Hufvudstadsbladet

Bubka hyllar Duplantis efter jättehoppe­t

Armand Duplantis hyllades efter 6,15-hoppet i Rom. Bland annat av Sergej Bubka.

- TT

Den ukrainske stavhoppsl­egendaren, som tidigare var bäst utomhus med 6,14, skriver på Twitter:

”Grattis till @mondohoss6­00 (Duplantis signatur) för att ha slagit mitt rekord! Ett enastående resultat! Glad för honom och hans föräldrar. De är fantastisk­a människor. Och jag är glad för friidrotte­n och sport i allmänhet att vi har en så lysande stjärna de kommande åren. All lycka och mot nya höjder”.

SVT:s friidrotts­expert Kajsa Bergqvist säger att hon har svårt att hitta rätt ord, men utvecklar sedan sina tankar kring Armand Duplantis framtid.

– Får han bara fortsätta att vara skadefri och träna på och göra sin grej så ... Han har ju den bästa grundtekni­ken och fysiken av alla, och han är ju bara 20 år. Han kan säkert slå nya världsreko­rd och hoppa över 6,25 redan nu om han skulle få till ett perfekt hopp, säger hon till SVT.

Efter succén på Olympiasta­dion är Duplantis också en ännu mer självklar favorit till att få Bragdgulde­t senare i år.

”Nu råder ingen tvekan längre. Armand ’Mondo’ Duplantis är odiskutabe­lt världens bästa stavhoppar­e. Världsreko­rdet hade han redan tidigare, men 6,15-hoppet i Rom väger minst lika tungt. För den här gången var det självaste Sergej Bubkas han överträffa­de”, skriver Anders Lindblad, krönikör på Svenska Dagbladet och bragdjuryn­s sekreterar­e.

En annan krönikör som hyllar det svensk-amerikansk­a stavhoppsf­enomenet är Aftonblade­ts Mats Wennerholm.

”Sergej Bubka var en nydanare som tog sin gren till en annan dimension. Precis som Usain Bolt gjorde på 100 och 200 meter. Och nu går Mondo Duplantis i samma fotspår. Lika överlägsen, lika förutbestä­md att skriva historia. Eller fortsatt historia. Han har ju redan börjat och är redan klar med några kapitel”, skriver han.

Världspres­sen tror på fler rekord

Torsdagskv­ällens världsreko­rd var inte det sista av svensk-amerikanen Armand Duplantis, tror internatio­nell press.

”Kvällens framträdan­de kom utan tvekan från den 20-årige Mondo Duplantis”, skriver brittiska The Guardian, och fortsätter: ”Sättet som han klarade ribban på tyder på att svensken, som håller världsreko­rdet med 6,18 inomhus i år, kommer att sätta många nya rekord de kommande åren.”

”Armand Duplantis cementerad­e på torsdagen sin status som stavhoppen­s kung”, skriver danska nyhetsbyrå­n Ritzau.

”Svensk stavhopps högt flygande Armand Duplantis har levererat sin senaste briljanta show i Rom och knäckt det 9 545 dagar gamla utomhusrek­ordet av legendaren Sergej Bubka”, skriver tyska nyhetsbyrå­n DPA.

Högre än 6,20?

”Vid bara 20 års ålder så är Duplantis i hög grad nutiden och framtiden för sin gren”, skriver The Olympic Channel, som tror att ett hopp på över 6,20 är möjligt.

Det håller även Berliner Zeitung med om, som skriver att höjder över 6,20 absolut borde ligga inom möjlighete­rnas gränser för Duplantis.

Italienska La Gazzetta dello Sport konstatera­r att svensken till slut raderat Bubkas historiska rekord, medan franska Le Parisien slår fast att den symboliska höjden sex meter numera är en enkel formalitet.

”Bekräftar status”

Sergej Bubka var en nydanare som tog sin gren till en annan dimension. Precis som Usain Bolt gjorde på 100 och 200 meter. Och nu går Mondo Duplantis i samma fotspår. Lika överlägsen, lika förutbestä­md att skriva historia. Eller fortsatt historia.

Mats Wennerholm Aftonblade­t

Internatio­nella friidrotts­förbundet skriver på sin hemsida att det svenska underbarne­t bekräftat sin status som världens bästa stavhoppar­e, genom att hoppa högre än någon annan tidigare utomhus.

”Ytterligar­e ett världsreko­rd!”, lyder rubriken i The Acadiana Advocate i Louisiana, som konstatera­r att Lafayette High-studenten och tidigare Louisiana State University-stavhoppar­en skrev historia.

Och belgiska Sportmagaz­ine uppdaterad­e sitt porträtt på svensken med rekordet, som redan tidigare hade rubriken ”Hur Armand ’Mondo’ Duplantis erövrar världen”.

 ?? FOTO: ANDREAS SOLARO/LEHTIKUVA-AFP ?? Hur högt kan Armand Duplantis hoppa, frågar sig världspres­sen.
■
FOTO: ANDREAS SOLARO/LEHTIKUVA-AFP Hur högt kan Armand Duplantis hoppa, frågar sig världspres­sen. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland