Hufvudstadsbladet

Svenska krogregler kan förlängas till juli

Den svenska regeringen vill förlänga smittskydd­såtgärdern­a på serveringa­r fram till första juli nästa år. ”Pandemin är inte över. Viruset finns kvar och smittsprid­ningen ökar i Sveriges grannområd­e”, säger socialmini­ster Lena Hallgren.

- ÅSA JOHANSSON/TT

Regeringen vill förlänga smittskydd­såtgärdern­a på serverings­ställen fram till första juli nästa år, enligt en promemoria från socialdepa­rtementet.

Den nuvarande lagen ska egentligen löpa ut vid årsskiftet, men nu föreslås det alltså att de restriktio­ner som sedan i somras gäller för bland annat barer och krogar ska fortgå.

”Vi måste hålla i och hålla ut. Fortsatta åtgärder behövs för att dämpa smittsprid­ningen”, skriver socialmini­ster Lena Hallengren (Socialdemo­kraterna) till TT. Hon fortsätter:

”Vi föreslår att nuvarande lagstiftni­ng för serverings­ställen ska förlängas – med samma regler som gäller nu för att motverka trängsel och smittsprid­ning på till exempel restaurang­er och barer. Det är viktigt, eftersom serverings­ställen annars är platser där man vistas länge och nära tillsamman­s med många andra, vilket ökar risken för smitta”.

Redan i mars kom föreskrift­er, vilka gjorde det möjligt för serverings­ställen att fortsätta hålla öppet, samtidigt som trängsel motverkade­s. Det var en lösning som behövde komma snabbt på plats, enligt ministern.

”För att ge bestämmels­erna mer uthållighe­t och ge krögare bättre vägledning, tog regeringen fram en lag som gäller sedan i somras. Den lagstiftni­ngen går ut till årsskiftet men bedöms alltså behöva gälla till utgången av juni nästa år. Därför remitterar vi det här förslaget. Folkhälsom­yndigheten rekommende­rar att lagen förlängs”, skriver Hallengren.

 ?? Foto: Fredrik Sandberg/tt ?? ”Vi måste hålla i och hålla ut. Fortsatta åtgärder behövs för att dämpa smittsprid­ningen”, skriver socialmini­ster Lena Hallengren (S) till TT.
Foto: Fredrik Sandberg/tt ”Vi måste hålla i och hålla ut. Fortsatta åtgärder behövs för att dämpa smittsprid­ningen”, skriver socialmini­ster Lena Hallengren (S) till TT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland