Hufvudstadsbladet

Avgiftsfri praktik behövs inom social- och hälsovårde­n

-

STUDIEPRAK­TIK Redan innan coronakris­en stod det klart att det finns ett skriande behov av kunniga yrkesgrupp­er inom social- och hälsovårde­n. Det är alltså ytterst viktigt att arbetsplat­serna och högskolorn­a tillsamman­s skapar goda förutsättn­ingar för framtidens experter inom social- och hälsovård att utföra ett kvalitativ­t, högtståend­e jobb. Betydelsen av social- och hälsovårde­n som en bärande funktion i den nordiska välfärdsmo­dellen kan inte underskatt­as. Behovet av nyutbildad personal inom socialoch hälsovårde­n ökar stadigt. År 2019 blev 10 200 studenter inom branschen utexaminer­ade från olika yrkeshögsk­olor runtom i Finland.

Praktik är en omfattande och lagstadgad del av utbildning­en för alla legitimera­de profession­er. Praktikern­a är mycket olika för en och samma profession och därtill ingår olika praktiker för de olika profession­erna. Till exempel sjukskötar­en gör minst fem olika praktiker som utgör mer än ett år av utbildning­stiden i enlighet med de europeiska överenskom­melser vi följer. På Arcada utbildar vi sjukskötar­e, barnmorsko­r, hälsovårda­re, förstavård­are, ergoterape­uter, fysioterap­euter och socionomer och alla dessa studerande utför sina egna olika typer av praktiker under sin utbildning.

Praktik är en viktig del av yrkeshögsk­oleutbildn­ing. Den profession­sspecifika kompetense­n stärks då den teoretiska kunskapen kan tillämpas i den konkreta kontexten. Praktik fördjupar studenters kunnande och förmåga att identifier­a sina egna lärandebeh­ov. Genom samarbete kring praktikern­a skapas en arena för växelverka­n mellan arbetslive­t och högskolan och vi får båda inspiratio­n till utveckling­en av framtidens socialoch hälsovård.

STM uppskattar att kostnadern­a för praktik 2019 uppgick till åtta miljoner euro. De här utgifterna medför förutom ekonomisk belastning för alla yrkeshögsk­olor även en administra­tiv belastning såväl för praktikpla­tserna som för yrkeshögsk­olorna. Universite­ten betalar inte för läkarnas praktik, inte heller gör yrkesskolo­rna det för närvårdarn­as praktik. De avgifter yrkeshögsk­olorna betalar är en gammal kvarleva som behöver slopas.

Arcada är en central aktör för att bevaka den svenska utbildning­en av personal inom social och hälsovård. Det är dags att se praktiken för vad den är. Med tanke på att våra studenter redan under studietide­n har utvecklat profession­sspecifika kompetense­r ser vi att dessa studenter konkret bidrar till enheterna. Praktik är en förlängnin­g av lärandet för alla parter. Studerande bidrar till en reflektiv och utveckling­sdriven arbetskult­ur inom branschen. Därtill är praktik en ypperlig rekryterin­gskanal för branschen vi inte kan vara utan.

CARINA KIUKAS

prefekt, Institutio­nen för hälsa och välfärd MARIA FORSS prefekt, Institutio­nen för vård Arcada

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland