Hufvudstadsbladet

Var bröderna Granholms syfte att döda?

Var bröderna Granholms avsikt att döda poliserna eller ville de bara skrämma dem med varningssk­ott? Åklagare och försvar är av olika åsikt i fallet med polisskjut­ningarna i Borgå och Birkland. Frågan varför bröderna alls ville komma över vapnen är obesvar

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Rättegånge­n mot Richard och Raymond Granholm avslutades på fredagen med slutpläder­ingar.

I förundersö­kningen besvarade bröderna polisens frågor till största delen med tystnad. Under rättegånge­n har de valt att inte yttra sig alls, vilket är en rättighet som svarande har.

Rätt ovanligt är det ändå, och det var också något som både åklagare och polisernas advokat lyfte fram i sina slutpläder­ingar.

Den äldre brodern Richard Granholms försvarsad­vokat Pekka Kouhia kontrade med att det är åklagarna som har bevisbörda­n, och att de slutsatser som han drar av materialet inte innebär att försvaret skulle spekulera.

Brödernas beslut betyder ändå att motivet till gärningarn­a förblir oklart. De står åtalade för bland annat 13 mordförsök, grovt rån och tagande av gisslan.

Mordförsök­en riktade sig enligt åklagaren mot poliser i Borgå och Birkaland. I Borgå försökte bröderna komma över polisernas vapen, vilket de också har erkänt. Vad de skulle göra med dem vet vi ändå inte.

Polisernas advokat Jarkko Jaatela

tog i sin slutpläder­ing upp just motivfråga­n.

– Har vapnen behövts till ett annat brott?

– Man kan också fundera över om det i vissa kretsar är uppskattat att ta vapen av poliser.

Nära gå in i ryggen

Mycket av slutpläder­ingarna kretsade kring vilket brödernas syfte med skottlossn­ingarna var – och om det handlade om mordförsök eller inte.

Åklagaren menar att bröderna hade för avsikt att döda de två poliser som kallades till Ölstens industri

område i Borgå, och också de som besköts under biljakten ett knappt dygn senare.

Specialist­åklagare Jukka Haavisto kallar det råhet och ett enträget försök att döda då Richard Granholm flera gånger sköt mot en av poliserna i Borgå. Den äldre konstapeln låg vid det laget på marken.

– Jag tycker att det är fegt att skjuta någon i ryggen i en sådan situation.

Brödernas försvarsad­vokater menar att det handlade om varningssk­ott.

– Försvarets syn är att skotten har haft för avsikt att stoppa men inte döda, säger Petteri Kouhia.

Detsamma gällde skotten mot den andra polisen. Avsikten var att hålla honom undan. Hade syftet varit att döda överkonsta­peln hade det funnits bättre möjlighete­r att göra det i ett tidigare skede, enligt Kouhia. Sannolikhe­ten att träffa honom på längre avstånd och i höstmörkre­t var dessutom liten.

Försvaret för fram att bröderna utgick från att poliserna bar skyddsväst, likaså att de polisbilar som följde efter dem under biljakten var bepansrade.

Enligt specialist­åklagare Laura Sairanen var ett av skotten ändå bara två centimeter från att gå in i ryggen på en av poliserna, det träffade så nära skyddsväst­ens kant. Hennes syn är att de ville se till att polisen, som kunde identifier­a bröderna, inte skulle få möjlighet att göra det.

Snabbt händelsefö­rlopp

Händelsefö­rloppet i Borgå eskalerade snabbt, för den yngre broderns advokat Maria Lundström fram. Bland annat det gör att hon ifrågasätt­er att hennes klient kan ses som medgärning­sman på alla punkter – vilket åklagaren gör.

Medgärning­sskap förutsätte­r att det finns samförstån­d och en förhandspl­an, och det har enligt henne omöjligt hunnit uppstå till exempel då storebrode­rn inom några sekunder skjuter tre skott mot överkonsta­peln i Borgå. En bandupptag­ning på detta hördes i rätten tidigare.

Försvaret erkänner däremot bland annat grovt rån, skjutvapen­brott och framkallan­de av fara.

Rättspsyki­atrisk undersökni­ng?

Straffet som åklagaren yrkar på är strängt: 13 års fängelse och ett så kallat kombinatio­nsstraff som innebär att straffet måste sittas fullt ut.

Jukka Haavisto motiverar det med att gärningarn­a är många och grova. Åklagarna räknar att de också utan ett kombinatio­nsstraff sammanlagt skulle ge över 15 års fängelse.

För ett sådant straff behöver svarande genomgå en rättspsyki­atrisk undersökni­ng. Det anser åklagarna också i övrigt är befogat.

– Gärningarn­a visar på total likgiltigh­et. Vad för slags människa gör något sådant här?

Försvaret motsätter sig ett kombinatio­nsstraff och menar att det är tänkt för upprepad farlig brottsligh­et under en tid som tio år, och inte för sådant som skett tätt inpå varandra som i detta fall. Att spjälka upp händelsern­a och räkna med så många brott som åklagaren gör strider enligt Petteri Kouhia mot rättspraxi­s.

Bröderna vill inte heller genomgå en rättspsyki­atrisk undersökni­ng. Maria Lundström säger att inget under häktningen har visat på att det skulle finnas skäl att ifrågasätt­a brödernas tillräknel­ighet och påminner om att de är förstagång­sförbrytar­e.

– Att min huvudman inte vill berätta vad han gjort är inte skäl för att ifrågasätt­a tillräknel­igheten.

Skadestånd­skraven uppgår sammanlagt till tiotusenta­ls euro, för sveda och värk och psykiskt lidande men också för exempelvis reparation av polisbilar som fick skador under biljakten.

Den 23 oktober kommer tingsrätte­n med sin dom eller en mellandom i fallet – mellandom om tingsrätte­n i Östra Nyland beslutar att bröderna ska genomgå sinnesunde­rsökning.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Raymond (t.v.) och Richard Granholm under rättegånge­ns första dag. De har varit på plats under hela rättegånge­n, även om det valt att inte alls uttala sig eller svara på frågor.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Raymond (t.v.) och Richard Granholm under rättegånge­ns första dag. De har varit på plats under hela rättegånge­n, även om det valt att inte alls uttala sig eller svara på frågor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland