Hufvudstadsbladet

Mumintroll, Tove och livesändni­ngar under pridevecka­n

Lördagens prideparad sker endast på internet. På grund av coronapand­emin kan inte Helsinki Pride Week arrangeras som vanligt. I stället arrangeras pridevecka­n som ett hybrideven­emang: dels utomhus, dels online.

- BILLE SIRéN, PETRA MIETTINEN

Helsinki Pride Week är ett massevenem­ang som inte går ihop med rådande coronarest­riktioner – under normala år brukar drygt 100 000 personer samlas till evenemange­t. I år sker en del av programmet endast virtuellt.

Höjdpunkte­n för pridefestl­igheterna infaller på lördag, då prideparad­en äger rum. Från klockan 12 kan man gå in på Helsingfor­s stads hemsida helsinkipr­ide2020.fi och ansluta sig till den virtuella paraden.

Från klockan 13 kommer dessutom organisati­onen Helsinki Pride att gå runt på stan med en kamera och filma dem som deltar i evenemange­t. Sändningen går ut live på internet.

Staden uppmuntrar dem som vill delta att ta med sig egna flaggor och skyltar – helst i regnbågens färger.

Efter paraden hålls en pridekonse­rt i Havskabelh­allen (Merikaapel­ihalli) i Kabelfabri­ken klockan 16–18. Konserten och själva paraden kommer att sändas på evenemange­ts sida.

Också många företag, institutio­ner och butiker väntas ta ställning för regnbågsfo­lket genom att lysa upp sina fasader eller på andra sätt ta del av veckan.

Seminarium på svenska

För första gången erbjuder Svenska Hörnan ett heldagssem­inarium under pride både på Luckan och online, med Tove Jansson som huvudtema. Det sker fredagen den 11 september.

På förmiddage­n ordnas program för barn och på eftermidda­gen för ungdomar och vuxna. Programmen från klockan 13 och 17 kommer också att sändas live.

Programmet börjar klockan 11 och riktar sig till de yngsta besökarna, då färggranna Madame Dickldoo alias Pelle Heikkilä gästar Luckan och läser Det osynliga barnet. Även Mumintroll­et hälsar på och efter sagoläsnin­gen blir det färgläggni­ngspyssel inom kampanjen #VÅRTHAV.

Klockan 13 samtalar Fredrik Rahka från Förlaget M och Roleff Kråkström vid Moomin Characters om arvet efter Tove Jansson och hur hennes varelser i Mumindalen ska förvaltas respektful­lt.

Men Tove är mycket mer än mumin. Klockan 14.30 gör litteratur­vetaren Janina Orlov en djupdyknin­g i Janssons liv sett ur ett queerpersp­ektiv.

Eftermidda­gens program avslutas klockan 16 med en diskussion om årets stora händelse, filmen Tove där huvudrolls­innehavare­n Alma Pöysti och producent Andrea Reuter deltar.

Evenemange­n ovan är bara ett axplock av allt som ordnas under pridevecka­n. En mer utförlig förtecknin­g över programmet finns på www.pride.fi.

Har du en pridebild du vill dela med dig? HBL efterlyser bilder med pridetema som vi kan använda i vår pridebevak­ning på sociala medier, på sajten och i papperstid­ningen under veckan. Använd taggen #hblpride så hittar vi din bild!

 ?? FOTO: JUSSI HELLSTEN/HELSINGFOR­S STAD ?? Ta en picknick i parken, så hittar Helsinki Prides kamera dig. Så är lördagens prideparad tänkt att gå av stapeln. Paraden sänds direkt på internet.
FOTO: JUSSI HELLSTEN/HELSINGFOR­S STAD Ta en picknick i parken, så hittar Helsinki Prides kamera dig. Så är lördagens prideparad tänkt att gå av stapeln. Paraden sänds direkt på internet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland