Hufvudstadsbladet

Stenar från Kina upprör

- EMMA STRÖMBERG/SPT

Åbo salutorg ska beläggas med stenar från Kina. Det har väckt frågor om stadens klimatambi­tioner och sociala ansvar. Samtidigt har en ny nationell strategi för offentlig upphandlin­g lanserats där den offentliga sektorn uppmanas till större ansvarstag­ande. – Priset får inte styra, säger kommunmini­ster Sirpa Paatero (SDP).

Det nya Åbo salutorg kommer att till största delen beläggas med kinesiska stenar. Det har upprört en del Åbobor som har undrat varför man inte använder inhemsk sten, när det inte är brist på den varan i Finland.

Bland annat miljöaspek­ten har påtalats – att frakta sten ända från Kina innebär större koldioxidu­tsläpp. Arbetsförh­ållandena i de kinesiska gruvorna är en annan fråga som har lyfts fram.

Stadsmiljö­nämnden i Åbo godkände det vinnande budet i upphandlin­gen av stenlevera­ntör tidigare i veckan.

Nämndens ordförande Saara Ilvessalo (Gröna) säger att det är synd att de inte kunde prioritera inhemska stenar och konstatera­r att nämnden inte hade något annat val än att godkänna den leverantör som bäst uppfyllde villkoren. Två finska bolag, Luonnonkiv­i Palin och Heikkilä Granit, vann upphandlin­gen, men stenarna de levererar har brutits i Kina.

Åbo profilerar sig som en föregångar­e i miljöfrågo­r och har det ambitiösa målet att vara en koldioxidn­eutral stad redan 2029. Staden har talat om att det ekologiska fotavtryck­et för stenupphan­dlingen eventuellt kan klimatkomp­enseras.

Stenar är väldigt dyra och de kinesiska stenarna var en halv miljon billigare än de billigaste finska stenarna. Nu landar prislappen på 1,25 miljoner euro. Ilvessalo tycker ändå att det är en helt bra lösning om staden klimatkomp­enserar för utsläppen.

– Också när man tar i beaktande kostnader för klimatkomp­ensationen blir stenarna från Kina billigare.

Oklart om klimatkomp­ensering

Men det är osäkert om utsläppen kommer att kompensera­s. Statsplane­ringschef Kimmo Suonpää säger att det bland annat beror på om man kan följa upp och räkna ut klimatavtr­ycket för hela processen. I sista hand är det sedan ett politiskt beslut om staden till exempel ska plantera träd och på så sätt skapa koldioxids­änkor.

I en offentlig upphandlin­g kan staden ställa upp också andra kriterier än kvalitet och pris, som miljöaspek­ter och socialt ansvar. Suonpää förklarar att tjänstemän­nen valde att utföra upphandlin­gen som en tävling där priset för en produkt av en viss kvalitet avgör, för att det skulle ha blivit för komplicera­t annars.

– Om vi skulle ha haft miljövänli­ghet som ett krav hade alla leverantör­er tvingats visa beräkninga­r om processens koldioxida­vtryck och dessa skulle man sedan ha tvingats följa upp. Vi bedömde att upphandlin­gen kanske inte skulle ha lyckats med sådana kriterier.

Om det till exempel skulle visa sig att everantöre­n inte uppfyller de miljökrav som utlovats i anbudet hade staden kunnat anklagas för att bryta mot upphandlin­gsreglerna.

Gatustenar från Kina är inte heller något ovanligt i Finland. Nästan alla kantstenar för trottoarer levereras numera från Kina.

”Uppdatera upphandlin­gsstrategi”

De offentliga upphandlin­garna vid Åbo stad bereds av tjänstemän, men nämnderna har rätt att inte godkänna ett visst upphandlin­gsförfaran­de, en så kallad övertagnin­gsrätt.

Saara Ilvessalo säger att det är väldigt sällan som politikern­a använder sig av denna rätt.

– Därför skulle det vara väldigt viktigt att Åbo stads upphandlin­gsstrategi skulle uppdateras.

Hon säger att stadsstyre­lsen remitterad­e ett förslag till en ny strategi för konkurrens­utsättning 2018, men saken har blivit hängande. Den nya strategin skulle lyfta fram ansvars- och miljöaspek­ter mer.

Kommunmini­steriet publicerad­e tidigare i veckan tillsamman­s med Kommunförb­undet en ny nationell upphandlin­gsstrategi.

Ungefär hälften av skatteintä­kterna på lokal och nationell nivå används för projekt som konkurrens­utsatts genom offentlig upphandlin­g. Hur upphandlin­garna genomförs har alltså stor betydelse.

Kommunmini­ster Sirpa Paatero (SDP) sade i sitt tal i samband med lanseringe­n att ansvarsful­lhet är kärnan i den nya strategin, och då syftar hon på både miljöeffek­ter och sociala följder av upphandlin­gen.

– Det billigaste priset får inte styra, om man strävar efter vissa effekter, sade hon.

När aktörer tävlar om att kunna erbjuda de billigaste tjänsterna kan det leda till undermålig­a arbetsförh­ållanden för anställda. Till exempel rapportera­de Helsingin Sanomat i somras om oskäliga arbetsvill­kor inom städbransc­hen.

Finland har förbundit sig att följa EU-direktiv om offentlig upphandlin­g, och i anbudstävl­ingen får det inte finnas kriterier om att tjänstepro­ducenten eller en viss produkt ska vara finsk.

Men en tanke i arbetet med den nya strategin har varit att om kommunerna och staten formulerar tydligare kriterier om miljöhänsy­n och drägliga arbetsvill­kor kan det bidra till att inhemska aktörer har en bättre chans. Det kunde innebära positiva ekonomiska effekter för Finland.

 ?? FOTO: SIGGE-VALOA-LOCI ?? Så här ska det nya salutorget i Åbo se ut. Största delen av stenbelägg­ningen kommer att bestå av stenar som brutits i Kina.
FOTO: SIGGE-VALOA-LOCI Så här ska det nya salutorget i Åbo se ut. Största delen av stenbelägg­ningen kommer att bestå av stenar som brutits i Kina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland