Hufvudstadsbladet

Opposition­en ställer interpella­tion

De uteblivna strukturel­la reformerna är en nagel i ögat på opposition­en.

- MIKAEL SJöVALL/SPT

Hela regeringsp­rogrammet byggde ursprungli­gen på målet att höja sysselsätt­ningen. Om den målsättnin­gen inte längre gäller så är inte heller regeringsp­rogrammet i kraft. Petteri Orpo Samlingspa­rtiets ordförande

Hela opposition­en anmälde på fredagen sitt misstroend­e för regeringen­s politik och ställer sig bakom en gemensam interpella­tion.

– Vi är tvungna att använda opposition­ens tyngsta verktyg eftersom regeringen­s ekonomiska politik och sysselsätt­ningspolit­ik är helt ansvarslös, säger Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo.

Opposition­spartierna betonar att regeringsp­rogrammet i praktiken inte längre är i kraft eftersom regeringen redan har gett avkall på sin målsättnin­g att höja sysselsätt­ningsgrade­n till 75 procent.

– Hela regeringsp­rogrammet byggde ursprungli­gen på målet att höja sysselsätt­ningen. Om den målsättnin­gen inte längre gäller så är inte heller regeringsp­rogrammet i kraft, säger Orpo.

Opposition­en anser att regeringen­s sysselsätt­ande åtgärder ger jobb till högst 5 000 personer samtidigt som tiotusenta­ls arbetstaga­re har permittera­ts och situatione­n på arbetsmark­naden har förvärrats under pandemin.

– Vi hade stora förväntnin­gar på regeringen­s budgetförh­andlingar, men resultaten blev klena. Regeringen lyckades inte fatta beslut som skulle ha stoppat skuldsättn­ingen, förbättrat konkurrens­kraften eller höjt sysselsätt­ningen, säger Kai Mykkänen, ordförande för Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upp.

Coronakris­en som rökridå

Enligt Mykkänen förtjänar landets arbetslösa bättre än så.

– Marin har medgett att regeringsp­rogrammet borde uppdateras, men att det inte är möjligt på grund av meningsski­ljaktighet­er inom regeringen. Det är en nedvärdera­nde slutsats som inte hjälper dem som är arbetslösa, säger Mykkänen.

Skuldsättn­ingen i sig är inte problemet, utan att det saknas strukturel­la reformer som på lång sikt kunde främja sysselsätt­ningen och balansera den statliga ekonomin, anser opposition­en i den interpella­tion som har underteckn­ats av Samlingspa­rtiets, Sannfinlän­darnas, Kristdemok­raternas och Rörelse Nus riksdagsgr­upper.

– Regeringen använder coronakris­en som en rökridå för att utöka de offentliga utgifterna och skuldsättn­ingen, säger Sannfinlän­darnas vice ordförande Riikka Purra.

Hon får medhåll av riksdagsle­damot Päivi Räsänen (KD).

– Det är förståelig­t att man måste ta lån under coronakris­en, men som motvikt till skuldsättn­ingen skulle vi ha behövt strukturel­la reformer för att främja sysselsätt­ningen. Statsminis­ter Marins skuldkvint­ett har samlat på sig en lånebörda som kommer att påverka de unga i framtiden, säger Räsänen.

”Sverige har bättre socialdemo­krater”

Harry Harkimo, ordförande för Rörelse Nu, påpekar att budgetunde­rskottet är högre än 10,8 miljarder euro eftersom regeringen också har gjort sig av med statlig egendom för att lappa hålen i budgeten.

– Marin borde följa Sveriges exempel. Sverige har nämligen mycket bättre socialdemo­krater än vi har i Finland. Statsminis­ter Löfvens regering har satsat på skattelätt­nader som stimulerar tillväxten och skapar jobb, säger Harkimo.

Enligt Petteri Orpo saknar Marins regerings slösaktigh­et motstycke i den politiska närhistori­en.

– Regeringen beslöt att sätta sprätt på fyra miljarder euro på två dagar under budgetförh­andlingarn­a medan Juha Sipiläs regering sparade motsvarand­e belopp under hela sin regeringsp­eriod tack vare en stram budgetkont­roll, säger Orpo.

Han hänvisar till regeringen­s beslut att utöka finansieri­ngen av coronatest­er, liksom uppbacknin­gen av den tredje sektorn, som förlorar inkomster på grund av att spelbolage­t Veikkaus inkomster har rasat under coronakris­en.

– Regeringen borde skrinlägga stora prestigefy­llda projekt. Vi har inte råd med gratis utbildning på andra stadiet just nu. Statsbudge­tens hållbarhet sätts på prov senast när styrräntan höjs, säger Riikka Purra (Sannf).

Det är första gången som opposition­en lämnar in en interpella­tion under coronakris­en. Sannfinlän­darna och Samlingspa­rtiet drog tillbaka sina interpella­tioner i våras med argumentet att Finland behöver konsensus och en funktionsd­uglig regering.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Harry Harkimo (Rörelse Nu), Päivi Räsänen (KD), Riikka Purra (Sannf) och Petteri Orpo (Saml) på presskonfe­rensen på fredagen.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Harry Harkimo (Rörelse Nu), Päivi Räsänen (KD), Riikka Purra (Sannf) och Petteri Orpo (Saml) på presskonfe­rensen på fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland