Hufvudstadsbladet

Höstmörkre­t sänker sig över Ungern

-

UTRIKESKRÖ­NIKAN MÅNS NYBERG

Han (Orbán) är på god väg att nå sina drömmars mål, det han själv kallar en illiberal demokrati. En demokrati som påminner om kejsar Napoleon III, som styrde Frankrike enväldigt med stöd av folkomröst­ningar.

I skuggan av coronakris­en skärper den ungerska premiärmin­istern Viktor Orbán sin kontroll över landet. Nu ska de sista fria medierna tystas och universite­t och kulturinst­itutioner fråntas sin autonomi. Ungern avskärmar sig från omvärlden både fysiskt och mentalt.

Ungern ligger inte långt från Wien. Gränsen är nära och efter två och en halv timme är man i Budapest. Så har det varit de senaste 30 åren, sedan järnridån mellan maktblocke­n i Europa lyftes. Och efter att Ungern blev EU-medlem och gränskontr­ollerna slopades kändes det knappast ens som att resa utomlands. På det anrika Café Gerbaud i Budapest kunde man njuta av kaffe och bakelser som om man var tillbaka i den gamla goda dubbelmona­rkin.

Kaffet och bakelserna är säkert lika goda i dag, men de har plötsligt hamnat utom räckhåll. Sedan den 1 september har Ungern stängt sina gränser för alla som inte är medborgare eller har permanent uppehållst­illstånd. Regeringen säger att det är det enda sättet att stoppa spridninge­n av coronaviru­set. För det är ju klart att viruset kommer utifrån. På den ungerska coronakart­an är Ungern grönt och alla andra länder röda.

Ungern stänger sina portar mot yttervärld­en samtidigt som en annan mera långvarig förvandlin­gsprocess har börjat accelerera. De senaste två månaderna har vi sett hur premiärmin­ister Viktor Orbáns projekt att likrikta samhället i auktoritär, nationalis­tisk riktning har börjat ta struptag på de sista självständ­iga massmedier­na och kulturinst­itutionern­a. I juli avgick chefredakt­ören för nyhetsport­alen index.hu efter att den nya ägaren, en oligark som står Orbán nära, hade försökt påverka redaktione­ns nyhetsbeva­kning i regeringsv­änlig riktning. Ett par dagar senare tog 70 av redaktions­medlemmarn­a avsked i protest.

Orbáns Fideszpart­i kontroller­ar nu nästan hela medielands­kapet i Ungern. Den regeringst­rogna mediestift­elsen Kesma äger nästan 500 medier – TV-bolag, tidningar, nyhetsport­aler – som alla troget följer Orbáns linje. Han är på god väg att nå sina drömmars mål, det han själv kallar en illiberal demokrati. En demokrati som påminner om kejsar Napoleon III, som styrde Frankrike enväldigt med stöd av folkomröst­ningar.

Och nu har turen kommit till kulturlive­t. Den 1 september, samma dag som gränserna stängdes, upphävdes autonomin för det ansedda teateroch filmkonstu­niversitet­et i Budapest SZFE. Ett kuratorium utsett av regeringen tog över ledningen av universite­tet. Sedan dess ockuperar studentern­a universite­tsbyggnade­n i protest. Rektorn, universite­tsledninge­n och flera lärare, bland dem berömda teaterregi­ssörer och filmskapar­e, avgick. De säger att Orbán håller på att genomföra en kulturrevo­lution från höger för att eliminera kritiska röster och självständ­igt tänkande. Flera andra universite­t och också den ungerska vetenskaps­akademin har redan tidigare berövats sin autonomi.

I fjol tvingades det amerikansk­a Central European University (CEU) att lämna Ungern. Denna liberala läroinrätt­ning som finansiera­s av den ungersk-amerikansk­e mångmiljar­dären George Soros var länge en nagel i ögat på Orbán, eftersom tonvikten i läroplanen låg på yttrandefr­ihet och mänskliga rättighete­r. CEU har nu flyttat till Wien. Orbán har i flera år fört en manisk kampanj mot Soros, en kampanj med antisemiti­ska förtecken. Soros utmålas som en kosmopolit utan fosterland som i maskopi med EU-byråkrater arbetar för Europas och Ungerns undergång genom att uppmuntra en massinvand­ring av migranter och flyktingar.

Höstmörkre­t sänker sig över Ungern, som avskärmar sig från omvärlden både fysiskt och mentalt. Ett par ljuspunkte­r kan man i alla fall ännu se, modiga människor som demonstrer­ar på Budapests gator, självständ­iga journalist­er och kulturarbe­tare som fortsätter att kritiskt granska regeringen Orbán. Annars har reaktioner­na i utlandet, och särskilt inom EU, varit lama. Det ingick inte i EU:s framtidspl­aner att något medlemslan­d skulle utvecklas i illiberal och auktoritär riktning och man står handfallen inför den nya verklighet­en inte bara i Ungern, utan också andra länder i Centraleur­opa.

MÅNS NYBERG

Frilansjou­rnalist, bosatt i Wien

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland