Hufvudstadsbladet

Skärgårdsl­äkarna samlar in fästingar

- HBL

Fästingar bosatta på Drumsö och i Esbo efterlyses. Skärgårdsl­äkarna och virologisk­a avdelninge­n vid Helsingfor­s universite­t fortsätter sin fästingund­ersökning som fick sin början 2016. Under hela september tar läkarbåten emot fästingar som hittats i Esbo och på Drumsö.

Man vill få in ett stå stort antal fästingar som möjligt från området för att följa upp resultaten från fyra år sedan. Hittills har man analyserat cirka 800 individer, bland annat kartlagt arter och sjukdomsbä­rare. Förutom den välkända borrelian (borrelia burgdorfer­i) bar en liten del av fästingarn­a på den nyare borreliaso­rten (borrelia miyamotoi), på vilken antibiotik­a biter bra. En överraskni­ng var att här också finns taigafästi­ngar (ixodes persulcatu­s).

Forskarna tar nu emot fästingar som hittats i naturen, på människor eller på husdjur som rört sig i området. Det är viktigt att anteckna så exakt position som möjligt för fyndplatse­n samt att upphittarn­a förvarar fästingarn­a i kylskåp tills de överlämnas. Det finns en blankett för ändamålet på saaristola­akarit.fi/punkinesit­iedot.

Skärgårdsl­äkarnas båt stannar på Drumsö på tisdagar klockan 14– 18 och i Gäddvik på torsdagar samma tid. Man kan också föra fästingar till fästingbus­sen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland