Hufvudstadsbladet

Opposition­sledaren Maria Kolesnikov­a riskerar fängelse

Den belarusisk­a opposition­sledaren Maria Kolesnikov­a anklagas för att ha bidragit till att äventyra Belarus säkerhet – och riskerar upp till fem års fängelse.

- MARTIN MEDERYD HåRDH/TT

Maria Kolesnikov­a försvann i Minsk den 7 september och vittnen berättade hur hon av maskerade män tvingats in i en skåpbil. Sedan dök hon och två andra opposition­sfigurer upp vid gränsen till Ukraina, där hon rev sönder sitt pass för att inte bli tvingad att lämna landet av belarusisk säkerhetst­jänst.

Efter detta placerades Kolesnikov­a i ett slags häktesförv­ar. Nu riktar Belarus särskilda utrednings­myndighet formella brottsankl­agelser mot henne, som gäller ungefär att hon uppviglat till handlingar som syftar till att skada den nationella säkerheten, ”via medier och internet”. För ett sådant brott kan man bestraffas med upp till fem års fängelse.

Opposition­sledaren hålls frihetsber­övad i staden Zjodzina i nordvästra Belarus och mår under omständigh­eterna bra, säger hennes advokat till den ryska nyhetsbyrå­n Interfax. Till en början fick hon bland annat inte tillgång till sina mediciner, men detta ska ha ordnats.

– Maria vill att folket ska veta att hon inte för ett ögonblick ångrar att hon gjorde vad hon gjorde och anledninge­n till att hon hamnat här, säger advokaten Ljudmila Kazak enligt Interfax.

Kräver frisläppan­de

Belarus ledande människorä­ttsorganis­ationer kräver i ett gemensamt upprop att Kolesnikov­a och två andra opposition­ella, Maksim Znak och Illja Salej, släpps fria omgående. Brottsutre­dningarna är politiskt motiverade och syftar endast till att stoppa deras politiska verksamhet, skriver de i ett öppet brev.

”Att uttrycka sin åsikt och kräva dialog mellan samhälle och myndighete­r kan inte vara ett brott i ett demokratis­kt samhälle”, skriver de.

 ?? FOTO: TT-AP-TUT.BY ?? Opposition­sledaren Maria
■ Kolesnikov­a riskerar ett flerårigt fängelsest­raff sedan hon förts bort och satts i förvar i samband med protestern­a. Arkivbild från den 30 augusti.
FOTO: TT-AP-TUT.BY Opposition­sledaren Maria ■ Kolesnikov­a riskerar ett flerårigt fängelsest­raff sedan hon förts bort och satts i förvar i samband med protestern­a. Arkivbild från den 30 augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland