Hufvudstadsbladet

THL uppdaterad­e trafikljus­modellen

Mika Salminen, direktör för Institutet för hälsa och välfärd, bekräftar att inga ändringar görs under denna vecka även om en del länder nu överskride­r Finlands coronagrän­s för att inresor ska tillåtas.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Institutet för hälsa och välfärd har på torsdagen uppdaterat sin så kallade trafikljus­modell, vars syfte är att hjälpa finländarn­a att uppskatta i vilka länder det finns en högre risk för coronasmit­ta än i Finland.

I modellen beaktas nu de gränsbeslu­t som regeringen senast fattat och som träder i kraft på lördag, den 19 september. Enligt de besluten tillåts inresor utan karantän eller krav på negativt coronatest från länder med högst 25 nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna.

Dessa länder är markerade som gröna på institutet­s karta. Röda länder på kartan innebär att risken för coronasmit­ta är högre i landet i fråga än i Finland. Regeringen rekommende­rar därför finländare att undvika resor till dessa länder.

Kartan finns på institutet­s webbplats.

Gränsen till Sverige och Norge hålls öppen

Enligt kartan är antalet nya coronafall i grannlande­t Sverige under de senaste två veckorna 23,01 per 100 000 invånare. Den siffran gällde då regeringen fattade sitt senaste gränsbeslu­t den 10 september.

Sedan dess har ändå Sveriges smittal stigit och just nu är siffran 30,4 nya coronafall. Också Norge överskride­r nu Finlands gräns då antalet nya coronafall per 100 000 nu är 28,0 i Norge.

Mika Salminen, direktör för Institutet för hälsa och välfärd, meddelar till SPT att detta ändå i nuläget inte påverkar gränsbeslu­ten.

– Situatione­n granskas på nytt nästa vecka, men innan det sker inga förändring­ar. Än så länge är det onödigt att spekulera i saken eftersom incidensen växlar dagligen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland