eut lade upp ett personligt träningspr­ogram både åt mig och brorsan och det har jag följt.

– På snabbheten. På vändningar, på de första stegen och på maxfarten. Fotbollen blir bara snabbare och snabbare och då måste man jobba på den biten.

Tidigare under sommaren var den Futurafost­rade Jensen nära en övergång till polska ligaklubbe­n Wisla Krakow men den affären gick i kras på målrakan.

I Finland var Honka mycket intressera­de av Jensen men inte heller den affären blev av. Haka meddelade också att man med öppna armar tar emot mittbacken, dessutom med ett kontrakt som gör det möjligt för honom att omedelbart lämna klubben om ett intressant erbjudande dyker upp, men en flytt till Valkeakosk­i blev det inte.

Strössel på bröd går bort

Jensen har två passioner framför de övriga i livet. Fotbollen och så har han i åratal varit oerhört fascinerad av flygbransc­hen. Stridsflyg­et var länge den stora drömmen, och suget blev inte mindre av att en amerikansk lagkompis i Twente blev antagen till mytomspunn­a Top Gun i USA.

– Men det tåget har gått. Jag är för gammal fast jag bara är 24 år. Men i stället har jag under förra året tagit en flyglicens och siktet är inställt på att i framtiden syssla med kommersiel­lt flyg av något slag.

Men just nu ligger fokus på fotbollen, och Jensen är övertygad om att han är bättre rustad än någonsin att göra avtryck ute på planen.

– Den personliga målsättnin­gen är att spela mycket och spela bra. Gör jag det kan det öppna sig nya möjlighete­r. Jag skulle ljuga om jag sade att jag inte drömmer om en chans i landslaget. Men då gäller det att visa att jag är värd chansen.

Efter snart ett årtionde på nederländs­k mark är det inte mycket som längre överraskar honom i den holländska tillvaron. Men vissa saker vänjer han sig aldrig vid.

– Holländarn­as lunchmacko­r med strössel och chokladsås övergår mitt förstånd. Det har nästan blivit ett trauma. Man har verkligen lärt sig att uppskatta de varma skollunche­rna i Finland här nere, skrattar Jensen.

Något som du gillar extra mycket med Nederlände­rna? – Att folk säger hej då man möts på gatan. Det är ett trevligt sätt.

Om man kommer ner till Kerkrade, vad ska man inte missa? – Vår match förstås. Fotbollen är stor i regionen. Och så kan man ju alltid cykla. Det gillar alla här och naturen i de södra delarna av landet är fin. Här finns till och med lite höjdskilln­ader, säger Jensen.

Vad är lagets målsättnin­g i år? – Minimimåls­ättningen är att nå playoff och att blanda oss i kampen om uppflyttni­ng.

jonas.wendt@ksfmedia.fi

JONAS VON WENDT

 ?? FOTO: HANDOUT ?? Richard Jensen fortsätter i nederländs­ka Roda JC.
FOTO: HANDOUT Richard Jensen fortsätter i nederländs­ka Roda JC.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland