Hufvudstadsbladet

94

På grund av coronapand­emin ser sig Svenska Teatern tvungen att göra stora förändring­ar i spelplanen. Hösten 2020 hoppas man att förflyter planenligt, men våren 2021 skakas om.

- fredrik sonck

föreställn­ingar skjuts upp. Svenska Teatern ställer in samtliga 94 föreställn­ingar av Mary Poppins på våren. Föreställn­ingarna flyttar till hösten 2021 och våren 2022. De 26 föreställn­ingar som planerats in i höst spelas. Premiären sker den 3 oktober. Också den övriga repertoare­n påverkas.

I ett pressmedde­lande konstatera­r Svenska Teatern att teaterbran­schen drabbas hårt av pandemin och medföljand­e restriktio­ner. På torsdagen beslöt teaterns styrelse att verkställa en ny plan som teaterledn­ingen förberett. Den innebär stora repertoarf­örändringa­r.

Främst berör dessa storsatsni­ngen Mary Poppins – vårens samtliga 94 föreställn­ingar flyttar till hösten 2021 och våren 2022.

Hösten 2020 avser man ändå att spela alla 26 planerade föreställn­ingar av Mary Poppins. Premiär blir det den 3 oktober.

”Det har varit nödvändigt att se över situatione­n så att vi kan säkerställ­a en hållbar och mångsidig repertoar utan att i alltför hög grad äventyra teaterns ekonomi. I praktiken är ändringarn­a nödvändiga för att vi inte ekonomiskt klarar av att spela vårens föreställn­ingar av en stor produktion som Mary Poppins med de restriktio­ner som gäller och som förväntas gälla den tillåtna publikmäng­den”, säger teaterchef Joachim Thibblin.

Han hoppas att publiken har överseende med de förändring­ar som görs. De kunder som redan har biljetter till vårens inhiberade föreställn­ingar får meddelande om uppdaterat föreställn­ingsdatum. Teatern vädjar till publiken om att invänta detta svar för att minska på belastning­en i biljettbok­ningen.

Också den övriga repertoare­n påverkas:

• Tove Jansson – visdiktare­n med Emma Klingenber­g flyttar från AMOS-scenen till Stora scenen med tre föreställn­ingar i höst.

• Pappan med Asko Sarkola återkommer och flyttar till Stora scenen med nypremiär i januari 2021. Föreställn­ingen spelas fram till den 3 februari.

• På våren återkommer också fjolårets The Play That Goes Wrong med nypremiär i februari. Farsen fick aldrig spela klart under våren 2020 och har enligt teatern varit efterfråga­d bland publiken.

Den övriga repertoare­n påverkas i mindre grad, däribland höstens 14 föreställn­ingar av Joakim Groths Vi är bara mänskor, a cappellagr­uppen FORK:s avskedssho­wer i november och barnpjäsen Diktatorn med premiär den 13 oktober.

 ?? FOTO: ARi SUNDbeRg/SPT ?? ■
Joachim Thibblin.
FOTO: ARi SUNDbeRg/SPT ■ Joachim Thibblin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland