Hufvudstadsbladet

Smittan ökar i Danmark – restriktio­nerna skärps

Coronaviru­set har återigen kopplat greppet om Danmark, säger statsminis­ter Mette Frederikse­n. – Vi står inför en allvarlig situation.

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@ksfmedia.fi

Coronasmit­tan i Danmark har ökat till sådan nivå att regeringen nu inför nya restriktio­ner. Restaurang­erna ska stänga klockan 22 i hela landet, alla som går och jobbar på krogen ska ha munskydd, de som har möjlighet att jobba hemma ska göra det och folksamlin­garnas storlek får vara högst 50 personer.

Krogarnas stängnings­tider har redan varit i kraft i Köpenhamns­regionen, som HBL rapportera­de på torsdagen. Restriktio­nen är i kraft till den 4 oktober.

Smittsprid­ningen i Danmark har ökat och på ett dygn har 454 smittade personer registrera­ts. Av dem är 58 inlagda med covid-19. Föregående dygn hade 453 människor smittats.

Den socialdemo­kratiska statsminis­tern Mette Frederikse­n meddelade om de nya restriktio­nerna på en presskonfe­rens på fredagen.

– Coronan har igen fått grepp om vårt samhälle. Vi står inför en allvarlig situation, och därför kommer vi nu med nationella åtgärder, säger Fredriksen.

Hon säger att smittan inte har ökat explosions­artat men ”har fått god fart”.

Hon får medhåll av hälsovårds­ministern Magnus Heunicke (S).

– Vi ser en ökad smittsprid­ning i flera länder. När vi nu inför de här restriktio­nerna är det för att vi ser en ökning som sker för tidigt, förklarar Heunicke.

Han förstår att många är trötta på situatione­n men det ändrar inte på det faktum att restriktio­nerna måste stramas åt.

– Det gör vi för att inte samhället ska stängas ner helt igen, konstatera­r Heunicke.

Krogarna är inte de enda som omfattas av restriktio­ner. Folksamlin­gar begränsas till 50 personer med undantag för då folk sitter ner. Det betyder till exempel fotbollsma­tcher, där får 500 sitta på läktaren.

Statsminis­tern säger också att alla som har möjlighet att jobba hemifrån ska göra det, både inom den offentliga och den privata sektorn.

Det som oroar Kåre Mølbak, direktören för Statens serum institut (motsvarigh­eten till THL i Finland och Folkhälsom­yndigheten i Sverige) är att utbrotten inte längre är lokala utbrott som går att kontroller­a.

Enligt hälsominis­tern Heunicke smittas också allt yngre personer nu. Av de 58 som är inlagda är 14 procent under 30.

Samtidigt är dödlighete­n dalande och trycket på sjukhusen och hälsovårde­n är inte oroande.

Sveriges strategi

Den svenska strategin utan nedstängni­ng och med färre restriktio­ner och fler rekommenda­tioner kommentera­des på fredagen av professorn och pandemifor­skaren Lone Simonsen:

– Det verkar som om Sverige har haft en hållbar strategi där det går bättre och bättre varje vecka medan många andra länder kämpar med en andra våg, konstatera­de Simonsen i en intervju för Danmarks Radios P1 Morgen.

Simonsen menar också att Sverige inte har fått de stora utbrott som Danmark har upplevt. Däremot har ju Danmark inte samma höga dödstal speciellt bland den äldre befolkning­en som Sverige har haft.

Den svenska statsepide­miologen

Anders Tegnell sade redan i mitten av april till HBL att han är rädd för en andra våg i de länder där samhället har stängts ner hårt:

– Jag tror att de länder som har stängt ner väldigt mycket, som har haft väldigt lite spridning, där finns det en stor risk för att det här upprepar sig och man får en ny epidemi efter sommaren, medan länder som har haft mycket smittsprid­ning som Italien och Spanien där man redan nu har så pass mycket immuna bland befolkning­en, där händer troligen inte så mycket mer i höst.

Mette Fredriksen vill inte jämföra den danska situatione­n med andra länder.

– Det är inte en konkurrens­situation och vi kommer inte att gå in i diskussion­er om andra länder, säger hon.

Oroligt näringsliv

Näringsliv­sorganisat­ionen Dansk Industri ställer sig förstående till restriktio­nerna för att förhindra att smittan sprider sig men menar att besluten har långtgåend­e konsekvens­er.

– Vi är mycket bekymrade för att restaurang­er och andra upplevelse­verksamhet­er nu igen blir hårt prövade av de nya restriktio­nerna, säger medlemsdir­ektör Lars Frelle-Petersen till Berlingske.dk.

Han säger att nu måste alla delar av samhället ta ansvar.

– Annars kommer många verksamhet­er och arbetsplat­ser att få betala priset för dem.

Busringand­e diplomater, delegerand­e lönnmördar­e och en alligators lockrop – i helium. Årets Ig Nobelpris går till forskning som – enligt vedertagna kriterier – ”först ska locka till skratt, sedan till eftertanke”.

I år delades det så kallade Ig Nobelprise­t ut i tio kategorier där årets pris i psykologi tilldelas två forskare, från Kanada respektive USA, för deras metod att kunna utvärdera narcissism genom att studera personers ögonbryn.

Priset i akustik går till bland andra Stephan Reber, en biolog ursprungli­gen från Schweiz men numera verksam vid Lunds universite­t. Han får priset för att tillsamman­s med kollegor ha stängt in en alligator i en lufttät kammare fylld med helium och sedan registrera­t alligatorn­s läten.

Forskninge­n hade ett seriöst syfte: att ta reda på huruvida reptiler – precis som fåglar och däggdjur – använder resonans i sin vokaliseri­ng, det vill säga när de bildar ljud, något groddjur inte gör.

– Jag blev glad och överraskad över priset. Det var min chef som berättade det för mig. Han bad mig sätta mig ner och först trodde jag att det var en riktigt dålig nyhet han skulle berätta, eftersom det här året bara har bestått av dåliga nyheter. Men det var det inte, säger Stephan Reber.

Fredspris för busringnin­g

Bland de övriga priskatego­rierna märks fredsprise­t som i år går till indiska och pakistansk­a diplomater. Detta efter medierappo­rter om hur de båda kärnvapenr­ivalernas diplomater och andra offentliga­nställda systematis­kt har trakassera­t varandra. Bland annat ska de vid upprepade tillfällen ha busringt på varandras dörrar mitt i natten, bara för att sedan snabbt springa därifrån. Regelrätta biljakter har också förekommit.

Priset i fysik går till de forskare som experiment­ellt tog reda på vad som händer med formen på en daggmask när denna utsätts för höga frekvenser, medan priset i management går till fem kinesiska lönnmördar­e där den förste som fick uppdraget, gav det vidare till en annan, som i sin tur hyrde in en tredje – och så vidare i sammanlagt fem led. Resultatet blev att betalninge­n minskade för varje ny kontraktsm­ördare som hyrdes in och att ingen mördades i slutändan.

Ig Nobelprise­t delas ut vid Harvard University i USA. Namnet är en ordlek och kommer av engelskans ignoble, som betyder oädel, och Alfred Nobel. Prissumman bestod i år av en tiotriljon­dollarssed­el från Zimbabwe.

 ?? Foto: Martin SylveSt/aP-tt ?? Danmark inför hårdare restriktio­ner eftersom antalet smittade ökar på ett oroväckand­e sätt. Den danska statsminis­tern Mette Fredriksen informerad­e om restriktio­nerna på fredagseft­ermiddagen.
Foto: Martin SylveSt/aP-tt Danmark inför hårdare restriktio­ner eftersom antalet smittade ökar på ett oroväckand­e sätt. Den danska statsminis­tern Mette Fredriksen informerad­e om restriktio­nerna på fredagseft­ermiddagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland