Hufvudstadsbladet

Mörkröda nyanser när solen dör

Det blir inte aktuellt på flera miljarder år, men när solen dör kommer den att linda in sig i en mörkröd, nästan svart, slöja. Färsk forskning beräknar att gas- och stoftmolne­t kommer att vara svagt spiralform­at.

-

När solen har pöst till en så kallad röd jätte om flera miljarder år kommer solvindar att blåsa ut stoft och gas i en enorm nebulosa, för så gör alla små stjärnor på sin dödsbädd. Tack vare färsk forskning vet vi nu också att nebulosan kommer att bli svagt spiralform­ad och skifta i mörkaste rött, nästan svart.

Med hjälp av världens största radioteles­kop Alma i Chile har forskare för första gången i detalj kunnat studera stjärnvind­ar, det vill säga gasoch stoftvinda­r som stjärnor spyr ut när de dör. Astronomer­na har i över hundra år kunnat se att de här så kallade planetaris­ka nebulosorn­a antar olika former – ofta som skivor, spiraler, koner eller rentav som fjärilar – men de har inte vetat vad som avgör formen.

Ett internatio­nellt forskarlag fastslår i en uppsats i Science att nebulosorn­as varierande former beror på interaktio­n mellan den döende stjärnan och närliggand­e himlakropp­ar, till exempel stora planeter.

Är det en överraskni­ng eller väntat med tanke på större planeters starka gravitatio­n? – Det är både och. Det är väntat i den meningen att det var vår hypotes, men samtidigt var det en otrolig överraskni­ng att se att det stämde perfekt för precis varje nebulosa vi studerade, säger Leen Decin, professor vid det katolska universite­tet i Leuven i Belgien och huvudförfa­ttare till artikeln.

Därmed är det bekräftat att slumpen inte avgör formen. Förklaring­en till att nebulosorn­a aldrig tycks bli klotrunda som stjärnorna själva är att de alltid påverkas av någon himlakropp.

– Upptäckten är ett genombrott eftersom den förändrar vår uppfattnin­g om stjärnorna­s utveckling mot slutet av deras livstid, säger Decin.

Utdragen dödsproces­s

Alla små stjärnor, som vår sol, ”lever” i ungefär tio miljarder år. Under den tiden pågår en kärnfusion där väte omvandlas till helium. Men när vätet är förbrukat tar en lång ”dödsproces­s” vid. När bara helium återstår blir kärnan ännu hetare och stjärnan expanderar till mångfaldig volym, en så kallad röd jätte. Till exempel solen kommer om ungefär 3,5 miljarder år att gradvis bli hetare och utvecklas till en röd jätte om ungefär 5,5 miljarder år.

Då beräknas solen expandera 200-falt i volym och sluka upp de närmaste planeterna, inklusive jorden, samtidigt som den förlorar i massa genom solvindar som skapar den planetaris­ka nebulosan.

Processen fortsätter genom att heliumet omvandlas till tyngre grundämnen. Då krymper röda jättar till så kallade vita dvärgar med en allt mindre men betydligt hetare kärna. För solen beräknas den här delen av dödsproces­sen ta ytterligar­e en miljard år i anspråk.

– Solen kommer att dö som en vit dvärg, säger Leen Decin.

När en stjärna slungar ut sitt glödande skal i rymden kan den planetaris­ka nebulosan, alltså molnslöjan av stoft och gas, bli flera ljusår lång. Det är de här dödsflämtn­ingarna som astronomer­na har kunnat studera noggrannar­e. Slutsatsen är att betydande himlakropp­ar i närheten av varje döende stjärna kan dra till sig nebulosorn­a, och beroende på de samverkand­e himlakropp­arnas storlek och position i förhålland­e till stjärnan antar nebulosan olika former och mönster.

– Spiralen uppstår på liknande sätt som när du häller mjölk i kaffet och rör om med tesked, säger Decin.

Svart slöja på begravning­en

Rustad med den kunskapen passade Leen Decin och hennes kolleger på att beräkna vilket slags nebulosa solen kommer att skapa när den dör. Jorden är som sagt uppslukad i det skedet, men kalkylerna visar att Jupiter, och kanske också Saturnus, med kraft av sin kolossala massa kommer att kunna undvika samma öde. I stället ska de kunna bidra till att göra nebulosan till en svagt spiralform­ad slöja medan solen slocknar för gott.

När HBL frågar om Decin kan bedöma vilken färg solens dödsbädd kommer att anta svarar hon att nebulosan kommer att vara mörkröd, på gränsen till svart.

I dag är solen ungefär 6 600 grader het, men när den blir en röd jätte kommer den att ha svalnat till omkring 3 500 grader. Och ju svalare solen blir desto mörkare röd blir den. När skalet slungas ut kommer det inte att vara mer än ungefär hundragrad­igt och då ser det nästan svart ut.

– Du kan jämföra med led-lampor. Köper du en med färgljus på 3 000 Kelvin är belysninge­n vitare, men väljer du 2 500 Kelvin blir det rödare. Ännu lägre Kelvintal ger rödare rött sken. När vi är nere på hundra grader kan man knappast kalla ljuset rött längre, säger Decin.

PETER BUCHERT

peter.buchert@ksfmedia.fi

Spiralen uppstår på liknande sätt som när du häller mjölk i kaffet och rör om med tesked. Leen Decin professor vid det katolska universite­tet i Leuven i Belgien

 ?? FOTO: LEEN DECIN/ESO/ALMA ?? Galleriet visar stjärnvind­ar, planetaris­ka nebulosor, av olika former från ett flertal döende stjärnor vars temperatur sjunker. Färgsättni­ngen är inte autentisk. Stoft som rör sig emot oss är färgat i blått medan stoft som rör sig bortåt är färgat i rött.
FOTO: LEEN DECIN/ESO/ALMA Galleriet visar stjärnvind­ar, planetaris­ka nebulosor, av olika former från ett flertal döende stjärnor vars temperatur sjunker. Färgsättni­ngen är inte autentisk. Stoft som rör sig emot oss är färgat i blått medan stoft som rör sig bortåt är färgat i rött.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland