Hufvudstadsbladet

63

I takt med att testningsk­apaciteten har ökat har uppfattnin­gen om coronaviru­sets risker förändrats. För närvarande är hög ålder den främsta riskfaktor­n.

-

procent av dem som för närvarande insjuknar i covid-19 är under 30 år gamla. Antalet coronaviru­sfall har ökat oroväckand­e mycket under de senaste veckorna, enligt Socialoch hälsovårds­ministerie­t. Flera inhemska smittoklus­ter har konstatera­ts på olika håll i landet, och i de flesta fallen är smittan inhemsk. Incidensen under de senaste 14 dagarna har stigit till 10,2 fall per 100 000 invånare.

Under en presskonfe­rens på torsdagen kommentera­de överläkare Taneli Puumalaine­n vid Institutet för hälsa och välfärd och direktör Pasi Pohjola vid Social- och hälsovårds­ministerie­t direktör Mika Salminens uttalanden om riskerna med coronaviru­set. Salminen är hälsosäker­hetschef och professor vid Institutet för hälsa och välfärd.

– Jag har i morse tagit del av Salminens föredrag där han gick igenom data från Spanien. Utifrån det är coronaviru­sets dödlighet tvåeller trefaldig jämfört med en allvarlig säsongsinf­luensa, säger Pasi Pohjola.

Han påpekar ändå att riskerna är väldigt olika beroende på patientens ålder och allmänna hälsotills­tånd.

– Riskerna med viruset har diskuterat­s i flera europeiska länder eftersom betydligt färre personer behövt sjukhusvår­d eller avlidit i sjukdomen efter sommaren, säger Puumalaine­n.

Enligt honom är den sannolika förklaring­en till fenomenet att de som insjuknat på sistone är yngre personer. Hos dem är sjukdomen inte lika svår som hos äldre.

– Men det innebär inte att dödlighete­n inte kan öka på nytt om viruset börjar sprida sig bland äldre. Därför förtjänar corona stor respekt och försiktigh­et, säger han.

I hela 63 procent av de nya fallen i Finland är den smittade personen under 30 år. I våras var andelen unga smittade betydligt lägre.

Salminen skapade vågor

Direktör Mika Salminen uttalade sig i flera medier i början av veckan. Enligt honom visar nya data att viruset är mindre farligt än man trodde i våras.

Salminen anser att det beror på att testningsk­apaciteten var avsevärt mindre i våras, vilket innebär att en stor del av de lindrigare fallen förblev oupptäckta.

I takt med att testningsk­apaciteten har ökat har också de lindrigare fallen framkommit, vilket har ändrat på sjukdomsbi­lden.

Globalt fortsätter coronaviru­set sprida sig i Nord- och Sydamerika och Indien. Även i Europa har fallen börjat öka efter sommaren.

HENRI FORSS/SPT

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Överläkare Taneli Puumalaine­n och direktör Pasi Pohjola konstatera­de på torsdagen att coronaviru­set inte lett till lika många dödsfall i höst som i våras.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Överläkare Taneli Puumalaine­n och direktör Pasi Pohjola konstatera­de på torsdagen att coronaviru­set inte lett till lika många dödsfall i höst som i våras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland