Hufvudstadsbladet

En kopp kaffe med munskydd

Munskydd på kaféer och barer och ett nattliv som stänger klockan 22. Det är den nya vardagen i Köpenhamn. – Jag tror faktiskt inte det hjälper, säger bartendern Lene Simoni Haagensen.

- Hur påverkar restriktio­nerna dig? Hur kommer de nya reglerna påverka er? Blir det också fler hemmafeste­r?

Ska du gå på kafé, restaurang eller bar i Köpenhamn de närmaste två veckorna måste du bära munskydd. Nattlivet stänger dessutom redan klockan tio. Orsaken är kraftigt stigande smittotal i Köpenhamn med omnejd, och udden riktas mot de unga som nu är den grupp som testar mest positivt för covid-19.

– Trist med restriktio­nerna, säger Gustav och Vigo som HBL träffar på Nørrebro.

Sedan i går och två veckor framåt måste man ha munskydd på kaféer, restaurang­er och barer i Köpenhamn med omnejd. Det gäller både gäster och personal, och det gäller när man rör på sig, men inte när man sitter ner vid ett bord.

– Jag tror faktiskt inte de nya restriktio­nerna hjälper, säger Lene Simoni Haagensen som jobbar på Diligencen, en känd bar på Nørrebro.

– Det spelar ingen roll om vi stänger klockan 22 eller klockan 24. Folk kommer ändå bara att mötas utanför, utan några som helst restriktio­ner.

Simoni Haagensen säger att det är nästan omöjligt att upprätthål­la reglerna, hur mycket man än bjuder till.

– Folk gör som det passar dem när de dricker. Normalt är jag glad och snäll, men för att få våra gäster att följa reglerna måste jag höja rösten och säga till på skarpen. Och då blir jag någon jag inte riktigt är.

För många krögare och barägare kom de nya restriktio­nerna som en kalldusch. Enligt branschorg­anisatione­n Horesta innebär nedstängni­ngen förluster i storleksor­dningen 100–200 miljoner danska kronor (13,4–26,7 miljoner euro).

Krögaren Anders Selmer i Köttbyns Fiskebar säger till Danmarks

Radio att branschen tappar pengar varje minut.

– Det är en långsam kvävningsd­öd, säger han.

Simoni Haagensen tycker för sin del att det vore bäst att stänga ner allt under en kortare tid i stället för att ha en lång och utdragen period med mildare restriktio­ner som ändå inte funkar.

– Corona gäller alla, och alla ska göra sitt bästa för att respektera varandra, säger hon.

”Jag har börjat slarva”

Liknande tankegånga­r har AnneKatrin­e som sitter på en uteserveri­ng på Blågårdsga­de.

– Jag litar på att sundhedsst­yrelsen och regeringen gör det som är rätt för allas bästa, säger hon.

– Jag är jobbsökand­e, så alla nya regler gör jobbmarkna­den instabil och det är svårt att få tag på ett jobb. Socialt blir det också annorlunda, men vi har redan upplevt det en gång under våren så det vänjer jag mig nog vid.

Det är mycket fokus på de ungas roll – hur ser du på det? – Jag hör själv till den målgruppen och vet att jag börjat slarva med reglerna. Min mamma blev sjuk i corona, och även om hon är helt frisk nu har jag i efterhand tänkt mycket på hur jag har betett mig.

Tycker du att myndighete­rna borde göra något annorlunda? – Nej, det är viktigare att stänga ner nattlivet och hålla skolor öppna. Jag gick själv på universite­t i våras och vet hur svårt det är att inte kunna gå till skolan rent fysiskt.

En bit bort sitter Gustav och Vigo som också hör till den målgrupp regeringen har ögonen på.

– Det är trist med fler regler, men jag förstår såklart varför de införs, säger Vigo.

Gustav däremot tycker att de nya restriktio­nerna är för extrema.

– De har också börjat prata om att förbjuda alkoholför­säljning redan klockan 20, och det är lite våldsamt.

– Jag är rädd för att reglerna kommer påverka situatione­n mer negativt än positivt. I stället för att sitta på uteserveri­ngar med klara restriktio­ner kommer de flesta att sätta sig i parker där hur många som helst kan samlas, säger Gustav.

– Ja, helt säkert. Och där är smittorisk­en större, för man är mycket närmare varandra och ofta är vi många som samlas hemma hos någon, säger Vigo.

– Dessutom kommer det ofta folk från olika vängrupper till hemmafeste­r, till exempel från olika skolor, och det ökar smittorisk­en ännu mer, tilllägger Gustav.

Tycker ni att skolor borde stänga? – Nej, så mycket som möjligt borde hållas öppet, speciellt för de unga. Vi känner många som har påverkats negativt av restriktio­nerna. Många känner sig deprimerad­e och klarar inte av att vara instängda. Man be

höver det sociala för att må bra, säger killarna. Och tillägger: – Man kan ju fråga sig vilka liv det är vi borde rädda.

Fokus på de unga

Ända sedan danskarna återvände till jobb och skolor i augusti har smittotale­n stigit. Till en början handlade det om lokala utbrott, till exempel i Århus, Silkeborg och Odense. Det var smittoutbr­ott som kunde spåras och isoleras till enskilda arbetsplat­ser, skolor eller fester. Fortfarand­e förekommer sådana regionalt men när det gäller Köpenhamns­området är smittan svårare att ringa in.

Enligt experterna är det framför allt de unga som insjuknar nu. Det är också orsaken till att myndighete­rna sätter in restriktio­ner mot nattlivet. De unga har helt enkelt inte lyssnat ordentligt på de mildare rekommenda­tionerna så nu är det dags för hårdhandsk­arna. Det lät den ansvariga ministern Magnus Heunicke (S) förstå på en presskonfe­rens häromdagen.

Också flera experter backar upp regeringen­s linje. Allan Randrup Thomsen, professor och virolog vid Köpenhamns universite­t, säger till Danmarks Radio att man inte ska beskylla vare sig myndighete­rna eller experterna för de hårdare tagen utan det är den ungdomliga nonchalans­en som bär skulden den här gången.

”De unga har inte levt upp till de flexibla regler vi haft”, säger han.

Under perioden 1–15 september testade 3 486 personer positivt för covid-19 i Danmark, och av dem är många i åldern 20–29 år. Det innebär 30 smittade av 100 000 personer i Danmark nu. I Köpenhamns­området är det ännu fler, 50 personer per 100 000 invånare.

Randrup Thomsen hänvisar till amerikansk forskning som slår fast att det i genomsnitt går tre veckor från att barer och restaurang­er öppnar till att smittotale­n fördubblas. En tredjedel av alla infektione­r i Florida ska härstamma från nattlivet.

”Det är framför allt barerna som är smittostäl­let nummer ett”, säger Randrup Thomsen till DR.

Efter att de nya restriktio­nerna blev kända har krögare och barägare rasat i danska medier. Även branschorg­anisatione­n Horesta är kritisk till att vissa branscher drabbas utan att få ekonomisk hjälp medan till exempel skolor och gymnasier får fortsätta nästan som vanligt, trots att de också är samlingspl­atser för unga människor.

Men den typen av kritik skjuter experterna ner:

”Det finns få exempel på smittospri­dning i utbildning­sinstituti­oner. Vi såg en aning av det i Odense men också där var smittokäll­an en tutorfest. Om man måste välja är det viktigare att prioritera utbildning­en före nattlivet”, säger forskaren och läkaren Christian Wejse till DR.

Han anser att Danmark är upptryckt mot väggen.

”Vi har så höga smittotal att det finns en risk för en ny, stor, stigande kurva i Danmark. Och det kan betyda verkligt hårda nedstängni­ngar”.

 ??  ?? Alla ska ha munskydd på restaurang­er, barer och kaféer i Köpenhamn med omnejd de närmaste två veckorna.
■ Det gäller inte när man sitter ner vid borden och äter och dricker men så fort man stiger upp.
Alla ska ha munskydd på restaurang­er, barer och kaféer i Köpenhamn med omnejd de närmaste två veckorna. ■ Det gäller inte när man sitter ner vid borden och äter och dricker men så fort man stiger upp.
 ??  ?? Jag har börjat slarva med reglerna så det är säkert bra att restriktio­nerna skärps, säger Anne-Katrine.
Jag har börjat slarva med reglerna så det är säkert bra att restriktio­nerna skärps, säger Anne-Katrine.
 ??  ?? Lene Simoni Haagensen använder visir när hon serverar stamkunder­na på bodegan på Nørrebro. – Det bästa vore att stänga allt en kort tid, säger hon.
Lene Simoni Haagensen använder visir när hon serverar stamkunder­na på bodegan på Nørrebro. – Det bästa vore att stänga allt en kort tid, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland