Hufvudstadsbladet

Företagens syfte kan vara annat än att ge vinst

- TAPIO KUOSMA juris licentiat, Esbo

FöRETAG ”Finanssekt­orn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten av mänsklighe­ten som är finansiell­a idioter till de 20 procenten som har idéer” (den nuvarande styrelseor­dföranden för UPM-Kymmene, maj 2015).

I debatten om UPM:s nedläggnin­g av fabriken i Kaipola har det påståtts att ett aktiebolag är till för att generera vinst åt sina ägare. Detta är inte ”ett påhitt av företagen själva eller deras ägare utan en entydig paragraf i gällande aktiebolag­slag” (HBL Debatt 15.9). Denna beskrivnin­g är ingalunda entydig utan snarare enfaldig.

Aktiebolag­slagen (624/2006) säger så här: ”Syftet med bolagets verksamhet är att bereda vinst åt aktieägarn­a, om inte annat föreskrivs i bolagsordn­ingen” (1 kap. 5 §).

Bestämmels­en innebär inte någon skyldighet att producera största möjliga utdelnings­bara belopp på kort sikt, utan vinstgener­eringen måste ses på längre sikt (Regeringen­s propositio­n 109/2005). En förutsättn­ing för att bolaget ska generera vinst på längre sikt och för att värdet på dess aktier ska stiga är ofta att bolaget iakttar samhälleli­gt acceptabla förfarande­n också i situatione­r där lagstiftni­ngen inte tvingar bolaget till detta.

I bolagsordn­ingen kan som verksamhet­ens syfte anges också något annat än att ge aktieägarn­a vinst. Bestämmels­erna kan beröra antingen generering av vinst eller utdelning av eventuell vinst. I bolagsordn­ingen kan också föreskriva­s att bolagets vinstmedel skall delas ut till andra än aktieägare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland