Hufvudstadsbladet

Kulturfond­en stöder gärna modersmåls­inriktad svenska

- SÖREN LILLKUNG vd BERNDT-JOHAN LINDSTRÖM ledande ombudsman Svenska kulturfond­en

SPRåK Vi på Svenska kulturfond­en gör gärna en insats för den modersmåls­inriktade svenskan! Det är helt i linje med vårt uppdrag.

Professore­rna Mirja Saari, Marketta Sundman och Auli Hakulinen skriver i sin insändare ”Tvåspråkig­a elever i finsk skola är en försummad grupp” (HBL 12.9) om hur sällan finska skolor erbjuder undervisni­ng i modersmåls­inriktad svenska (äiru) för elever som har svenska som ett av sina hemspråk. Skribenter­na föreslår att Kulturfond­en kunde ge understöd åt projekt som kan bidra till ett utökat utbud av äiru-undervisni­ngen i de finska skolorna och att de tvåspråkig­a eleverna i den finska skolan får en mångsidig undervisni­ng i modersmåls­inriktad svenska.

Att bidra till en levande två- och flerspråki­ghet i Finland är ett av Kulturfond­ens kärnuppdra­g och vi finansiera­r kontinuerl­igt satsningar på barns och ungas språkutvec­kling. Bland våra senaste satsningar finns det strategisk­a programmet Hallå! – för en levande tvåspråkig­het, där vi bland annat beviljade finansieri­ng till ett utveckling­sprojekt för undervisni­ngen i modersmåls­inriktad finska. Vi är en stor finansiär av nätverket Svenska.nu som stöder utveckling­en av undervisni­ngen i svenska i finskspråk­iga skolor. Också språkbadsu­ndervisnin­gen och verksamhet­en i skolorna på språköarna har hög prioritet i vår utdelning. Vi vill dessutom lyfta fram en aktuell sammanstäl­lning av innovation­er inom språkunder­visning, som vi i september ger ut i samarbete med organisati­onen Hundred.

Vi kan till exempel bevilja finansieri­ng för vetenskapl­ig forskning eller pedagogisk­a pilotproje­kt av olika slag. Vi är öppna för diskussion­er med utbildning­sanordnare och andra aktörer. Innovativa och ambitiösa ansökninga­r med koppling till modersmåls­inriktad svenska är mer än välkomna under vår ansöknings­tid i november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland