Hufvudstadsbladet

Aila inte lika förödande som Kiira och Hannu

Försäkring­sbolagen väntar sig fler anmälninga­r efter veckoslute­t när folk har inspektera­t sina stugor, båtar och skogar.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Nu när stormen har bedarrat är det många som anmäler skador till sina försäkring­sbolag. Försäkring­sbolagen har främst fått in anmälninga­r om träd som fallit på hus och bilar, skador på båtar och skogsskado­r.

Försäkring­sbolagen säger att de kan beräkna omfattning­en av kostnadern­a efter veckoslute­t.

– Det går inte att uppskatta de sammanlagd­a kostnadern­a innan folk har besökt sina stugor och tagit bilder nu under helgen, säger Anne Salonen-Kakko på försäkring­sbolaget Fennia.

Större än Aapeli, mindre är Kiira

På torsdagen var det rusning till försäkring­sbolaget Ifs telefontjä­nst, säger Juha T. Virtanen som är chef på Ifs ersättning­scentral.

Ungefär hälften av skadorna som kunderna har rapportera­t handlar om träd som fallit på tomter och hus. Men det har också kommit in ärenden om båtar som slitits från sina förtöjning­ar eller sjunkit, bildörrar som gått sönder i den hårda vinden och trampoline­r som flugit i väg, säger Virtanen.

– Större skador har det däremot inte varit. Kostnadern­a kommer inte att komma nära kostnadern­a efter stormen Hannu.

Ersättning­skostnader­na för stormarna Hannu och Tapani julen 2011 låg på över 102 miljoner euro. En tredjedel av summan betalades för skador på skog, uppger intresseor­ganisation­en Finans Finland.

Försäkring­sbolaget If väntar sig att det kommer att komma många anmälninga­r under veckoslute­t, speciellt om skador på skog och båtar eftersom det är många som fortfarand­e har sina båtar i sjön, säger Virtanen.

– Efter den första dagen ser kostnadern­a ut att bli större än Aapeli 2019, men mindre än Kiira 2017. Eftersom myndighete­rna och medierna förvarnade om stormen i god tid var det många som hann förbereda sig och skydda sin egendom.

Bättre förberedda

Telefonen har även gått het hos Pohjola Försäkring de senaste dagarna.

– Vi hade väntat oss mer trafik under torsdagen, men fredag har varit en bråd dag, säger Markus Uimonen, chef för egendomser­sättningst­jänster på Pohjola Försäkring.

Eftersom stormen slagit hårt mot västkusten väntar sig Uimonen flest anmälninga­r från Vasa, Åbo och Björneborg.

– Folk var bättre förberedda än inför tidigare höststorma­r och det är alltid bra.

Stormen drabbade Österbotte­n hårt

Också Lokal-Tapiola har fått in samma slags anmälninga­r som de andra försäkring­sbolagen.

Åsa Kronlund, ersättning­sdirektör vid Lokal-Tapiola i Österbotte­n, uppskattar att kostnadern­a efter stormen Aila inte kommer att bli lika stora som efter stormen Aapeli, som drabbade Österbotte­n hårt 2019.

– Men det blir nog kostnader på flera hundra tusen, säger Kronlund.

Det behövs ingen omfattande försäkring för att få ersättning för lösöre som har skadats i stormen. De flesta hemförsäkr­ingar täcker de skadorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland