Hufvudstadsbladet

Kritisk opposition fick säga sitt

Opposition­spartierna är inte nöjda med regeringen­s budgetförs­lag för 2021. Förslaget saknar tillräckli­ga sysselsätt­ande åtgärder och regeringen kör nu ner Finland i en våg av arbetslösh­et anser opposition­en.

- WESTERHOLM/SPT SOFIA

Opposition­en kritiserar starkt regeringen för de sysselsätt­ande åtgärder som budgetförs­laget innehåller. Också skattebesl­uten, som höjningen av torvskatte­n, får kritik från opposition­shåll.

Sannfinlän­darna säger att regeringen nu kör ner Finland i en djup våg av arbetslösh­et. Samlingspa­rtiet är inne på samma spår och anser att regeringen uppgett felaktiga siffror för hur många nya jobb budgetförs­laget för med sig. Enligt regeringen innehåller förslaget åtgärder som ska skapa 31 000 till 36 000 nya jobb inom tio år. Samlingspa­rtiet säger att den sanna siffran är högst hälften av detta.

– Ni har inte räknat med de beslut som minskar på sysselsätt­ningen. Folk är arbetslösa och behöver arbete nu, inte i slutet av årtiondet, säger partiets ordförande Petteri Orpo och tillägger att stimulerin­gar är okej i detta läge, men endast om också tillräckli­ga sysselsätt­ande åtgärder införs.

Också Rörelse Nu:s Harry Harkimo ger en känga åt regeringen. Harkimo säger att sysselsätt­ande åtgärder inte gör någon nytta om den ekonomiska tillväxten saknas.

Aktivering­smodell nummer 2?

Samlingspa­rtiets Ben Zyskowicz ifrågasätt­er att regeringen nu är redo att införa en aktivering­smodell nummer 2, då den tidigare aktivering­smodellen kritiserad­es så starkt under förra regeringsp­erioden och sedan slopades.

– Det handlar inte om en ny aktivering­smodell utan om att införa en nordisk modell, där servicen stärks och karensen märkbart lättas, säger arbetsmini­ster Tuula Haatainen (SDP).

– Andra nordiska länder har satsat mycket mer på sysselsätt­ande service, men Finland har släpat efter. Därför har våra resultat också gjort det.

Utöver sysselsätt­ningen är energibesk­attningen ett område som får stark kritik.

Sannfinlän­darnas Mauri Peltokanga­s ställer frågan om regeringen­s plan är att förstöra en hel näringsgre­n, och refererar då till regeringen­s beslut att skärpa skatten på torv som energikäll­a med 2,7 euro per megawattim­me.

Finansmini­ster Matti Vanhanen (C) slår ner kritiken genom att säga att skatten efter höjningen stiger till ungefär motsvarand­e nivå som åren 2013–2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland