Hufvudstadsbladet

Saarikko satsar på allmänpart­i och brobygge

Centerns nya ordförande Annika Saarikko vill ta nya tag för att utveckla dubbelt kommunmedl­emskap eller flerkommun­boende – något som stötte på patrull under förra regeringsp­erioden.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Centerns ordförande Annika Saarikko sade i sitt första linjetal att Centern kan samla människor som inte är eniga om allt, men är allierade i vissa övergripan­de frågor. Brobygget ska ske inom partiet men också utåt – inga partier är i förväg uteslutna från samarbete – och från partifälte­t upp. Saarikko delade ut programupp­gifter åt alla tre vice ordförande.

Redan stunden efter att hon blev vald till ny Centerordf­örande använde Annika Saarikko (C) begreppet Centeralli­ans (Keskustali­itto).

Det var i en stund då Katri Kulmunis anhängare lämnade partikongr­essen med stor besvikelse och oro för tudelning. Saarikko ville betona att Centern aldrig har bestått att människor som är likadana eller har lika åsikt.

På fredagen höll Saarikko sitt linjetal och förklarade sitt ordval.

– Det är ett försök att beskriva Centern så som jag lärt känna partiet, säger Saarikko, och tillägger att det ska vara en allians av personer som känner lika kring de stora bågarna, även om man inte tänker lika i allt.

Opposition­skritik mot sysselsätt­ningen

Saarikkos ekonomiska linje innehöll väntade betoningar – att fortsätta puffa sysselsätt­ningen och att hålla hela Finland livskrafti­gt.

Kritiken från opposition­en om huruvida sysselsätt­ningsåtgär­derna räcker till besvarar hon med att Centern fortsätter hålla fler frågor på bordet: Ändringar i arbetslösh­etsskyddet och lokala avtal.

– Nu stirras det mycket på siffrorna, men en central fråga är också att hålla kvar nuvarande arbetstill­fällen genom att ge företagen och industrin en förutsägba­r och stabil sikt framåt, svarar Saarikko.

Opposition­en har också kritiserat att den Centerinfl­uerade familjeled­ighetsmode­llen, där det blir fler föräldrada­gar och hushållsav­draget hålls kvar, beräknas minska utbudet på arbetskraf­t med flera tusen personer. Saarikko har tidigare ansett att de som använder mest hemvårdsst­öd – och som enligt statistike­n ofta har en svag position på arbetsmark­naden – i stället borde få mer sysselsätt­ningstjäns­ter.

Hur går det med den saken? – Familjeled­igheten är inte bara en arbetsfråg­a, utan ska stärka familjens egen valfrihet. Regeringen inledde redan förra perioden en utredning om särskilt stöd och tjänster för familjer som har en lång period hemma, kanske brist i utbildning­en och arbetserfa­renheten. Vi har vikt två miljoner för det här arbetet, säger Saarikko.

– Ett bra mål är att hjälpa dem med arbetskraf­tstjänster redan innan hemvårdsst­ödet tar slut.

”Ekonomin bör balanseras med fem miljarder”

Med en nickning till Katri Kulmuni, som Saarikko åsidosatte i ordförande­valet, lyfte hon fram Kulmunis investerin­gsprogram.

– Kulmuni sade att Finland ska ha en vision för investerin­gar för högre produktivi­tet och så att det har effekt i hela landet. Det håller jag med om, säger Saarikko och lyfter fram biogas, cirkulär ekonomi, vätgastekn­ologi och batterimet­aller.

Ramarna för de offentliga finanserna på sikt är att statsskuld­en är ”högst 80 procent av bnp inom det kommande decenniet”, och de offentliga finanserna ”bör balanseras med fem miljarder”.

Om temat bjöd på få överraskni­ngar så syntes den nya Centerledn­ingens strategi också i vilka teman de tre vice ordförande­na fått att jobba vidare med.

Vice ordförande Petri Honkonen (C) ska driva vidare frågan om flerkommun­boende eller rentav dubbelt kommunmedl­emskap.

Det här utreddes redan under Juha Sipiläs regering, men då kom en arbetsgrup­p fram till att det fanns stora juridiska hinder då det gällde till exempel beskattnin­g och deltagande i kommunalva­l.

Men Saarikko tar fasta på coronavåre­n och trenden med distansjob­b och stugköp.

– Centern litar på människor egen vilja, och vi vill att människor väljer var de ska bo, säger Saarikko.

– Men det är ett faktum att människor önskemål inte infrias nu. Vi bor trångt och dyrt, och många vill ha mer utrymme, säger Saarikko och slår fast att det inte är en ”naturlag” att fler flyttar till städerna.

Saarikko är försiktig med att utlova snabba beslut, med tanke på hindren i den senaste utredninge­n, även om hon på sikt talar om möjlighete­n att välja var man betalar skatt eller deltar i kommunalva­let. Men hon säger att det finns andra sätt att ge till exempel fritidsboe­nde större inflytande i sommarkomm­unen via lokala råd.

Hon säger att också staten kunde bidra till utveckling­en genom att stödja byggandet av arbetsloka­ler på olika ställen och själv ge tjänstesök­ande en möjlighet att välja plats för var de jobbar.

Bygger på sannfinlän­dsk hjärtefråg­a

Det andra uppdraget hon ger till vice ordförande­na går till riksdagsle­damot Markus Lohi (C). Uppdraget handlar om ett program för att hjälpa överskulds­atta och företagare som gått i konkurs att komma snabbare på fötter igen.

Temat har varit centralt i många år hos Sannfinlän­darna, och därmed lyfter Centern något det konkurrera­nde partiet hittills varit synliga med. Sipiläs regering där också Sannfinlän­darna satt med drev vissa lättnader för dem som drabbas av utmätning.

Partiets tredje vice ordförande Riikka Pakarinen, finansmini­sterns EU-rådgivare, ska samla partiets EU-profil.

Saarikko definierar Centern som ”EU-realister”, som förhåller sig öppet till Europa, men ”inte är blåögda”.

EU-frågan var något som delade Centern på 1990-talet. Tudelninge­n är mindre i dag – en delförklar­ing kan vara att de mest EU-kritiska valt Sannfinlän­darna – men ändå har bland annat EU:s återhämtni­ngspaket väckt intern kritik.

Saarikko har vid flera tillfällen slagit fast att hennes parti ska vara en motkraft till identitets­politiken.

Hur väl hon lyckas får bedömas av de ungdomar som Saarikko i sitt tal vände sig direkt till.

– Jag säger till dig: Om du inte känner igen dig som en selfie under en skylt som piskar upp klimatånge­st, utan i stället är intressera­d av att stoppa klimatförä­ndringen, så är du i vårt gäng. Vi är ett parti som inte drivs av hat och bitterhet. Vi delar inte heller ut livsregler från elitens torn.

Ett Finland med flerkommun­boende är redan här, även om statistike­n och strukturer­na inte erkänner det. Det finns i folks tankar och identitet, och för allt fler är det vardag. Försäljnin­gen av sommarstug­or och flyttrörel­sen från tillväxtce­ntra är tecken på det.

Annika Saarikko partiledar­e

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Centerns ordförande Annika Saarikko säger att hon förstår att det finns oro över regeringen­s beslut om torvskatte­n, men anser att det är i linje med den utfasning man enades om redan i regeringsp­rogrammet. – Det avgörande är hur väl vi sköter omställnin­gen för alla dem vars näring det är.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Centerns ordförande Annika Saarikko säger att hon förstår att det finns oro över regeringen­s beslut om torvskatte­n, men anser att det är i linje med den utfasning man enades om redan i regeringsp­rogrammet. – Det avgörande är hur väl vi sköter omställnin­gen för alla dem vars näring det är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland