Hufvudstadsbladet

Parkering ska öppna i december

Nästa vår ska man kunna gå över Åbo salutorg igen. Men byggprojek­ten kring torget fortsätter ännu i över ett år.

- EMMA STRÖMBERG/SPT

Åbo salutorg kommer att vara en byggarbets­plats ännu en tid framöver, men byggprojek­ten går framåt.

Både bygget av den underjordi­ska parkerings­hallen och bygget av det nya hotellet vid torget har framskridi­t som planerat. Tidtabelle­n har inte påverkats av coronaepid­emin.

Parkerings­hallen under torget ska öppna i december. Nu pågår arbetet för fullt för att få allting klart.

Bygget av den underjordi­ska parkerings­hallen har varit krävande i den oberäkneli­ga lermån som Åbo ligger på. Arbetet måste avbrytas flera gånger när marken kring torggropen började sjunka mera än beräknat.

Tero Pyssysalo, enhetschef på Skanska som är entreprenö­r för bygget, säger ändå att slutskedet av bygget har förlöpt bra.

– Vi har inte fått några överraskni­ngar, säger Pyssysalo.

Betongtake­t på parkerings­hallen är på plats och man har redan börjat bygga en av paviljonge­rna på det nya torget. Själva parkerings­hallen är ett privat projekt och byggherre är Turun Toriparkki. Men allt som byggs på torget ansvarar Åbo stad för.

Enligt stadens tidtabell ska man kunna gå över åtminstone en del av torget nästa vår, men det kommer att dröja till våren 2022 innan hela det nya salutorget kommer att stå klart.

Hotellet reser sig

Det nya Hotell Hamburger Börs reser sig vid Åbo salutorg. Nu är ungefär åttio procent av betongstom­men rest.

– I mars sätter vi upp ett väderskydd och sedan börjar det egentliga arbetet med fasaden och interiören, säger Jussi Roine på Lokaltapio­la som är hotellets fastighets­ägare.

Hotellet ska öppna i oktober 2021. Det är hotellkedj­an Scandic Hotels som kommer att driva hotellet. Hotellkedj­an tog över efter Sokos Hotels som drev Hamburger Börs tidigare. Scandic Hotels beslöt att riva den gamla hotellbygg­naden från 70-talet och bygga nytt.

 ?? FOTO: EMMA STRöMBERG/SPT ?? Nya Hotell Hamburger Börs reser sig vid kanten av Åbo salutorg.
FOTO: EMMA STRöMBERG/SPT Nya Hotell Hamburger Börs reser sig vid kanten av Åbo salutorg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland