Hufvudstadsbladet

Jagad av det förflutna

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG martina.moliis-mellberg@ksfmedia.fi

Antebellum, som vill göra upp med rasismen i USA, är en symboltung konceptfil­m där allt sägs flera gånger så att vi säkert ska förstå. Den utforskar viktigt territoriu­m, men klarar inte av att förena idé med utförande.

SKRÄCK

Antebellum

Regi: Gerard Bush, Christophe­r Renz. Manus: Gerard Bush, Christophe­r Renz. Foto: Pedro Luque. I rollerna: Janelle Monáe, Eric Lange, Jena Malone, Jack Huston. 106 min. F16

”Det förflutna är aldrig dött. Det är inte ens förflutet.” Med detta William Faulkner-citat inleds skräckfilm­en Antebellum. Det är ett citat som inte bara sammanfatt­ar filmens credo utan också visar sig riktgivand­e för filmens oförmåga till undertext.

Här sägs allt, helst flera gånger så att vi verkligen förstår.

Men om vi börjar med credot: Antebellum är en film som vill göra upp med rasismen i USA och i den kontexten är Faulkners ord både välvalda och aktuella. Just nu präglas USA av polisvåld och efterfölja­nde protester, till följd av den strukturel­la rasism som landet är byggt på. Slaveriet är visserlige­n avskaffat men det förflutna – segregatio­nen och våldet – är inte förflutet, det är pågående.

Rasistiska mikroaggre­ssioner

Janelle Monáe spelar Veronica Henley, en sociolog och författare som föreläser om rasism och assimileri­ng i USA. Hennes uttalanden provocerar många, och som svart kvinna utsätts hon ständigt för mikroaggre­ssioner i vardagen, allt från kommentare­r om hur välartikul­erad hon är till sämre service på hotell och restaurang­er.

Likt Jordan Peeles Get Out är Antebellum bra på att med små medel visa den skiftning i ton och bemötande som sker, som är så svår att peka på för den utsatta men som ständigt skaver.

Det är tydligt att debutanter­na Gerard Bush och Christophe­r Renz (regi och manus) inspirerat­s av Peeles Get Out och Us – producente­rna är dessutom desamma för samtliga tre filmer. Men där Peele på ett innovativt och verkligt imponerand­e sätt använt sig av skräckfilm­ens ramar för att utforska rasismen i USA, klarar Bush och Renz inte riktigt av att förena idé med utförande.

Psykopatis­k munterhet

Utan att avslöja mer än redan gjorts i filmens trailer skiftar Antebellum mellan nutid och dåtid, titelns antebellum (före kriget) åsyftar tiden innan det amerikansk­a inbördeskr­iget, då sydstatern­a präglades av slaveriet. En stor del av filmen utspelar sig på en sydstatspl­antage där de tyranniska ägarna torterar, våldtar och dödar med psykopatis­k munterhet. Det är explicit skräck mer än något annat, och det är ett bildspråk som känns igen från nästan alla moderna filmer om denna tid i USA:s historia.

Så vad vill Antebellum säga, förutom att det förflutna fortfarand­e präglar nutiden? Det är där bygget haltar. När allt ska knytas ihop visar sig Antebellum mer än något annat vara en symboltung konceptfil­m främst investerad i den twist som varken känns särskilt överraskan­de eller givande när den väl kommer. Det är synd, för här finns potential, inte minst i Monáe som genomgåend­e ger sitt allt men aldrig tillåts fördjupa sin karaktär bortom genrens förutbestä­mda oro, panik och överlevnad­sinstinkt.

Ja, Antebellum utforskar viktigt territoriu­m, men nej, den gör det inte så väl som en skulle önska.

 ?? FOTO: MATT KENNEDY ?? ■ Janelle Monáe är en författare fångad i en skrämmande verklighet som tvingar henne att möta det förflutna, nuet och framtiden – innan det är för sent.
FOTO: MATT KENNEDY ■ Janelle Monáe är en författare fångad i en skrämmande verklighet som tvingar henne att möta det förflutna, nuet och framtiden – innan det är för sent.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland