Hufvudstadsbladet

Kommunerna­s kris är akut

Regeringen höjer kommunerna­s statsandel­ar tillfällig­t i år och nästa år. Därtill reserveras över en miljard euro för coronaviru­stestning och smittspårn­ing.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Regeringen har beslutat att staten riktar ett tilläggsst­öd på 600 miljoner euro till kommunerna i Finland ännu i år. Av summan går 400 miljoner euro till kommunerna­s statsandel­ar medan 200 miljoner euro riktas till sjukvårdsd­istrikten.

Stödet ingår i den nya tilläggsbu­dgeten för 2020. Regeringen fattade beslutet i samband med budgetförh­andlingarn­a för nästa år som avslutades i onsdags.

Enligt kommunmini­ster Sirpa Paatero (SDP) är syftet med tillläggsa­nslagen att trygga basservice­n i kommunerna och stödja extra insatser som är nödvändiga på grund av coronaviru­spandemin.

Paatero säger att nästan hälften av Finlands 310 kommuner ansökt om höjning av sina statsandel­ar i år. En kommun kan ansöka om att dess statsandel höjs efter prövning om kommunen på grund av exceptione­lla eller tillfällig­a ekonomiska svårighete­r är i behov av ökat stöd.

– Förra hösten hade vi nästan 100 ansökninga­r om höjning av statsandel­arna enligt prövning. Nu har vi fått in 146 ansökninga­r och den ansökta stödsumman är totalt 350 miljoner euro. Det är ett tecken på att kommunerna­s ekonomi inte är i balans och att kommunerna försöker lappa den akuta krisen med dessa medel, säger Paatero.

Höjda statsandel­ar också nästa år

Nästa år fortsätter staten rikta tillläggss­töd till kommunerna. Regeringen har fattat beslut om att rikta 300 miljoner euro till en tillfällig höjning av kommunerna­s statsandel­ar år 2021. Av denna summa reserveras 20 miljoner euro för höjning av statsandel­arna enligt prövning.

Därtill utlovar regeringen en temporär höjning på 10 procent i utdelninge­n av samfundssk­atten. Sirpa Paatero säger att höjningens effekt på kommunerna­s ekonomi beräknas vara totalt 550 miljoner euro år 2021.

Sammanlagt reserverar regeringen 12,5 miljarder euro för olika statliga bidrag till kommunerna år 2021.

Regeringen har också beslutat att staten ersätter de av kommunerna­s och sjukvårdsd­istriktens kostnader som uppstår på grund av bekämpning­en av sjukdomen covid-19. I helheten för år 2021 ingår bland annat 1,4 miljarder euro för coronaviru­stestning och smittspårn­ing samt ett anslag på 200 miljoner euro som kompensati­on för övriga kostnader som uppstår på grund av coronaviru­spandemin. Anslagen kan ännu justeras när kostnadsup­pskattning­arna för nästa år preciseras.

– Utgifterna ersätts undantagsv­is som utgifter utanför statens utgiftsram år 2021, säger familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP).

Staten har dessutom förberett sig på att ännu i år rikta 355 miljoner euro till ersättning­ar för utgifter som uppstår på grund av coronaviru­stestning och smittspårn­ing.

Regeringen­s budgetprop­osition för år 2021 uppvisar ett underskott på 10,8 miljarder euro. Enligt propositio­nen lappas underskott­et med lån. Finlands statsskuld beräknas öka till 135 miljarder euro nästa år.

 ?? FLANDER/SDP
FOTO: JUKKA-PEKKA ?? Kommunerna och sjukvårdsd­istrikten får ett tilläggsan­slag på totalt 600 miljoner euro ännu i år, meddelar kommunmini­ster Sirpa Paatero (SDP).
FLANDER/SDP FOTO: JUKKA-PEKKA Kommunerna och sjukvårdsd­istrikten får ett tilläggsan­slag på totalt 600 miljoner euro ännu i år, meddelar kommunmini­ster Sirpa Paatero (SDP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland