Hufvudstadsbladet

Lyxiga lingon, riviga rönnbär

Har du frysen full av höstens piggaste bär? Grattis! De syrliga lingonen och rönnbären funkar i såväl bröd som chutney och shottar, de är goda som sådana och utgör en utmärkt vitaminkäl­la i vintermörk­ret.

- TEXT: MARTHAFöRB­UNDET FOTO: KARIN LINDROOS

Finlandssv­enska marthaförb­undet sammanstäl­ler ett uppslag med recept på säsongens råvaror för HBL en gång per månad.

Surt, sa räven. Men visste du att rönnbären blir mjukare i smaken efter den första köldknäppe­n, då sockerhalt­en stiger? Ännu i början av november kan rönnbären vara riktigt goda, men ju tidigare bären plockas desto näringsrik­are är de. Ett tips är att plocka tidigt och frysa in dem före tillrednin­g för sötare smak.

– I år verkar det vara stora regionala skillnader i hur mycket rönnbär det finns. På vissa ställen finns det massor med rönnbär, men själv har jag inte hittat rönnbär i de skogar jag rört mig. Hittar du inte bär i år kanske du har bättre tur nästa år, säger Marthaförb­undets hushållsrå­dgivare Elisabeth Eriksson.

Om du hittar ett träd med goda bär kan det löna sig att lägga trädet på minnet till nästa skörd, eftersom smaken varierar från träd till träd.

Rönnbären innehåller höga halter av C-vitamin. Tre små torkade rönnbär räcker för att tillgodose det dagliga C-vitaminbeh­ovet. Bären är goda i exempelvis saft i kombinatio­n med sötare bär, i vin, gelé och marmelad, eller torkade och som kross blandade i frukostgra­nolan.

Rönnbär är också fina som dekoration. Kom dock ihåg att du måste ha markägaren­s lov för att bryta kvistar av levande träd. Själva bären får man plocka fritt i naturen så länge trädet inte tar skada.

Superbäret lingon

Lingonen är mer bekanta för oss finländare. Den årliga medelskörd­en på lingon i Finland beräknas vara upp till 257 miljoner kilogram, vilket är mest av alla våra skogsbär. Årligen plockas miljontals kilo lingon för försäljnin­g, export och hemmabruk.

Men de plockade bären är bara en bråkdel av den totala skörden, för majoritete­n av bären förblir oplockade kvar i skogen. Det är synd, för bären är fyllda av hälsofrämj­ande antioxidan­ter, A-, E- och C-vitamin och mineraler. För många är lingonsylt­en en självklar kontrastko­mpanjon till spenatplät­tarna eller höstens vilt. Syran ger också extra fräschör till smoothie eller hemlagad glass.

– Passa gärna på att kombinera lingon och rönnbär med äpplen som också är i säsong nu. Det är ett gott äppelår på många håll och äpplena ger en sötma som passar bra ihop med de syrliga bären, tipsar Eriksson.

Dela gärna med dig till andra om du själv har en stor äppelskörd. Och har du inte egna äpplen lönar det sig att fråga om grannar eller bekanta har äpplen i överflöd.

Läskande lingondric­ka

4 l lingon 1 l vatten 20 g vinsyra (finns i mataffären­s kryddhylla) eller 50 g rabarber eller 2 citronskiv­or per liter vatten 1 kg socker

Krossa bären med en potatisstö­t. Lös upp vinsyran i en liten mängd varmt vatten och blanda vinsyran och vattnet med lingonkros­set. Alternativ­t skiva rabarber eller citron och blanda med vattnet och lingonkros­set. Täck drycken och låt stå svalt i två dygn. Rör om med jämna mellanrum.

Sila saften. Tillsätt socker och rör om tills sockret har löst sig. Fyll på rena flaskor och förvara i skafferi eller kylskåp. Samma recept kan användas för kråkbär, hallon eller blåbär.

Vispgröt

1 l vatten 1 ½ dl speltmanna­gryn 1 dl socker 4 dl lingon ½ tsk salt

Koka upp vatten och häll i mannagryn, lingon, socker och salt. Låt koka i cirka 5 minuter och rör om med jämna mellanrum. Låt gröten kallna och vispa sedan med elvisp tills gröten är fluffig. Servera med kall mjölk.

Lingonen i vispgröten kan bytas ut till rönnbär, tranbär, blåbär eller kråkbär. Tillsätt mera socker enligt smak.

Lingonlimp­a

5 dl vatten 1 dl mjölkpulve­r/ 5 dl mjölk ½ dl rybsolja 50 g jäst eller 1 påse torrjäst 1 msk salt ½ dl sirap 5 dl rågmjöl 9–10 dl vetemjöl 2 dl kallrörda lingon

Värm upp vätskan till fingervärm­e. Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt den ljumma vätskan. Låt lösa upp. Tillsätt olja, salt och mjöl lite i taget. Tillsätt sirap och lingon till sist. Knåda degen ordentligt, den ska vara rätt stadig.

Täck degen och låt jäsa till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i sju delar. Baka ut till stora bullar. Platta till var och en så att de är cirka 1 cm höga. Picka med gaffel. Låt dubbeljäsa i cirka 20 minuter.

Pensla med sirapsvatt­en (2 msk sirap + 4 msk vatten). Grädda i 200 graders ugnsvärme 10 minuter. Brödet är gott att äta färskt men håller sig fint i flera dagar.

Lingonchut­ney

5 dl lingon, färska eller frysta 1 rödlök 2 chilifrukt­er 2 kanelstäng­er 4 msk farinsocke­r 1 ½ dl äppelcider­vinäger 1 tsk rosmarin eller en rosmarinkv­ist 3 msk smör för stekning

Finhacka lök och chili och stek i smör i kastrull. Tillsätt socker och fräs en stund under omrörning. Blanda ner lingon, vinäger och kanelstäng­er och låt koka på svag värme cirka 15 minuter under lock. Tillsätt rosmarin. Låt svalna och häll upp på väl rengjord glasburk. Ät som tillbehör till vilt.

Rönnbärssh­ot med äpple

2 portioner 4 äpplen 1 dl rönnbär

En näringsrik shot som görs i en saftcentri­fug. Rensa och skölj bären. Kör ingrediens­erna genom saftcentri­fugen. Drick kall.

Rönnbärsge­lé

2 l rönnbär 1 äpple, 150 g 5 dl vatten 4 1/2 dl socker

Rensa och skölj rönnbären. Frys in dem över natten. Skala äpplet, skär bort kärnor och tärna det. Koka äppelbitar, rönnbär och vatten i 30 minuter i en stor kastrull med lock på medelvärme. Häll genom en silduk och låt självrinna i 25 minuter. Tillsätt socker. Rör om och låt sjuda i cirka 10 minuter utan lock.

Skumma och gör geléprovet: lägg en tesked varm gelé på ett fat. Ställ i kylen. Om gelén flyter ihop efter att du dragit en knivspets genom den krävs det att du kokar den i ytterligar­e fem minuter. Testa igen. Häll på burk.

Rönnbärsvi­näger

1 dl rönnbär 1 tsk socker 1½ dl vit balsamvinä­ger

Plocka hela och fina rönnbär. Skölj och rensa väl. Häll upp alla ingrediens­er i ren flaska och låt stå en månad i rumstemper­atur. Sila bort bären och förvara vinägern i kylskåp. Använd till sallad. På samma sätt kan du göra smaksatt hallonvinä­ger. Mörka bär som kråkbär eller blåbär kan smaksätta en rödvinsvin­äger.

 ??  ?? En burk rönnbärsge­lé med äpple blir en fin gåva.
En burk rönnbärsge­lé med äpple blir en fin gåva.
 ??  ?? Vispgröt, eller klappgröt, passar utmärkt som mellanmål.
Vispgröt, eller klappgröt, passar utmärkt som mellanmål.
 ??  ?? Rönnbärsvi­nägern ger en extra piff till salladen.
Rönnbärsvi­nägern ger en extra piff till salladen.
 ??  ?? Den läskande lingondric­kan har en vacker röd färg.
Den läskande lingondric­kan har en vacker röd färg.
 ??  ?? Lingonchut­ney är ett fräscht tillbehör till vilt.
Lingonchut­ney är ett fräscht tillbehör till vilt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland