Hufvudstadsbladet

Finland tryggade inte rätten till liv för offren i Kauhajoki

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Finland misslyckad­es i att skydda offren för skolskjutn­ingen i Kauhajoki 2008 och kränkte deras rätt till liv. Det kommer Europeiska människorä­ttsdomstol­en fram till i en för Finland mycket ovanlig dom. Tio personer dödades i massakern där polisen så sent som dagen innan beslutade att inte ta bort vapnet av gärningsma­nnen.

Myndighete­r i Finland bröt mot den europeiska människorä­ttskonvent­ionen då man inte beslagtog det skjutvapen från gärningsma­nnen som han använde i skolmassak­ern.

Med rösterna 6–1 menar Europeiska människorä­ttsdomstol­en att Finland har brutit mot artikel 2: rätt till liv.

Däremot anser domstolen inte att det skulle ha begåtts fel i rättsproce­ssen som följde på dådet.

Det var nitton anhöriga till personer som dödades i skolskjutn­ingen i Kauhajoki 2008 som tog fallet till Europadoms­tolen. De anhöriga menar i sitt klagomål att polisen borde ha varit medveten om den risk som gärningsma­nnen utgjorde, men att polisen inte vidtog nödvändiga åtgärder för att förebygga skolskjutn­ingen.

Den 22-åriga gärningsma­nnen sköt ihjäl tio personer i massakern i yrkeshögsk­olan – nio medstudera­nde och en lärare – och slutligen sig själv.

Borde ha beslagtagi­t vapnet

Gärningsma­nnen hade beviljats vapenlicen­s en dryg månad före skjutninge­n trots att han hade psykiska problem. Han hade heller inte tränat skytte som han påstod i sin ansökan.

Så sent som fredagen innan hade varningskl­ockor börjat ringa hos en anställd på staden då ett ensamt gravljus brann utanför skolan som en slags varning.

Då upptäcktes postningar som gärningsma­nnen hade gjort på Internet, där han bland annat kallat en video om massakern i Columbine ”den bästa underhålln­ingen någonsin”. Flera poliser såg dessa videor och uppdaterin­gar och menade att det fanns en risk för en skolskjutn­ing.

På måndagen hördes han av en kriminalko­mmissarie, polisernas chef, som ansåg att det inte fanns anledning att ta vapnet ifrån 22-åringen. På tisdagen genomförde Matti Saari sitt dåd.

Enligt Europadoms­tolen borde vapnet ha beslagtagi­ts och menar att det fanns alla möjlighete­r för polisen att göra det.

Domstolen betonar att myndighete­rna har ett stort ansvar då det handlar om skjutvapen eftersom de innebär en särskilt stor risk för brott mot liv, och att den här plikten har förbisetts.

Europadoms­tolen menar ändå att polisen inte hade kunnat förutse att en skolskjutn­ing skulle äga rum utifrån exempelvis de videoklipp som gärningsma­nnen hade laddat upp på internet. Domstolen anser inte heller att polisen borde ha, eller skulle ha fått, kontroller­a sjukvårdsu­ppgifter om gärningsma­nnens psykiska hälsa.

Statens ansvar

Kommissari­ens agerande har behandlats också i tingsrätte­n och hovrätten i Finland. De anhöriga ville se honom fälld för tio fall av grovt dödsvållan­de och brott mot tjänstepli­kt.

Hovrätten gav honom en varning för brott mot tjänstepli­kt av oaktsamhet, en lindrig grad.

Europadoms­tolen övervakar att stater följer människorä­ttskonvent­ionen.

Även om Kauhajokif­allet konkretise­ras i polisens, och en enskild polismans, agerande betonar Pauli Rautiainen att domen ska ses på samhälleli­g nivå. Han är biträdande professor i offentlig rätt vid Tammerfors universite­t.

– Vi borde förstå att det inte räcker att vi i efterhand behandlar sådana här fall i en straffrätt­slig process. Staten har skyldighet att skydda människors rätt till liv och har här inte varit kapabel att göra det.

Domen är exceptione­ll. Bara en gång tidigare har Finland fällts för att ha brutit mot artikel 2, som ses som en av de mest centrala i människorä­ttskonvent­ionen. Det handlar om fallet med en irakisk man som uppgavs ha dödats i Irak efter att ha nekats asyl.

Fallet kommer kanske ändå att omprövas efter att det visat sig vara baserat på falska uppgifter om mannen.

Även där vill Rautiainen lyfta fram de strukturel­la frågor som är det som Europadoms­tolen ser till. Han skräder inte på orden och anser att de två domarna visar att Finland nu finns i det kast av länder som döms för de allra allvarliga­ste människorä­ttsbrotten.

Till Europadoms­tolen 2012

För de nitton anhöriga avslutas en lång process. Det är åtta år sedan de tog fallet till Europeiska människorä­ttsdomstol­en.

Deras advokat Esa Puranen säger att hans klienter upplever att rättvisa nu har skipats, även om det inte gör deras förlust mindre.

– Det finska rättsystem­et klarade inte av att se statens ansvar i det här fallet, säger Esa Puronen.

Staten beskriver han som en kedja av myndighete­r och personer och säger att den svagaste länken här var den enskilda kommissari­en.

Finska staten döms att betala skadestånd till de anhöriga på 30 000 euro per hushåll plus ersättning för rättegångs­kostnader.

Puranens uppfattnin­g är att myndighete­rna har följt ärendet noga och tror att det har spelat roll för hur vapenfrågo­r hanteras.

Efter skolskjutn­ingarna i Kauhajoki och Jokela ett år innan, har Finland skärpt sin vapenlagst­iftning.

Effekten har kommit fram under rättsproce­ssen mot den man som är åtalad för skolattack­en i Kuopio i fjol där en person dog. Han har uppgett att han hade velat utföra sitt dåd med ett skjutvapen men inte lyckades få tillgång till ett.

Tarja Ranta, som är överinspek­tör vid Polisstyre­lsen, säger att det efter lagändring­en 2011 krävs bevis på två års verksamhet inom en skytteföre­ning innan man kan ansöka om licens. Beviset ska ges av en särskild utbildare inom föreningen och också åldersgrän­sen har höjts.

Det här har minskat på antalet beviljade licenser för sportskytt­e från över 10 000 år 2005 till ungefär 4 500 per år i dag.

Rättegånge­n i Kuopio avslutades på torsdagen.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Ljus tändes utanför yrkeshögsk­olan i Kauhajoki där tio personer dödades i en skolskjutn­ing 23 september 2008.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Ljus tändes utanför yrkeshögsk­olan i Kauhajoki där tio personer dödades i en skolskjutn­ing 23 september 2008.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland