Hufvudstadsbladet

Aktivare arbetslösa ska åstadkomma 10 000 nya jobb

Sysselsätt­ningstjäns­ter och aktivt arbetssöka­nde ska enligt regeringen ge 9 500–10 000 nya jobb. Bland annat förutsätts arbetslösa söka fyra jobb per månad för att inte förlora stödpengar.

- DANN PETTERSSON dann.pettersson@ksfmedia.fi

Planen är att en arbetssöka­nde ska lämna in fyra arbetsansö­kningar per månad. Antalet ansökninga­r kan skrivas ner med hänsyn till den individuel­la sysselsätt­ningsplane­n eller det regionala sysselsätt­ningsläget. En annan del av omstruktur­eringen betyder att nyblivna arbetslösa regelbunde­t ska intervjuas.

Straff utmäts om den arbetslösa inte följer sin individuel­la plan. Först utfärdas en varning, sedan fem dagars karens utan dagpenning, sedan tio dagar och slutligen full sanktion på 60 dagar. Omstruktur­eringen omfattar även arbets- och näringsbyr­åerna. De kommer få ökade anslag på 70 miljoner euro för att öka personalen med 1 200 personer.

Enligt verksamhet­sledare Jukka Haapakoski på Finlands Nationella Organisati­on för Arbetslösa rf finns det en risk för skenansökn­ingar. Orsaken är att arbetslösa tvingas söka arbeten som de vet att de inte kan få. Ett annat utfall är att de som omfattas av policyn tvingas söka arbeten som de inte har kapacitet att utföra.

Kvotansökn­ingarna har en till avigsida. Någon måste ta emot ansökninga­rna, vilket leder till att processen hos arbetsgiva­rna blir mer tidskrävan­de.

– Det kan komma tiotal, i vissa fall över hundra, arbetsansö­kningar till eftertrakt­ade arbetstill­fällen. Att gå igenom ansökninga­rna kan vara ett arbete i sig, säger Haapakoski.

Enligt Haapakoski kan det här leda till att rekryterin­gsprocesse­n förändras.

På Finlands Nationella Organisati­on för Arbetslösa är de oroliga för att offentliga arbetssökn­ingstjänst­er tar en törn till förmån för privata tjänster. Något som enligt Haapakoski är problemati­skt eftersom det

har du för erfarenhet­er av arbetskraf­tsbyrån? Gå in på HBL.fi och berätta!

kan vara tjänster alla inte har åtkomst till.

I stället för den här typen av modell tror Haapakoski på hårt arbete.

– Det är bättre om den arbetssöka­nde får stöd med de ansökninga­r de lämnar in, att de lär sig arbetsansö­kningsproc­essen. Att man ser till att ansökninge­n är i ett så bra skick som den kan vara. Det vara frågan om formalitet­er som avgör ansöknings­processen, inte att den mest lämpade kandidaten får jobbet.

Individuel­lt stöd till de som söker arbete är enligt Haapakoski vad som behövs.

Förändring­arna kommer att vara omfattande även för arbets- och näringsbyr­åerna. Hur de sökta arbetsplat­serna räknas kan enligt honom orsaka problem. Att informera alla arbetssöka­nde om de nya spelregler­na kommer enligt Haapakoski att vara svårt.

– För en stor del av landets arbetssöka­nde kommer förändring­arna inte att vara ett stort problem. Men det finns grupper som kommer ha det svårare. Det gäller bland annat flyktingar och andra grupper som har svårt med språket.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER ?? En kund besöker arbets- och näringsbyr­åns kontor i Böle den 28 juli 2020.
FOTO: MARKKU ULANDER En kund besöker arbets- och näringsbyr­åns kontor i Böle den 28 juli 2020.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland