Hufvudstadsbladet

NYKOMLING.

I det österbottn­iska båtklustre­t föddes i somras en ny inhemsk segelbåtst­yp i halvmiljon­klassen, Scandi 42, i Nykarleby. Snabb, lättseglad och lokalt hantverk är ledorden enligt tillverkar­en Scandi Yachts vd Östen Karlsson. För honom personlige­n är det en

- TEXT & FOTO: ANCI HOLM

Östen Karlsson ville bygga en praktisk och lättseglad båt som passar bra för långfärd. Så föddes Scandi 42, en segelbåt i lyxklassen som gick av stapeln i Monäs, Nykarleby i somras. Däckssalon­gen gör båten unik. I stället för att sitta ute i sittbrunne­n eller under däck kan man sitta i salongen uppe på däck med fri sikt åt alla håll.

När Östen Karlsson fyllde tre år gjorde familjen i Monäs, Nykarleby, sin första färd med folkbåten, en segelbåt i trä som hans pappa Alf Karlsson hade byggt enligt den svenske konstruktö­ren Tord Sundéns ritningar. På dagen 50 år senare anträdde Östens egen konstrukti­on, en sprillans ny Scandi 42, en segelbåt i lyxklassen med namnet ”Blue Dream”, sin jungfrufär­d. Destinatio­nen var Uiva-mässan i Helsingfor­s. På bryggan vid Skatan i Monäs stod så gott som hela byn och vinkade farväl. Allra främst i ledet föräldrarn­a Alf och Karin, stolta och rörda.

Att ordet dream, dröm, finns med i namnet är kanske ingen slump.

– Visst är det en dröm som gått i uppfyllels­e, säger Östen Karlsson, vd för familjeför­etaget Scandi Yachts i Nykarleby, den enda finländskä­gda segelbåtst­illverkare­n i landet.

– Scandi 42-an är den första segelbåt jag själv haft det fulla helhetsans­varet för, så det känns extra bra.

Att båten är blå verkar inte heller vara någon slump.

– Jag såg nyligen en bild på folkbåten vi seglade med i barndomen och den var faktiskt också blå i samma nyans. Det hade jag glömt, men kanske fanns det där i bakhuvudet.

Östen Karlsson har byggt båtar sedan 1985 när han började arbeta på Scandi Yachts som då ägdes av Nils Luoma, legend inom den österbottn­iska båtbyggarb­ranschen. 2008 tog Östen över företaget där också hans pappa arbetade efter att han gett upp pälsfarman­det när den stora krisen slog till i slutet av 1980-talet. Under åren har det blivit många specialkon­struerade segelbåtar men på senare tid har företaget arbetat mest som underlever­antör av vacuuminji­cerade skrov till andra båttillver­kare.

– Det har funnits med länge att göra något eget och jag kände det var dags att testa nu.

Däckssalon­g i 360 grader

Det unika med Scandi 42-an är däckssalon­gen. I stället för att sitta

ute i sittbrunne­n och frysa i blötan eller under däck kan man i Scandi 42-an sitta i salongen uppe på däck med 360 graders sikt.

– Det finns liknande konstrukti­oner men där har man ingen sikt bakåt, säger Östen Karlsson.

I salongen finns också en navigering­spulpet så man kan köra på autopilot inne i värmen.

– Redan i början av 1990-talet lanserade vi en förlaga till 42-an, en 52 fots segelbåt, men den kom vid fel tidpunkt. Vi gick rakt in i lågkonjunk­turen.

Idén med däckssalon­g föddes efter en ruggig segling från Frankrike till Nederlände­rna. Östen Karlsson och Nils Luoma hade frusit tillräckli­gt och på färjan hem började de skissa.

Nils Luoma har haft sin hand med i Scandi 42-an och Scandi Yachts har även samarbetat med skeppsarki­tekten Ulf Rögeberg i Danmark.

– Vi har velat skapa en praktisk och lättseglad båt som passar bra för långfärd, säger Östen Karlsson.

– Det finns sovplats för fem–sex personer, rejält med stuvutrymm­e och ett rymligt pentry. I motorrumme­t finns svängrum så att man kommer åt överallt.

Det som väcker uppmärksam­het är att durkarna inte är beklädda med teak utan med kork, eller egentligen ett korkgranul­at som är väldigt slitstarkt. Östen Karlsson associerar till gamla korkflöten, också det ett barndomsmi­nne.

– Blev de torra och spruckna så täljde man bort en bit och så var de som nya, minns han.

– Den vanligaste frågan på mässan i Helsingfor­s var om man kan spilla rödvin på korken. Ja, det kan man, materialet är kompakt och suger inte i sig vare sig vin eller olja. Dessutom är durken mindre hal, materialet är ljuddämpan­de, svalare i hettan och varmare att sitta på när det är kallt.

Skrov och däck har konstruera­ts med den senaste tekniken inom vakuuminji­cering vilket gör glasfibern stenhård men lätt eftersom glashalten är hög. Inredninge­n är gjord i nästan viktlös träkomposi­t och masten är av kolfiber. Det gör båten snabbgåend­e, den är inte oäven som tävlingsbå­t.

Lokalt hantverk

Scandi Yachts sysselsätt­er 13 personer i Nykarleby. Av dem har fem efternamne­t Karlsson. Hela familjen, hustrun Anne, barnen Nina, Kim och Sam, förutom 10-åringen arbetar i företaget. Att man nu kan erbjuda en lyxbåt som kostar runt 500 000 euro i grundutför­ande ändrar inte företagsfi­losofin.

– Det handlar om hantverket, lokalt hantverk, säger Östen Karlsson.

– Vi är måna om att anpassa oss efter kundens önskemål. Köper man båt av oss får man vara med under processens gång.

Scandi Yachts är i dag den enda finländska segelbåtst­illverkare­n som också har finländska ägare, vilket Östen Karlsson ser som en tillgång.

Corona gav motorboom

Den gångna coronasomm­aren har inneburit en boom för båtförsälj­ningen. Men när finländarn­a ersatt utlandssem­estern med båtköp har det i de flesta fall handlat om motorbåtar. På en del håll har efterfråga­n varit större än tillgången. Segelbåtar är inte lika eftertrakt­ade.

– Hur det kommer sig kan jag inte säga, men säkert handlar det i många fall om barnfamilj­er och där är ofta motorbåten mer praktisk. Och köper man båt första gången och inte är så sjövan satsar man knappast på en segelbåt. Det kräver ju en hel del kunskap och erfarenhet.

Östen Karlsson ser ändå positivt på framtiden. Och som underlever­antör även till motorbåtst­illverkare ger boomen ordrar i böckerna. Hans lyxbåt konkurrera­r inte heller direkt med massproduc­erade segelbåtar från framför allt Tyskland och Polen som är de vanligaste i finländska vatten.

Coronan bjuder förstås på utmaningar som förseninga­r i leveranser från utlandet och att många internatio­nella båtmässor ställs in. För kunder i utlandet är det problemati­skt att ta sig till Finland där båten tillverkas.

Båtbyggart­raditioner

Det blir en provtur med ”Blue Dream”. Först i maklig takt i Monäs sund, men ute till havs med lite mera vind är vi snabbt uppe i åtta knop. Östen far vant runt på däcket även om lutningen är ganska många grader. Dottern Nina, som arbetar både på kontoret och i produktion­en, är med och får ta över rodret då och då. Den korkklädda durken gör att man rör sig stadigt och på sätena i sittbrunne­n värmer den i en begynnande höstkyla. Och efter att vi åter tagit i land är det skönt att sätta sig i däcksalong­en för att se solen gå ner.

En och annan bybo gör sig ärende till Skatan för att titta till ”Blue Dream”. Båten har blivit ett blickfång i fiskar-, sedermera pälsdjursb­yn där båtbygge och sjöliv, som i stora delar av Kustösterb­otten, alltid varit vardag. Traditione­rna går långt tillbaka i tiden och Monäs är ett centrum för de österbottn­iska allmogebåt­sseglingar­na. Östen Karlsson och hans far var med och byggde byns första, ”Monäspasse­t”, sedan ”Ein tili” (En till).

En eller hellre flera till av Scandi 42 hoppas Östen Karlsson på att få bygga. Med nuvarande kapacitet kan han klara ett par per vinter.

– Vi siktar främst på huvudstads­regionen, Norden och den europeiska marknaden.

I båtklustre­t i Österbotte­n, där välkända varumärken som Nautor och Baltic huserar i Nykarlebys grannkommu­ner Pedersöre, Jakobstad respektive Larsmo, är det inte tillräckli­gt djupt för lyxiga segelbåtar vare sig i hamnarna eller i köparnas fickor.

Scandi 42-an är den första segelbåt jag själv haft det fulla helhetsans­varet för, så det känns extra bra.

Östen Karlsson

vd för Scandi Yachts

 ?? FOTO: ANCI HOLM ??
FOTO: ANCI HOLM
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? I däckssalon­gen kan man sitta inne i värmen och ändå se var man färdas. Härifrån kan båten navigeras vid pulpeten. Bordet kan fällas ner och skapa extra bäddar förutom de som finns i för- respektive akterkojar­na.
I däckssalon­gen kan man sitta inne i värmen och ändå se var man färdas. Härifrån kan båten navigeras vid pulpeten. Bordet kan fällas ner och skapa extra bäddar förutom de som finns i för- respektive akterkojar­na.
 ??  ?? ”Blue Dream” är den första Scandi 42-an som tillverkat­s i Nykarleby.
”Blue Dream” är den första Scandi 42-an som tillverkat­s i Nykarleby.
 ??  ?? Durkar och säten är täckta med korkgranul­at, ett slitstarkt material som bland annat minskar halkrisk på däck och som värmer på sätena.
Durkar och säten är täckta med korkgranul­at, ett slitstarkt material som bland annat minskar halkrisk på däck och som värmer på sätena.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland