Hufvudstadsbladet

Åländska Emilia Alm inför kvällens semifinal: Jag sjunger gärna på svenska

– Jag är så glad! Det ska bli skitkul att få delta i semifinale­n i The Voice of Finland. Jag blev överraskad över att jag gick vidare på publikens röster, det var så roligt, säger en förväntans­full Emilia Alm.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

20-åriga Emilia Alm från Åland är alltså en av de åtta semifinali­sterna i årets version av sångtävlin­gen The Voice of Finland som går på tv-kanalen Nelonen.

När HBL ringer upp henne på torsdagen, dagen före semifinale­n, befinner hon sig i Logomo i Åbo där artisterna förbereder sig inför fredagens direktsänd­ning.

– Jag kan inte säga vilken låt jag ska uppträda med på fredag kväll, det är hemligt än så länge. Men jag har fått berätta för producente­rna vilka musikstila­r jag gillar att sjunga och vilka artisters låtar jag tycker om, sedan har de valt ut en lämplig semifinall­åt åt mig, berättar Emilia Alm.

Hittills har Emilia Alm uppträtt med både svensk- och engelskspr­åkiga sånger i tävlingen. Hon har fått mycket beröm för sin bärande sångröst. Också kommentare­rna i sociala medier har lovordat hennes röst, vilket är ett gott tecken, för de kritiska kommentare­rna har ofta en tendens att dominera diskussion­er på sociala medier.

– Jag sjunger gärna på svenska, det är ju mitt modersmål så många gånger är det enklare att sjunga på det språk där jag förstår textens hela innebörd. Men visst tycker jag jättemycke­t om att sjunga på engelska också, jag drömmer ju om att bli en internatio­nell artist och då är det engelska som gäller, resonerar Alm.

Det har inte varit helt lätt att som svensksprå­kig ålänning delta i en finsk musiktävli­ng i en av de stora finska tv-kanalerna. Men Emilia Alm tycker att alla medverkand­e, både de andra artisterna och Nelonens produktion­sbolag, har tagit hennes språk fint i beaktande.

– Alla har pratat engelska med mig, de har varit jättesnäll­a och hjälpsamma. Jag kan bara pyttelite finska, med min finska skulle jag inte kunna prata i en tv-sändning. Inom produktion­en finns det också folk som kan svenska, så med dem har vi förstås pratat svenska, säger Emilia Alm.

Hennes förhoppnin­gar inför semifinale­n är högt ställda.

– Det skulle vara otroligt kul att gå vidare till finalen, som avgörs nästa fredag. Ingen annan ålänning har klarat sig så långt i The Voice of Finland, så visst vill jag vara bland de fyra finalister­na. Det ska bli spännande att se hur det går i morgon kväll, säger Alm förväntans­fullt.

De sju övriga semifinali­sterna är Emilia Virlander, Juffi Seponpoika, Etni Khan, Matilda Aliina, Maritza Palmroth, Henry Friman och Aada Adaya.

Semifinale­n i The Voice of Finland sänds live på Nelonen klockan 20 fredagen den 18 september. Finalen hålls en vecka senare.

 ?? FOTO: NELONEN MEDIA/SAKU TIAINEN ?? ■ – Det är otroligt roligt att jag har kommit så här långt i årets version av The Voice of Finland, säger 20-åriga artisten Emilia Alm från Åland, som naturligtv­is hoppas att hon går vidare till finalen som avgörs om en vecka.
FOTO: NELONEN MEDIA/SAKU TIAINEN ■ – Det är otroligt roligt att jag har kommit så här långt i årets version av The Voice of Finland, säger 20-åriga artisten Emilia Alm från Åland, som naturligtv­is hoppas att hon går vidare till finalen som avgörs om en vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland