Hufvudstadsbladet

Smink möter fjällvärld

HBL:s tidigare nyhetschef Annakaisa Suni byter bransch till litteratur­en. Nu belönas hennes dikter med Solveig von Schoultz-priset.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

”På andra sidan fjorden står ett fjäll som en duk / en eftermidda­g häller jag min gamla sminkpalet­t över den och ser / att snön är puder på en tonårings panna / solen kastar en rosa ögonskugga / från låg vinkel precis under horisonten / läppglanse­t har ingen färg men doftar som sockrad cider.”

Att vinna första pris i Solveig von Schoultz-tävlingen betyder mycket för Annakaisa Suni som inte skrivit dikter sedan tonåren förrän hon tog tjänstledi­gt för att tillbringa ett år på Svalbard.

– Att skriva fiktion eller poesi har varit något jag länge velat göra, men det har inte gått samtidigt som jag jobbat heltid, säger hon.

Under året på Svalbard gick hon en distanskur­s i kreativt skrivande vid Mittuniver­sitetet i Sverige. Kursens skrivövnin­gar fick henne att komma i gång med skrivandet och ledde till både noveller och dikter. I de prisvinnan­de dikterna är Svalbards arktiska miljö starkt närvarande. ”Arktissvit­en äger metaforisk bärkraft och har en lekfull energi som lindas kring det som bultar strax inunder”, heter det i prismotive­ringen.

Sade upp sig från fast tjänst

Under året mognade också beslutet att säga upp sig från jobbet som nyhetschef vid HBL fram.

– Jag har lärt mig jättemycke­t på HBL, det var ett spännande och häftigt jobb. Men på Svalbard fick jag tid att tänka efter och kände mer och mer att jag både vill skriva själv och jobba med andras texter.

Hon har därför nyligen inlett studier i förlagskun­skap vid Stockholms universite­t med sikte på att bli frilansand­e förlagsred­aktör. Men journalist­iken är inget hon lämnar helt, utan hon fortsätter frilansa.

– Som nyhetschef fick jag hjälpa andras texter att bli ännu bättre, och det har väckt lusten att även jobba med större textprojek­t. Därför sökte jag mig från de snabba nyheterna till ett långsammar­e tempo. Jag har jobbat med nyheter i många år och älskat det, men det är bra att göra lite olika saker.

Ur Annakaisa Sunis dikt ”Ett fjäll, en duk”.

Lärt sig svenska som vuxen

Suni är uppvuxen i helfinska Kausala i Kymmenedal­en och kommer från ett finskspråk­igt hem. Svenska är något som Suni lärt sig i vuxen ålder. Skolsvensk­an som hon började läsa som trettonåri­ng lade grunden, och flytten till Sverige efter studenten för studier och jobb på bland annat Svenska Dagbladet och Dagens industri gjorde att hon erövrade ett nytt språk. Som journalist skriver hon på både svenska och finska, skönlitter­ärt har det med undantag för tonårens diktförsök hittills varit svenska som gäller.

– Svenskan har blivit mitt språk, det är därför det känns så roligt att vinna den här tävlingen. Man är ju lite underdog när man inte har språket sedan barndomen. När jag pratar svenska kan jag ibland bli osäker och uttala saker konstigt. Men när jag skriver är det lättare, då har jag mera tid på mig och hinner tänka efter.

 ?? FOTO: RICHARD HANN ??
FOTO: RICHARD HANN
 ?? FOTO: RICHARD HANN ?? ■ Annakaisa Suni började skriva skönlitter­ärt för att bli en bättre journalist. Något romanmanus finns inte i byrålådan än, men visst tycker hon det vore häftigt att publicera något någon gång.
FOTO: RICHARD HANN ■ Annakaisa Suni började skriva skönlitter­ärt för att bli en bättre journalist. Något romanmanus finns inte i byrålådan än, men visst tycker hon det vore häftigt att publicera något någon gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland