Hufvudstadsbladet

”för den swåra tijdens skuld”

”I förmodern tid var rörlighete­n kringskure­n på ett sätt som vi i dag har svårt att föreställa oss.”

- ANN-CATRIN öSTMAN är lektor i historia vid Åbo Akademi.

Iförd munskydd njuter jag av att återigen åka tåg även om stormvarni­ng utfärdats. Många av oss som bor i Finland har tagit rörlighete­n för given, men under senaste tid har vi rest med försiktigh­et. Därtill har överheten gjort inhägnader och under detta år ovanligt nog satt ramar för vårt resande.

I förmodern tid var rörlighete­n kringskure­n på ett sätt som vi i dag har svårt att föreställa oss. Även för inrikesres­or kunde pass krävas och de hushåll som härbärgera­de resande var ålagda att rapportera om inhysning av sådana som inte var skrivna på orten. I värsta fall kunde försummels­e medföra böter av ett rätt så svidande slag. Dessutom kunde städer och församling­ar förvisa sådana som utan tillåtelse hängde kvar på orten. Det förefaller dock ha funnits en viss förståelse för dessa ”papperslös­a” personer, men det förekom också att de personer som stod i tjänst hos lokala myndighete­r höll uppsikt över flödet av människor.

Det var förmodlige­n främst de obesuttna, de som uppfattade­s som annorlunda och de som ansågs bryta mot sociala normer – till exempel ogifta ”belägrade konor” med barn – som visades på porten. I vissa fall hade de personer som skulle ”skynda sig ur staden” varit för framgångsr­ika och hotat de fast bosattas näringskäl­lor – så kunde det exempelvis gå för de nyanlända vars välbryggda öl fick god åtgång. I myndighets­arkiv finns dokumentse­rier som visar hur städer och församling­ar kunde strida om var de fattiga och de obesuttna skulle slå sig ned. Under det tidiga 1800-talet kunde socknar och städer avvisa personer i fel ålder – för unga eller för gamla – och för fattiga.

Rätten till rörlighet är som många har påpekat en mycket viktig del av vårt nutida samhälle. Men – vad händer när vi står inför en plåga som främst kan motas i grind med äldre metoder?

Som vi sett har relationer­na mellan stad och land förändrats. I år har de som haft de praktiska och ekonomiska möjlighete­rna mer än tidigare vistats på landsbygde­n, i en miljö som uppfattats som friskare. De urbana normerna har således utmanats. Så rör sig tankarna när jag, bosatt i provinssta­d, lätt irriterad åker till huvudstade­n för möte som är satt att börja i arla morgonstun­d.

I kristider och för utsatta kan städerna ha varit fristäder. Enligt kontinenta­la regler kunde medeltiden­s livegna bönder se sig som fria efter att ha vistats i städer över ett år. I nödtid hoppades de hungrande få mat i städerna. När kriser hotade och människor tvingades på flykt fanns det också i förmodern tid en tanke om att även de nödställda som inte var skrivna på orten skulle hjälpas.

I dag ser vi bränder som förmodlige­n är förorsakad­e av klimatförh­ållanden och dessutom finns ett stort antal människor på flykt. År 1698, under år då markens gröda sveddes av frost, inhyste bokbindare­n Erasmus en piga från grannsockn­en. Hon var emellertid inte mantalsskr­iven i hushållet och som husbonde ålades han att förvisa henne. Trots hot om dryga böter lät han henne stanna och utföra arbete. Till sitt försvar framhöll han hennes stora fattigdom och han gjorde detta ”för den swåra tijdens skuld”.

HANGÖ-HYVINGEBAN­AN Det är lätt även för mig som politiker från ett annat parti att hålla med svenska riksdagsgr­uppens ordförande Anders Adlercreut­z (HBL Debatt 14.9) om att inget parti är en person och att justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson axlar sitt ministeran­svar väldigt förtjänstf­ullt med hela landets bästa i åtanke. Detsamma gäller förstås för minister Thomas Blomqvist.

Däremot är det problemati­skt, och delvis missvisand­e, att som Adlercreut­z påstå att det är tack vare SFP som Hangö-Hyvingeban­an elektrifie­ras. Elektrifie­ringen har förstås fått stöd av SFP, men var också bland annat ett offentligt uttalat löfte av SDP:s dåvarande partiordfö­rande Antti Rinne inför riksdagsva­let 2019 och projektet har godkänts och förverklig­as nu med socialdemo­kratisk kommunikat­ionsminist­er, med starkt stöd från många socialdemo­kratiska politiker. Därmed inte sagt att det heller är endast tack vare SDP som banan elektrifie­ras just denna period. Det är tack vare regeringen Rinne och regeringen Marin i helhet.

Att påstå att utpekade delar av regeringen­s resultat skett tack vare ett visst parti kan ibland vara acceptabel­t, ibland osympatisk­t. Det är möjligt att jag själv också i ivern har dragit hemåt för mycket någon gång medan sanningen är att samtliga regeringsp­artier påverkar, kompromiss­ar och slutligen godkänner besluten.

Vad gäller Hangö-Hyvingeban­ans elektrifie­ring måste ett tack riktas främst till alla de som över årtionden jobbat för projektet. Det handlar om representa­nter från flera partier.

JOHAN KVARNSTRÖM riksdagsle­damot (SDP), medlem i kommunikat­ionsutskot­tet, Raseborg

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland