Hufvudstadsbladet

49 nya fall bekräftade

Antalet bekräftade nya fall av coronaviru­set har ökat de senaste veckorna, och incidensen är nu över tio per 100 000 invånare.

- HBL-SPT

Antalet coronaviru­sfall har ökat oroväckand­e mycket under de senaste veckorna, meddelar Socialoch hälsovårds­ministerie­t. Flera inhemska smittoklus­ter har konstatera­ts på olika håll i landet, och i de flesta fallen är smittan inhemsk. I sju procent av fallen vet man att smittan kommer från utlandet, i 47 procent från hemlandet.

Största delen av de nya smittfalle­n har konstatera­ts inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, men smittkedjo­r finns också i flera andra sjukvårdsd­istrikt. Smittan har i de kända smittkedjo­rna spridits framför allt på fritiden, i sociala kontakter i samband med hobbyer och studier.

Institutet för hälsa och välfärd rapportera­r under torsdagen om 49 nya fall av covid-19. Incidensen under de senaste 14 dagarna har stigit till 10,2 fall per 100 000 invånare. Därmed klarar Finland inte längre själv av den tidigare in

resebegrän­sningen på högst 8 fall per 100 000 invånare, som varit i kraft under sommaren och hävs nu på lördag. Under den föregående 14-dagars-perioden var incidensen i Finland 6 fall per 100 000 invånare. I somras var incidensen kring 2 fall per 100 000 invånare

Reprodukti­onstalet som beskriver hur många personer en smittad beräknas föra smittan vidare till ligger för tillfället på 1,20–1,25. Då siffran är över ett ökar smittsprid­ningen. Andelen positiva fall av de testade har stigit till 0,5 procent.

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Finland är nu sammanlagt 8 799. Antalet personer som hittills avlidit till följd av coronaviru­set är 339. Två dödsfall rapportera­des i måndags. Institutet för hälsa och välfärd rapportera­r om eventuella dödsfall, antalet personer som vårdas på sjukhus och hur många som får intensivvå­rd på måndagar, onsdagar och fredagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland