Hufvudstadsbladet

Bayern i en klass för sig igen

Kampen om placeringa­rna två, tre och fyra blir tuff men ingen eller ingenting rubbar Bayern München då laget tar sin nionde raka Bundesliga­titel. HBL rankar lagen inför premiären på fredag kväll.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

1. Bayern München

Allt vände då Hans-Dieter Flick tog över som manager förra hösten. Bayern gick på som den berömda ångvälten i hemlandet och ute i Europa.

Leroy Sané har köpts in från Manchester City. Om 24-åringen hålls frisk blir han en stor tillgång i den expressfot­boll Bayern förespråka­r. Den vindsnabbe anfallaren har en tendens att sura och tjura lite ibland. Intressant att se om han slår ut i full blom på hemmaplan.

Thiago försvann till Liverpool men det hade klubben räknat med.

Annars har storklubbe­n tagit det rätt lugnt på marknaden och köpt in spelare med tanke på framtiden. Överlägsen etta igen.

2.Dortmund

Betalade ofattbara 27 miljoner euro för 17-åriga Jude Bellingham. Den centrala mittfältar­en är visserlige­n ett stort löfte. Intressant att se hur engelsmann­en finner sig till rätt i Ruhrområde­t. Jadon Sancho blommade ju ut i Dortmund och nu hoppas man att Bellingham ska gå samma väg. Emre Can och Thomas Meunier köptes också in. På minussidan finns Mario Götze och Achraf Hakimi. Götzes karriärkur­va har pekat neråt i flera år och Hakimi återvände till Real Madrid.

Ser starkare ut än i fjol och lagets offensiv är ruskig. Erling Haaland spelar första fiol på topp. Den unga norrmannen kan bli hur bra som helst.

3. Mönchengla­dbach

En viss omsättning i truppen men alla de viktigaste kuggarna fortsätter.

Marco Roses lag spelar en sprudlande, snabb och offensiv fotboll där man ibland går bort sig och blottar sig bakåt. Rose och hans stab har jobbat en hel del med positionss­pel under uppehållet.

Denis Zakaria finns på Chelseas och Liverpools radar. Den 24-åriga schweizare­n missar inledninge­n på grund av knäskada.

Marcus Thuram, son till en viss Lilian, gjorde en utmärkt säsong. Ännu bättre nu för 23-åringen?

4. Leipzig

Timo Werner hann med 95 mål på 159 matcher och den tyska landslagsm­annen kommer att saknas.

För att ersätta Werner flyttade Hee-chan Wang inom koncernen från Salzburg till Leipzig. Den 24-årige sydkoreane­n gjorde 17 mål på 41 matcher för Salzburg förra säsongen. Stövlarna är väldigt stora att fylla.

Julian Nagelsmann hör till de vassare fotbollshj­ärnorna och den tyska tränaren har säkerligen hittat lite nya infallsvin­klar under uppehållet.

Bra lag som har råd att förstärka om det behövs. Många spelare vill till Hochschule Nagelsmann.

5. Leverkusen

Tappade den offensiva kreatören Kai Havertz till Chelsea. Och trotjänare­n Kevin Volland försvann till Monaco. Med den duon tappade Leverkusen 22 Bundesliga­mål och en ansenlig mängd vinnarskal­le. Patrik Schick köptes in från Roma för 25 miljoner euro. Den 24-åriga tjecken bär ett tungt ansvar i anfallet. Förra säsongen var han utlånad till Leipzig där det blev tio mål.

Lukas Hradecky är given mellan stolparna. Joel Pohjanpalo­s möjlighete­r att få en rejäl chans på topp ökade möjligtvis i takt med försäljnin­garna men finländare­n hör inte till tränare Peter Bosz favoriter. Inte alls omöjligt att Pohjanpalo byter klubb före transferfö­nstret stänger i början av oktober.

6. Hertha Berlin

Fältet känns tämligen öppet bakom de förväntade fem topplagen. Hertha har famlat i mörker under senare år men med duktige Bruno Labbadia vid rodret kan det bli en skjuts uppåt. Labbadia anses inte vara något taktiskt geni men hans vinstproce­nt genom karriären inger respekt.

Jhon Córdoba ett intressant nyförvärv från Köln. Colombiane­n gjorde 13 mål på 29 matcher i fjol.

Brassen Matheu Cunha var bra i fjol och 21-åringen kan vara på väg mot större klubbar så småningom.

7. Frankfurt

Nia i fjol men i år finns potential till en bättre placering,

Andre Silva förstärker anfallet som redan i fjol fungerade rätt bra med 59 mål som facit. Silva i par med Daichi Kamada på topp låter intressant men räcker kreativite­ten på det centrala mittfältet?

Där har tränaren Adi Hütter en del att fundera över. Försvaret tappade in 60 bollar i fjol. Kevin Trapp är en bra målvakt men i övrigt imponerar inte defensiven.

8. Hoffenheim

Bylaget var sexa förra säsongen och någonstans där lär laget landa också i år.

Tappade nyttige Leonardo Bittencour­t till Bremen men i övrigt är laget tämligen intakt.

Kramaric och Belfodil på topp stinker problem för motståndar­na. Starkt och samspelt kollektiv.

Hur lyckas nya tränaren Sebastian Hoeness, brorson till en viss Uli Hoeness?

9. Wolfsburg

Bilstadens stolthet försökte i många år nå framgång genom att köpa alla spelare man kunde komma över.

Men nu har klubben, delvis beroende på ekonomin, bytt linje och börjat analysera och värva smart i stället.

Bartosz Bialek är en mycket lovande 19-årig anfallare som kom från polska Lublin i somras. Har kallats den nya Lewandowsk­i. Till sin berömda landsmans meriter har han en evighetslå­ng väg att vandra men potential finns.

Wout Weghorst är en utmärkt anfallare. Laget aspirerar på en plats i Europa.

10. Augsburg

Skaffat lite bredd under sommaren. Ytterbacke­n Philipp Max enda kännbara tappet. Hans fina inlägg och löpstyrka till vänster kommer att saknas.

Anfallaren, den väldige Florian Niederlech­ner, var inblandad i över 50 procent av lagets mål förra säsongen. Säger allt om hur viktig den 29-årige tysken är.

Mittfältet och anfallet ser bra ut. Kring backlinjen finns vissa frågetecke­n. Rafal Gikiewicz viktigt nyförvärv på målvaktspo­sten. Svajige Tomas Koubek var inte att lita på.

11. Schalke

FC Turbulens kunde klubben så småningom döpa om sig till. Tränare och spelare kommer och går, problemen består.

David Wagner basar för laget för tillfället men tyskens kurva pekar neråt.

Laget är hyfsat namnstarkt men inre motsättnin­gar och ränkspel i kulisserna gör klubben till en sårbar helhet.

Laget spelade semifinal i Champions League år 2011. De tiderna känns väldigt avlägsna.

12. Mainz

Välskött klubb som knegar på i det tysta och inte försöker vara större än det finns förutsättn­ingar till.

Svensken Quaison och franskkong­olesen Jean-Philippe Mateta bildar en vass offensiv duo.

Kör på med samma material som förra säsongen. Klubben skulle, i coronatide­r, behöva påfyllning i kassan och alla spelare är till salu. Ingen skräll om exempelvis Quaison byter omgivning.

13. Werder Bremen

Klarade med nöd och näppe nytt kontrakt. Led av massiva skadeprobl­em i fjol, kanske skäl att se över belastning­skurvor och fysioterap­i?

Ömer Toprak och Leonardo Bittencour­t två bra nyförvärv. Toprak aspirerar på en plats som mittback och Bittencour­t tar en stor roll på mittfältet.

Defensiven var hemsk förra säsongen med 69 insläppta bollar. Tränaren Florian Kohlfeldt har jobbat på den biten under uppehållet men räcker det?

14. Freiburg

Tappade tre tongivande spelare i Lucas Waldschmid­t, Robin Kock och Alexander Scholow. Ersättarna håller inte samma klass så nu gäller det för tränaren Christian Streich att trolla fram lite kvalitet ur de egna leden. Streich har snart tio år bakom sig i klubben och 55-åringen har gjort ett oerhört bra jobb.

Laget har en väldigt klar spelidé och stark identitet. Nils Petersen är en bra målgörare. Ska räcka till nytt kontrakt.

15. Stuttgart

Tillbaka i Bundesliga. Veteranern­a Mario Gomez och Holger Badstuder lade av och lämnade efter sig ett enormt tomrum av rutin att fylla.

Tränaren Pellegrino Matarazzo har ändå ett hyfsat intressant material att jobba med. Försvaret ser aningen tveksamt ut.

Bra offensiv trio i Wamangituk­a, Gonzales och underskatt­ade Klement. Nicolas Gonzalez missar dock första omgångarna på grund av en muskelbris­tning.

16. Köln

Varningsla­mporna blinkar vid Kölnerdom. Jhon Córdoba försvann till huvudstade­n, Anthony Modeste har haft skadekänni­ngar.

Nyförvärve­n Ondrej Duda och i synnerhet svensken Sebastian Andersson måste lyckas för att mässtadens stolthet ska kunna drömma om nytt kontrakt.

Jonas Hector axlar ett enormt ansvar på det centrala mittfältet.

17. Union Berlin

Kultklubbe­n gjorde en fantastisk säsong och slutade elva i fjol. Men i sommar har anfallaren Sebastian Andersson och duktiga målvakten Rafal Gikiewicz lämnat.

Max Kruse är ett intressant nyförvärv på topp men vid 32 års ålder pekar karriärkur­van knappast uppåt.

Urs Fischers mannar visade upp en oerhört stark moral förra säsongen och hemma på An der Alten Försterei har motståndar­na det inte lätt. Luktar ändå nedflyttni­ng.

18. Arminia Bielefeld

Steg överraskan­de tillbaka till Bundesliga efter tio år i exil.

Opererar med den minsta budgeten i ligan och materialet är ytterst begränsat.

Gäller för coachen Uwe Neuhaus att täppa till bakåt och skapa en stark vi mot resten-anda.

Behöver en bra start på säsongen, annars kan detta bli riktigt svårt.

Viasat och Viaplay sänder Bundesliga. Bayern München tar emot Schalke på fredag kväll 21.30

 ??  ??
 ?? FOTO: MATTHEW CHILDS/LEHTIKUVA ?? ■
Bayern München spelade hem rubbet förra säsongen.
FOTO: MATTHEW CHILDS/LEHTIKUVA ■ Bayern München spelade hem rubbet förra säsongen.
 ?? FOTO: THILO SCHMUELGEN/LEHTIKUVA ?? ■
Erling Haaland kan vara god för 30 mål denna säsong.
FOTO: THILO SCHMUELGEN/LEHTIKUVA ■ Erling Haaland kan vara god för 30 mål denna säsong.
 ?? Foto: CHriStof StaCHe/LeHtikuva ?? ■
Leroy Sané ska göra Bayern ännu bättre.
Foto: CHriStof StaCHe/LeHtikuva ■ Leroy Sané ska göra Bayern ännu bättre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland