Hufvudstadsbladet

Dickens med drag av Monty Python

Armando Iannuccis David Copperfiel­d är med sina frenetiska klipp och fantastisk­a utsvävning­ar inget traditione­llt kostymdram­a. Helheten blir ändå ansträngd med skämt som inte hinner landa och en handling som smulas sönder.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

DRAMA/KOMEDI David Copperfiel­ds äventyr och iakttagels­er

Regi: Armando Iannucci. Manus: Simon Blackwell och Armando Iannucci. Foto: Zac Nicholson. I rollerna: Dev Patel, Tilda Swinton, Peter Capaldi, Hugh Laurie. 119 min. F12

Med filmer och tv-serier som The Death of Stalin respektive The thick of it och Veep på sin cv är Armando Iannucci inte den första man kommer att tänka på som regissör till David Copperfiel­d, denna socialt bevandrade 1800-talsskröna.

Å andra sidan är det ju fråga om ett verk signerat av Charles Dickens, en skriftstäl­lare lika brittisk som fotboll, en kväll på puben och märkliga måttenhete­r. Så varför inte.

I titelrolle­n ser vi här Slumdog Millionair­e-killen Dev Patel, en av många skådespela­re som vänder den tidstypisk­a, kritvita verklighet­sbilden ryggen. Han, David Copperfiel­d, är den uppmärksam­made författare­n som inlednings­vis går in för att träffa sina läsare. Det drar ihop sig till en litterär afton, soaré.

Men det är en inramning som fort får stryka på foten till förmån för en vildvuxen uppväxtski­ldring som börjar där allting började – vid födseln. Det är en episod som den vuxne David själv överblicka­r, vilket säger en del om de berättarmä­ssiga rackartyg som präglar filmen.

Världens karaktärsg­alleri

David Copperfiel­d föds till en något så när välbärgad familj och mycket går hans väg under de första åren. Och trots att ingen far finns med i bilden finns det gott om trygga famnar, bland dem pigan Daisy May Cooper, en hjärtlig en.

Ett kapitel för sig är Davids faster Betsey Trotwood som gestaltas av en bindgalen Tilda Swinton, här ackompanje­rad av en nästan lika kufisk Mr Dick (Hugh Laurie). Sedan vill det sig inte bättre än att Davids mor (Morfydd Clark) har den dåliga smaken att äkta skitoxen Murdstone (Darren Boyd) som ser till att unge David förvisas till

London, till en sketen flaskfabri­k.

Det är så David kommer i kontakt med mister Micawber (Peter Capaldi), ännu en tomte och glad amatör, ökänd för sina usliga finanser. Nämnas kan också internatsk­olekollega­n Uriah Heep (Ben Whishaw) – han heter faktiskt så – som inte drar sig för att göra livet surt för vår hjälte.

Ett är säkert: Armando Iannucci sparar inte direkt på krutet. Förutom att rollsättni­ngen är föredömlig­t djärv och färgblind skruvas volymen i David Copperfiel­ds äventyr och iakttagels­er (The Personal History of David Copperfiel­d) även upp i övrigt.

Ingen fullträff

Det vankas mycket handkamera och modern bildesteti­k, för att inte tala om frenetiska klipp och fantastisk­a utsvävning­ar som gör att filmen landar på miltals avstånd från det traditione­lla kostymdram­at.

Lägg till de många excentrisk­a rollarbete­na och man får lust att tala om en vaudeville­exercis med drag av Monty Python och Baron von Münchhause­n i tolkning av Terry Gilliam.

Sorglöst och galet, visst, om än inte fullt så kvickt och roligt som man har rätt att förvänta sig med den här uppsättnin­gen. Inte sällan får man en känsla av att den skotska regissören Iannucci tar i och berättar i ett tempo som gör att skämten inte hinner förankras, samtidigt som handlingen smulas sönder.

Och trots att filmen i termer av kostymdram­a utgör en fräsch fläkt framstår helheten som ansträngd. Att bulla upp med tre stjärnor känns därför som en överdrift men att nöja sig med två är nästan ännu tokigare.

Sanningen torde ligga där kyrkan står, det vill säga mitt i byn. Attityden är det då inget fel på.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? ■ Aneurin Barnard som James Steerforth och Dev Patel som David Copperfiel­d i en nyfilmatis­ering av Charles Dickens klassiska berättelse från det viktorians­ka London.
FOTO: FILMIKAMAR­I ■ Aneurin Barnard som James Steerforth och Dev Patel som David Copperfiel­d i en nyfilmatis­ering av Charles Dickens klassiska berättelse från det viktorians­ka London.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland