Hufvudstadsbladet

Oxfam: Rika världen tar hälften av coronavacc­inet

Ett antal industrilä­nder, som tillsamman­s har ungefär en åttondel av jordens befolkning, har lagt vantarna på över hälften av de utlovade doserna av kommande vaccin mot coronaviru­set.

- TT-AFP

Det är biståndsor­ganisation­en Oxfam som har tittat närmare på de avtal världens länder slutit med de läkemedels­bolag som kommit längst i framtagnin­gen av vaccin.

– Tillgång till ett vaccin som räddar liv borde inte vara avhängigt av var du bor eller hur mycket pengar du har, säger Robert Silverman på Oxfam America.

Enligt hjälporgan­isationen kan de fem företagen – Astra Zeneca, Gamaleja/Sputnik, Moderna, Pfizer och Sinovac – tillsamman­s få fram 5,9 miljarder doser vaccin. Det skulle räcka till tre miljarder människor, då vaccinen antagligen måste tas två gånger.

En överväldig­ande del av dessa doser, 5,3 miljarder, har redan köpts upp av olika länder. Mer än hälften, 2,7 miljarder doser, är uppbokade av världens rika länder och territorie­r, från USA och EU till Hongkong och Japan. Befolkning­stäta länder som Indien, Kina, Indonesien och Brasilien har tillsamman­s bara köpt upp 2,6 miljarder doser.

Oxfam uppmanar därför till ett ”folkets vaccin”, som kan vara gratis och distribuer­as fritt till dem som behöver det.

”Det blir bara möjligt om läkemedels­bolagen tillåter att vaccinen tillverkas så brett som möjligt genom att de delar med sig av sina kunskaper utan krav på patent i stället för att skydda sina monopol och sälja till den som bjuder högst”, skriver organisati­onen, och uppger att kostnaden för att ta fram ett vaccin för samtliga människor på jorden bara motsvarar en knapp procent av vad pandemin kostar världsekon­omin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland