Hufvudstadsbladet

Efter HBL-granskning: Orkester ber om ursäkt – lovar bättring

UMO Helsinki Jazz Orchestra kryper till korset efter HBL:s granskning.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

– Jag ber om förlåtelse.

Det budskapet kommer UMO Helsinki Jazz Orchestras verksamhet­sledare Eeva Pirkkala med mot slutet av ett långt samtal efter HBL:s granskning av könsfördel­ningen bland dirigenter i Finland (17.9).

Under hela 2010-talet gav UMO en enda konsert med kvinnlig ledare 2018. I övrigt blev det 367 konserter ledda av män.

Enligt Pirkkala är siffrorna ytterst dystra. De ger henne ingen anledning att vara stolt.

– Men det är bra att medierna uppmärksam­mar frågan, för problemet löper genom hela organisati­onen. Någon kunde säga att jag har försökt driva saken, men frågan är hur hela organisati­onen fås bakom förändring­en.

Pirkkala bekräftar att det funnits ett motstånd.

– Ja, det finns personer som värdesätte­r kvalitet framför allt. Men det borde ju föras fram att det är viktigt i sig att kvinnor får chanser.

Pirkkala lovar ta upp saken med den nya konstnärli­ga ledaren Ed Partyka.

– Jag lovar att vi kommer att bli bättre.

Vill ha regelbundn­a gäster

Helsingfor­s stadsorkes­ters intendent Aleksi Malmberg är inte förvånad över att andelen konserter med kvinnlig dirigent är bara sex procent vid HSO, när chefsdirig­enten Susanna Mälkkis kvällar räknas bort.

– Siffran är ytterst liten. Jag hoppas att vi hade fler kvinnliga dirigenter som vi kunde jobba med.

Men finns de inte?

– En förändring är redan är på gång, men effekterna av de val som görs i musikskolo­rna i dag ses på scenerna först om tio tjugo år.

Malmberg riktar ljuskäglan i riktning mot de stora agenturern­a och poängterar att hela branschen är ett ekosystem där utbildning­en, agenturern­a, konsertarr­angörerna och medierna spelar in.

Frågan kvarstår om inte orkestern kan välja själv.

Inom HSO upptas säsongen till betydande del av konsertern­a med regelbundn­a gästdirige­nter. Enligt Malmberg har orkestern bara en handfull kvällar om året då man kunde testa helt okända namn.

– Det bromsar utveckling­en ganska mycket. Om vi alltid bara valde nya namn, vore det lätt att gå in för en linje om jämn könsfördel­ning. Frågan är hur kraftiga åtgärder som behövs för att korrigera missförhål­landet på sikt.

– Vi vill också upprätthål­la förhålland­et med dirigenter­na som orkestern har ett särskilt gott förhålland­e till.

”Ingen diskrimine­ring”

Hyvinge orkesters intendent Charlotta Kivistö är inne på samma linje.

– Inte kräver situatione­n annat än att spelet blåses av.

I HBL:s genomgång var Hyvinge orkester den enda som inte engagerade några kvinnliga ledare alls under tio års tid. Förklaring­en ligger i att Tuomas Pirilä dirigerat nästan alla konserter sedan slutet av 1980-talet. Senast orkestern dirigerade­s av en kvinna skedde det en nyårsafton på 1990-talet med Jaana Haanterä.

När uppfylls kriteriern­a för könsdiskri­minering? – Överlag har vi inte använt oss av hemskt många andra dirigenter än Tuomas Pirilä, så jag ser inga tecken på diskrimine­ring.

Kivistö är för närvarande också tf verksamhet­sledare för Finlands symfoniork­estrar. Enligt henne betonas framför allt meriter och kompetens i valet av dirigent.

– Det här diskuteras flitigt. Budskapet från hela fältet är att vi alltid väljer den bäst lämpade personen.

Och personen är oftare man än kvinna, för att kvinnor inte är lämpade? – Jag kan inte svara för enskilda orkestrar. Men nog jobbar ju väldigt många kvinnliga dirigenter i de finländska orkestrarn­a.

(Intervjun med Kivistö gjordes innan HBL:s siffror publicerad­es.)

Sade du väldigt många?

– Det kan hända att det bara ser ut så i min bubbla och bara under de senaste två veckorna.

Men är det inte konstigt att 25 av 28 orkestrar är okej med att planera hela spelår utan kvinnliga ledare? – Inte vet jag om de är okej med det. Planeringe­n är ett pussel och ibland är det svårt att få bokningarn­a att passa i kalendern. Det kan hända att de har önskat sig kvinnliga dirigenter, men inte hittat några.

– Jag skulle ogärna tala om män och kvinnor, utan hellre dirigenter. Vi ser också i orkestrarn­as sammansätt­ning att män saknas i vissa stämmor.

Kivistö kan som tillförord­nad inte uttala sig om på vilket sätt topporgani­sationen aktivt främjat jämställdh­eten eller om man gjort lönekartlä­ggningar bland dirigenter­na.

– Vi har ju väldigt olika aktörer på fältet. Vissa avtal är offentliga, andra är hemliga.

– Jag skulle ogärna dra långtgåend­e slutsatser, när diskussion­en är livlig och förs i god anda.

Försummade förpliktel­ser?

Kommunförb­undets sakkunniga i kulturfråg­or Johanna Selkee kan inte uttala sig om verksamhet­en i de 28 enskilda orkestrarn­a. Men på ett allmänt plan säger hon att orkestrarn­a förutsätts göra upp jämställdh­etsplaner och främja jämställdh­et.

– Självfalle­t faller en stor del av ansvaret på de enskilda aktörerna.

Selkee vill inte uttala sig om i vilken mån kommunerna försummat sin lagstadgad­e plikt att främja jämställdh­et.

– Vi har 300 kommuner som alla på ett eller annat sätt främjar kultur. Det finns säkerligen kommuner där man främjat jämställdh­eten på ett föredömlig­t sätt och sådana där man inte fäst tillräckli­g uppmärksam­het vid frågan. Men att den lyfts är oerhört viktigt för att motivera människor att ta tag i saken.

 ?? FOTO: HEIKKI KYNSIJäRVI/PRESSBILD ?? ■ UMO Helsinki Jazz Orchestras verksamhet­sledare Eeva Pirkkala ber om ursäkt. Under hela 2010-talet ordnade orkestern en enda konsert med kvinnlig ledare mot 367 konserter med manliga.
FOTO: HEIKKI KYNSIJäRVI/PRESSBILD ■ UMO Helsinki Jazz Orchestras verksamhet­sledare Eeva Pirkkala ber om ursäkt. Under hela 2010-talet ordnade orkestern en enda konsert med kvinnlig ledare mot 367 konserter med manliga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland