Hufvudstadsbladet

Ny ringväg kan bli av – men beslut saknas

Någon gång på 2030-talet kan en fjärde ringväg finnas i huvudstads­regionen. Planeringe­n är i gång, men ett konkret beslut på att bygga vägen finns inte.

-

Ring IV skulle fungera som en förbindels­eled mellan Tavastehus­leden och Tusbyleden. Olika skisser för ringvägens sträcka har funnits, men enligt NTM-centralen i Nyland skulle det längsta alternativ­et utgöra det bästa med tanke på att ett industriom­råde planeras i Tusby och för att minska på rusningstr­afiken på Ring III. Ring IV skulle också utgöra en förbindels­e för servicetra­fiken till Helsingfor­s-Vanda flygplats.

Diskussion­en om Ring IV har med jämna mellanrum förts sedan 1990-talet, men nu har planerna fått ny fart eftersom en ny generalpla­n är aktuell i Vanda och Tusby.

Till näst ska en reservatio­n för planering av området göras för att underlätta beslutsfat­tandet i Vanda och Tusby. Men även om Vanda och Tusby ger grönt ljus för Ring IV lär det dröja länge innan byggandet börjar.

– Ring IV finns i kommunerna­s MAL-plan som bestämmer markanvänd­ning, trafik och boende efter år 2025. Det kan gå in på 2030-talet innan vägen blir verklighet, men ett konkret beslut om att bygga vägen finns inte. Staten driver inte aktivt på ett byggande av Ring IV och det finns inte heller några medel budgeterad­e för byggandet, säger projektche­f Mari Ahonen på NTM-centralen.

I Vanda ser man inte Ring IV som ett stort projekt, men i Tusby är förhoppnin­garna större eftersom kommunen planerar ett industri- och logistikom­råde med arbetsnamn­et Focus på gränsen till Vanda.

Planerna på Ring IV har väckt motstånd i norra Vanda. Enligt boende kommer vägen att ge skjuts åt planerna på att öppna ett dagbrott i

Ripubyskog­en på gränsen till Nurmijärvi. Planerna skrinlades för två år sedan efter ett domstolsbe­slut. Också Finlands naturskydd­sförbund har påpekat att den planerade vägsträckn­ingen påverkar naturen och hotar Königstedt­bergets framtid eftersom ingen tunnel är planerad.

– Det finns stora områden i Vanda där man inte gjort utredninga­r om hur vägen skulle påverka naturen, skriver förbundet.

NICLAS LöNNQVIST

niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland