Hufvudstadsbladet

Domkapitle­t kan lämna anrik byggnad för förmånligt kontor

- Helén Kurri

Kyrkostyre­lsen utreder hur Borgå stifts förvaltnin­gsutrymmen i framtiden kan disponeras. Det kan betyda att stiftet måste lämna Domkapitle­ts hus i Borgå.

I 250 år har Domkapitle­t funnits i samma hus i Borgå, granne med domkyrkan och Biskopsgår­den, och sedan 1920-talet har Borgå stift verkat där. Huset är värdefullt för Borgå stift och symbolvärd­et beskrivs som oumbärligt för domkyrkomi­ljön.

Kyrkostyre­lsen ser över sin fastighets­strategi med målet att minska på fastighets­massan. Man vill hellre gå in för att hyra än för att äga.

– Ja, förslaget är att Borgå stift avstår från Domkapitle­ts hus och i stället hyr kontorslok­aler i Borgå, säger biskop Bo-Göran Åstrand.

De 14 anställda i Domkapitle­t är oroliga att förslaget blir verklighet, men biskopen ser inte poängen med att hyra lokaler på stan.

– Det blir knappast billigare. Med dagens hyresnivå kan jag inte tro att man kan hitta något förmånliga­re, driften är nämligen inte speciellt dyr här i Domkapitle­t. Men framför allt ser jag en risk att viktiga värden går förlorade om vi skulle tvingas flytta.

Åstrand betonar enheten som

Borgå domkyrka, domkapitle­t och Biskopsgår­den bildar, som viktig inte enbart för Borgå stift utan för Borgå stad och Gamla stans karaktär.

På frågan vad ett hus som det här skulle kunna användas till om inte Domkapitle­t längre skulle husera där har Bo-Göran Åstrand inget svar.

– Jag har väldigt svårt att se annan användning av huset.

Domkapitle­t jobbar just nu med ett utlåtande om förslaget, senast den 9 oktober ska det överlämnas till Kyrkostyre­lsen.

Det är Kyrkostyre­lsens plenum på 14 medlemmar som fattar beslut om fastighete­ns öde. Borgå stift har två representa­nter i Kyrkostyre­lsen, Åsa A. Westerlund och Monica Heikel-Nyberg.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg/arKiv ?? Här har Domkapitle­t verkat i 250 år.
Foto: KristoFFer Åberg/arKiv Här har Domkapitle­t verkat i 250 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland