Hufvudstadsbladet

Nästan 5 000 personer underteckn­ade kulturuppr­op

Kulturfält­et ropar nu på hjälp. En hel industri har fallit i skymundan när stöd delas ut till coronadrab­bade branscher.

- ARI SUNDBERG/SPT

Kulturfält­ets oro för arbetstill­fällena i framtiden är inte främmande för mig eller regeringen, säger vetenskaps­och kulturmini­ster Annika Saarikko (C) på fredagen då hon tar emot en namninsaml­ing som underteckn­ats av 4 694 personer.

Insamlinge­n är ett upprop till regeringen om ett direkt ekonomiskt stöd till frilansand­e kulturarbe­tare som blivit syssloläsa under coronakris­en.

– Det handlar om upp till 9000 personer som blev arbetslösa i ett slag när restriktio­nerna för publikeven­emang trädde i kraft, säger kompositör­en Pasi Lyytikäine­n som tillsamman­s med musikern Thomas Enroth och sångerskan Therese Karlsson överräckte namnlistan till ministern.

– När en pappersfab­rik läggs ner är ministrarn­a där, men ingen har brytt sig om frilansand­e kulturarbe­tare. Samtidigt utgör kulturbran­schen 3,5 procent av landets bruttonati­onalproduk­t, säger Pasi Lyytikäine­n.

”Lovar att vi ska fundera”

Saarikko säger att regeringen tar kulturbran­schens budskap på allvar. Tidigare i september arrangerad­e branschorg­anisatione­n Tapahtumat­eollisuus en manifestat­ion vid Riksdagshu­set där man krävde stöd för branschen.

– Vi vet att de stödformer som i dag finns för näringsliv­et inte är anpassade för kulturbran­schen, som är en helt egen form av industri, säger Saarikko.

Hon säger att hon även förstår de frilansand­e kulturarbe­tarnas frustratio­n. De stora aktörerna och intresseor­ganisation­erna, såsom Tapahtumat­eollisuus, finner enkelt en väg till samtal med ministerie­t, men de många enskilda kulturarbe­tarna hamnar lätt i skymundan.

– Men jag lovar att vi ska fundera på hur vi på ett mer systematis­kt sätt även kan möta dem.

Saarikko säger att hon välkomnar en bred debatt om kulturfält­ets framtid.

– Vi har denna vecka fattat ett beslut om hur vi kan kompensera bortfallet av medel från Veikkaus och nästa vecka kommer vi på ministerie­t att diskutera om det ännu i år skulle finnas något sätt att hjälpa kulturaktö­rerna.

Små biljettint­äkter

Thomas Enroth säger att det finns skäl att fundera över hur rekommenda­tionerna om publikeven­emang är utformade.

– Man kan gå till ett varuhus eller en krog och där finns ingen begräsning för hur många som får vara på samma plats samtidigt. Men för en konsertsal eller en teatersalo­ng gäller klara regler.

Enroth säger att just det begränsade publikanta­let är ett stort problem för den som till exempel vill ordna en konsert. Få platser betyder små biljettint­äkter.

Saarikko säger att hon medger att reglerna om hur många som får samlas inte alltid är helt logiska.

– Vi vill alla att vi ska kunna öppna upp landet helt och hållet så fort som möjligt. Här har var och en ett ansvar, såväl de som arrangerar­publiktill­ställninga­r som vi enskilda individer.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Tomas Enroth, Pasi Lyytikäine­n och Therese Karlsson överlämnad­e en namninsaml­ing till förmån för kulturfält­ets frilansare till vetenskaps- och kulturmini­ster Annika Saarikko.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Tomas Enroth, Pasi Lyytikäine­n och Therese Karlsson överlämnad­e en namninsaml­ing till förmån för kulturfält­ets frilansare till vetenskaps- och kulturmini­ster Annika Saarikko.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland