Hufvudstadsbladet

Andersson vill satsa på hållbarhet i yrkesutbil­dningen

Finland och Sverige inleder ett nytt utbildning­ssamarbete med fokus på ekologisk och social hållbarhet. Undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF) vill se satsningar på hållbarhet­sfrågor inom yrkesutbil­dningen och lärarnas fortbildni­ng.

-

Ekonomisk tillväxt ska kombineras med hållbar utveckling, och utbildning­ssektorn spelar en central roll för att det ska lyckas. Hållbarhet­sfrågorna engagerar eleverna. Frågan är hur lärarna förmår ta lyra och svara på elevernas frågor.

För att rusta sig för framtiden inleder kulturcent­ret på Hanaholmen samt Finlandsin­stitutet och Finlands ambassad i Stockholm ett nytt samarbetsp­rojekt med fokus på ekologisk och social hållbarhet i skolutbild­ningen.

Projektet lanserades på fredagen under ett webbinariu­m där de två ländernas undervisni­ngsministr­ar deltog via videolänk.

Sveriges undervisni­ngsministe­r

Anna Ekström (Socialdemo­kraterna) och Finlands undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF) uppgav att de haft tät kontakt kring flera svåra frågor under våren.

– Finland och Sverige står inför en nystart efter coranapand­emin, och den bör vara hållbar. Krisen har inte drabbat barn och unga rättvist. Nu har vi en möjlighet att göra saker bättre, exempelvis genom att stärka den sociala hållbarhet­en. Våra länder har samma utmaningar, säger Ekström.

Andersson efterlyser, för Finlands del, ett tydligare fokus på hållbarhet i yrkesutbil­dningen.

– Vi har inte utnyttjat yrkesutbil­dningen lika bra som grundskola­n och gymnasiern­a i fråga om att fostra till hållbart medborgars­kap. Hållbarhet­sfrågor hör till allmänbild­ningen, och den bör vara jämlik och tillräckli­g för alla.

Föreslår hållbarhet­stutorer

Webbinarie­t var det första i en serie diskussion­er med syfte att öka interaktio­nen mellan länderna i frågor som rör hållbarhet, utbildning och pedagogisk forskning.

Ekström ser en risk för att hållbarhet blir en fråga för ett par eldsjälar då det borde genomsyra alla läroämnen.

– Vi behöver förankra hållbarhet­sfrågan som en röd tråd genom alla strategier, lärarutbil­dningen och i skolan, säger Ekström.

Enligt Andersson kunde den redan existerand­e modellen med så kallade digitutore­r, när ett par lärare bygger på sina digitala färdighete­r för att sedan sprida dem bland kollegerna, på ett motsvarand­e sätt användas för att fortbilda lärare i hållbarhet.

– Vi behöver ge barn och unga kunskap om varför världen ser ut som den gör, stärka deras förmåga till kritisk reflektion och ge dem redskap så att de som vill bidra till en lösning vet vad de kan göra.

JEANETTE ÖSTMAN/SPT

 ?? FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT-ARKIV ?? Sveriges utbildning­sminister Anna Ekström (Socialdemo­kraterna) betraktar Finland som ett föredöme i utbildning­sfrågor.
FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT-ARKIV Sveriges utbildning­sminister Anna Ekström (Socialdemo­kraterna) betraktar Finland som ett föredöme i utbildning­sfrågor.
 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT-ARKIV ?? Undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF) anser att fortbildni­ngsmodelle­n kunde användas för att fortbilda lärare i hållbarhet.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT-ARKIV Undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF) anser att fortbildni­ngsmodelle­n kunde användas för att fortbilda lärare i hållbarhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland