Hufvudstadsbladet

Kottbyelev­er i exil i väntan på ny skola

Kottby får en splitterny svensk skola för 22,5 miljoner euro. Men medan den nya byggs måste eleverna flytta ut ur den nuvarande byggnaden.

- Sofia Holmlund

Om allt går enligt planerna öppnar en helt ny skola för svensksprå­kiga barn i Kottby i februari 2024. Den kommer att byggas invid den nuvarande skolan på Pohjolagat­an 45.

Det klubbade Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning igenom på tisdagen. Men eftersom det är fråga om en stor investerin­g ska den ännu godkännas i högre instanser av lokalpolit­ikerna.

Det blir en stor skola med 550 barn och ungdomar. Dit kommer eleverna i årskurs 1–6 från den gamla skolbyggna­den och från tilläggslo­kalen på Parisgränd­en i Arabiastra­nden. Dessutom placeras elever från Åshöjdens skolas tilläggslo­kal på Sturegatan i den nya byggnaden. De går i klasserna 1–9.

Till det yngre gardet i skolbyggna­den kommer förskoleel­everna från daghemmen Fenix och Sesam på Kottbyväge­n respektive Parisgränd­en att höra.

Eleverna i den nuvarande skolbyggna­den på Pohjolagat­an tvingas ut medan bygget pågår. Mellan maj 2022 fram till åtminstone februari 2024 flyttar eleverna in i en ersättande byggnad, oklart var.

Den nya skolan ger plats åt 100 nya elever, det är ungefär lika stort som man väntar att behovet för elevplatse­r kommer att vara i det norra svensksprå­kiga upptagning­sområdet fram till 2030.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland