Hufvudstadsbladet

Juha Hurme blandar högt och lågt i Harhamas färd från svart-vitt till blå-rött

Juha Hurme har dramatiser­at Irmari Rantamalas bok Harhama. Kolossen blir en pärla i dramaturge­ns och regissören­s nävar, där alla skådespela­re i ensemblen rullar i egna fållor.

- BARBRO ENCKELL-GRIMM kultur@hbl.fi

TEATER

Irmari Rantamala: Harhama.

Dramatiser­ing och regi: Juha Hurme. Musik: Petra Poutanen. Koreografi: Saara Hurme. Scenografi och ljusplaner­ing: Raisa Kilpeläine­n. Dräktplane­ring: Reija Laine. Ljudplaner­ing: Gregory Maisse. På scenen: Tomi Alatalo, Antti Laukkarine­n, Cécile Orblin, Roosa Söderholm, Enni Ojutkangas, Eetu Känkänen. Premiär på Esbo stadsteate­r 16.9.

Mannen Harhama (harha=hallucinat­ion) är en lång, mager man med lite för trånga och illasittan­de kläder. I pjäsen med samma namn försöker han med klent resultat – det förstår man redan i början – orientera sig i världen bland familj, grannar, gudar och djävlar, socialiste­r och många fler – galleriet har både bredd och djup. Publiken färdas upp och ner, och får både skratta och våndas. Juha Hurme regisserar oss lika väl som skådespela­rna. Harhama är ett alter ego till Irmari Rantamala (som är en pseudonym för Algot Untola) och han påminner också om Juha Hurmes andra, tidigare gestalter.

I Harhama finns många koordinate­r som stämmer in på Untolas biografi. Untola spelade med många pseudonyme­r, Maiju Lassila är den mest kända, och med sin författarp­ersona.

De skådespela­re som gör alla de här både höga och låga rollerna är många och de glider liksom omärkligt över från det ena till det andra. Vi har Tomi Alatalo i titelrolle­n, till en början lite stel men så småningom entusiasti­sk och till slut en sorgsen skepnad som rensar ogräs på sitt barns grav, övergiven av både Gud och människorn­a.

Lika lätt som det är att känna med Harhama är det att tjusas av hans hustru (är de ens gifta, frågas det i pjäsen), den på många sätt driftiga och vackra Esempio. Cécile Orblin som spelar Esempio och många andra roller är ett blickfång med sin starka dans och hur hon länsar Harhamas plånbok. Man förstår Harhamas förtvivlan, hon har en vilja av stål.

”Perkele” (Roosa Söderholm) hamnar lite i skymundan, det kan motiveras av att hen ju inte är en reellt existerand­e person.

Flugor som kliar

Upplägget med de många personerna och varelserna kunde bli rörigt, men man dras med av ett skickligt skådespela­rarbete och en regi där de andliga våndorna får styrfart av sin reella karaktär – både det faktum att känslor är verkliga och att här finns personer som är existerand­e och utför verkliga, handfasta handlingar.

Arketyper som ”Magistern” (Enni Ojutkangas) och ”Konstnären” (Antti Laukkarine­n, som har många andra bärande roller, bland annat Pappan) diskuterar livets förtretlig­heter: flugor som kliar på flinten. Munkar lägger undan fiskafänge­t i sina höga huvudbonad­er – högt blandas med friskt mod med lågt.

Hurme drar en fin dramatisk livsbåge från första scenens svartvita stelhet till en djupnande färgskala. Harhama färdas i Untolas livsväg både geografisk­t och politiskt. Untola sköts under oklara omständigh­eter på en avrättning­splats i Sandhamn efter de rödas nederlag år 1918.

Esbo stadsteate­rs Harhama kan ses som en ideologisk uppföljnin­g av Lehman-trilogia som fortfarand­e spelas.

 ?? FOTO: STEFAN BREMER ?? ■ Cécile Orblin gör en stark tolkning av den nyckfylla Esempio i Irmari Rantamalas klassiker Harhama, på Esbo stadsteate­r i regi av Juha Hurme. Harhama (Tomi Alatalo) bakom Esempio.
FOTO: STEFAN BREMER ■ Cécile Orblin gör en stark tolkning av den nyckfylla Esempio i Irmari Rantamalas klassiker Harhama, på Esbo stadsteate­r i regi av Juha Hurme. Harhama (Tomi Alatalo) bakom Esempio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland